Kamu yönetişimi bağlamında devlet memurlarının kültürel zeka boyutlarının değerlendirilmesi: İzmir ili örneği
Evaluation of cultural intelligence dimensions of civil servants in the context of public governance: İzmir province example
- Tez No: 823302
- Danışmanlar: PROF. DR. AKİF TABAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, İşletme, Public Administration, Sociology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetişim, Devlet Memuru, Zeka, Kültürel Zeka, Governance, Civil Servant, Intelligence, Cultural Intelligence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Yönetişim ve Siyaset Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çağdaş bir kamu anlayışı beklenilen durumda denetimin dışsal yönetimle değil, tüm aktörlerin dahil olduğu karşılıklı iletişim ile sağlanan bir kamu yönetişimi anlayışıyla gerçekleştiği görülmektedir. İyi yönetişimi kamuda var edebilmek memurların kişilikleriyle bağlantılı olduğundan kişilik katmanlarından birisi olan zeka kavramı incelenmiştir. Çalışmamız, zeka türleri arasından KZ üzerine sürdürülmüştür. Çünkü KZ ortalamamız yüksekse farklı kültürden bir kişinin hareket, davranış, ses, mimik, ton ve vurgusunu kişiyle sanki aynı kültür içinde yaşıyormuş gibi anlayabiliriz. Böylece çokkültürlü ortama sahip kamu kurumlarında KZ'nın varlığı başarının anahtarını getirmektedir. Memurların KZ konusundaki bilgisi iyi yönetişim uygulamaları sergilemede gerekli olacağından araştırmamız, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İzmir İl Müze Müdürlüğü'nde anket yoluyla yapılmıştır. Anketler yüz yüze görüşme ile uygulandığından KZ kavramı her katılımcıya anlatılmış böylece bahsi geçen kurumlarda konuya yönelik farkındalık oluşturulmuştur. Çalışmanın evreni 215 ve örneklemi 170 kişidir. Uygulanan KZÖ'i 20 maddeli, 7 likertli ve 4 alt boyutludur. Veriler SPSS 22.0 istatistik paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular; Ölçeğin faktör analizine uygun örneklem büyüklüğüne sahip olduğu KMO değeri (.906) sonucu ile anlaşılmaktadır. %74'lük varyans açıklama oranı, ölçeğin yeterli faktör gücüne sahip olduğunu göstermiştir. KZÖ ifadelerinin .555-.867 aralığında faktör yüklerine sahip olduğu görülmüştür böylece çalışmamız sırasında hiçbir ifadenin çıkarılmasına gerek kalmamıştır. Güvenilirliği hesaplamak için kullanılan Cronbach Alpha değerleri, α=.888-.931 arasındadır dolayısıyla ölçek boyutları iyi güvenilirlik seviyelerinde denilebilmektedir. KZ ve alt boyutları cinsiyet, memleket, kurum pozisyonu, yaş, eğitim durumu, yabancı dil, toplam iş tecrübesi faktörlerine göre farklılık göstermekte fakat medeni durum, kurumdaki iş tecrübesi faktörlerine göre farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
In the situation where a modern public understanding is expected, it is seen that the audit is realized not with external management, but with a public governance approach provided by mutual communication involving all actors. The concept of intelligence, which is one of the personality layers, has been examined, since being able to create good governance in the public is related to the personalities of civil servants.Our study was continued on CQ among the intelligence types. Because if our CQ average is high, we can compare the movement, behavior, voice, mimic, tone and emphasis of a person from a different culture with the person. We can understand it as if we live in the same culture. Thus, the presence of CQ in public institutions with a multicultural environment brings the key to success. Our research was conducted by means of a survey at the İzmir Provincial Directorate of Culture and Tourism and the İzmir Provincial Museum Directorate, as knowledge of good governance will be necessary. Since the questionnaires were administered through face-to-face interviews, the concept of CQ was explained to each participant, thus creating awareness on the subject in the mentioned institutions. The population of the study is 215 and the sample is 170 people. The applied CQS has 20 items, 7 likerts and 4 sub- dimensions. Data T-test and Anova test methods were used using the statistical package program (SPSS 22.0). Results; The KMO value (.906) indicates that the scale has a sample size suitable for factor analysis. The variance explanation rate of 74% showed that the scale had sufficient factor power. It was observed that the expressions of CQS had factor loadings in the range of .555-.867, so no expression was required to be removed during our study. The Cronbach Alpha values used to calculate the reliability are between α=.888-.931 so the scale sizes have good reliability. CQ and its sub-dimensions differ according to gender, hometown, institution position, age, education level, foreign language, total work experience, butmarital status does not differ according to the factors of work experience in the institution.