18 yaş üstü bireylerde kanser korkusuyla sağlıklı yaşam biçimi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between cancer fear and healthy lifestyle in individuals over 18 years of age
- Tez No: 823367
- Danışmanlar: UZMAN BERAY GELMEZ TAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kanser, kanser kaygısı, sağlıklı yaşam davranışları, Cancer, fear of cancer, healthy lifestyle behavior
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Aile hekimliği kliniğine başvuran 18 yaş üstü erişkin bireylerde kanser korkusu ile sağlıklı yaşam biçimi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Şişli Hamidiye Etfal Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Hekimliği Polikliniklerine 13.09.2023-27.09.2023 tarih aralığında başvuran ve çalışmayı kabul eden 18 yaş üstü bireylere sosyodemografik veri formu, 52 maddeden oluşan Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları II Ölçeği ve 8 maddeden oluşan Kanser Kaygı Ölçeği ile tarafımızca oluşturulan anket, yüz yüze görüşme esas alınarak doldurulmuştur. SPSS 25.0 programı verilerin istatistiksel analizi için kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya 18 yaş üstü toplam 249 kişi dahil edilmiştir. Çalışmaya göre katılımcıların %59,8'inin (n=149) 45 yaş ve üstü olduğu, %63,5'inin (n=158) kadın olduğu saptanmıştır. Katılımcıların %52,2'sinde (n=130) ailesinde kanser öyküsü olduğu, %68,7'sinin (n=171) kanser tarama testlerini bildiği, %73,9'unun (n=184) kanser tarama testi yaptırmadığı görülmüştür. 45 yaş ve üstü kişilerin SYBDÖ-II alt boyutlarından ''beslenme'' puanı daha yüksek saptanmıştır(p=0.013). Çalışan kişilerin çalışmayanlara kıyasla SYBDÖ-II alt boyutlarından ''sağlık sorumluluğu'' puanı daha yüksek saptanmıştır(p=0.041). Bekar olanların evlilere kıyasla SYBDÖ-II alt boyutlarından ''stres yönetimi'' puanı daha yüksek saptanmıştır(p=0.019). Çocuğu olmayanların olanlara kıyasla SYBDÖ-II alt boyutlarından ''fiziksel aktivite'' puanları daha yüksek saptanmıştır(p=0.005). Ailesinde kanser öyküsü olanların olmayanlara kıyasla KKÖ toplam puanı daha yüksek saptanmıştır(p=0.030). Kanser tarama testlerini bilenlerin bilmeyenlere kıyasla SYBDÖ-II toplam puanı daha yüksek saptanmıştır(p=0.039). SYBDÖ-II alt boyutlarından ''sağlık sorumluluğu'' puanı da yüksek saptanmıştır(p=0.40). SYBDÖII alt boyutlarından ''beslenme'' puanı da yüksek saptanmıştır(p=0.08). Kanser tarama testlerini yaptırmayanların yaptıranlara kıyasla SYBDÖ-II toplam puanı daha yüksek saptanmıştır(p=0.012). Kanser tarama testi yaptıranların yaptırmayanlara kıyasla SYBDÖ-II alt boyutlarından ''sağlık sorumluluğu'' puanı daha yüksek saptanmıştır(p0.05). Sonuç: Çalışmamıza göre kanser korku düzeyiyle sağlıklı yaşam tarzına sahip olma arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır. Buna göre kanser korku düzeyi yüksek olan kişilerin kanser hastalığına yakalanmamak için sağlıklı yaşam davranış tarzlarını gerçekleştirmek şeklinde bir bilince sahip olmadıkları görülmüştür. Birinci basamakta hastaların kanser korku düzeylerine bakılmaksızın sağlıklı yaşam tarzı davranışlarını tüm kişilere aktarmalı, sağlık bilincini herkese aşılamalıyız. Böylece fiziksel, zihinsel, sosyal açıdan daha sağlıklı bir toplum oluşacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine the relation between attending a family madicine clinic and the fair of cancer in adults over the age of 18 and a healthy lifestyle. Materials and Methods: Our study was conducted on individuals over the age of 18 who applied to Şişli Hamidiye Etfal Health Application and Research Center Family Medicine Polyclinic between 13.09.2023-27.09.2023 and consented to participate in the study, using a sociodemographic data form, a Healthy Lifestyle Behavior II Scale consisting of 52 items, and a 8-item Healthy Lifestyle Behaviors II Scale. The questionnaire was generated by us using The Cancer Worry Scale was filled out based on a face-to-face interview. SPSS 25.0 program was used for statistical analysis of the data. Results: A total of 249 people over the age of 18 were included in the study. According to the study, it was determined that 59.8% (n=149) of the participants were 45 years old and over and 63.5% (n=158) were women. It was observed that 52.2% (n=130) of the participants had a family history of cancer, 68.7% (n=171) knew about cancer screening tests, and 73.9% (n=184) did not have a cancer sceening test. People aged 45 and over had a higher ''nutrition'' score from the HLBS-II subscales (p=0.013). The ''health responsibility'' score, one of the HLBS-II subdimensions of employed individuals was found to be higher compared to unemployed individuals (p=0.041). Single people had a higher ''stress management'' score, one of the HLBS-II subscales, compared to married people (p=0.019). ''Physical activity'' scores, one of the HLBS-II subscales were found to be higher in those without children compared to those with children (p=0.005). The CWS total score was detected to be higher in those with a family history of cancer compared to those without (p=0.030). Those who knew about cancer screening tests had a higher HLBS-II total score compared to those who did not know (p=0.039). The ''health responsibility'' score, one of the HLBS-II subscales, was also found to be high (p=0.40). The ''nutrition'' score, one of the HLBS-II subscales, was also found to be high (p=0.08). The HLBSII total score was found to be higher in those who did not have cancer screening tests compared to those who had them (p=0.012). The ''health responsibility'' score from the HLBS-II subscales was found to be higher in those who had a cancer screening test x compared to those who did not have a cancer screening test (p0.05). Conclusion: According to our study, no relationship was found between the level of cancer fear and leading a helathy lifesyle. Accordingly, it has been observed that people with a high level of fear of cancer do not have the awareness to carry out healthy lifestyle behaviors in order to avoid cancer. In primary care, we should emphasize healthy lifestyle behaviors to all patients, regardless of their cancer fear level, and instill health awareness in everyone. Thus, a physically, mentally and socially healthier society will be formed.