Femur boyun kırıklarında total kalça artroplastisi sonuçlarımız
Total hip arthroplasty results in femur neck fractures
- Tez No: 466901
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZTÜRKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: femur boyun kırığı, total kalça artroplastisi, femur neck fracture, total hip arthroplasty
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: 2005-2016 yılları arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde femur boyun kırığı tanısı ile total kalça artroplastisi yapılan hastaların klinik ve radyolojik sonuçlarının değerlendirilmesi ve paylaşılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Hasta kayıt incelemeleri ve radyolojik görüntüleme değerlendirmeleri retrospektif olarak hastane dosya ve radyoloji arşivinden yapıldı. Takip süresi en kısa 1 yıl, en uzun 11 yıl olmak üzere hastalar belirlendi. Çalışmaya son kontrolleri yapılan 182 hasta ve öldüğü öğrenilen 45 hasta dahil edildi. 55 hastaya ulaşılamadı. Hastaların tanıları direkt grafi ve gereğinde ileri görüntüleme tekniklerinin yardımıyla konuldu. Hastaların kırık sınıflandırması için Garden sınıflandırma sistemi kullanıldı. Hastaların tamamında çimentosuz total kalça artroplastisi uygulanmış olup kullanılan yüzey tiplerinin farklılıklarına göre hastalar sınıflandırıldı. Postoperatif grafilerinde komponentlerin dizilim açıları değerlendirildi. Komplikasyonların analizi yapıldı. Hastaların son takiplerinde klinik skorlamalar Harris kalça skorlama sistemi ile yapıldı. Radyolojik değerlendirmeler son direkt grafileri üzerinden yapıldı. Bulgular: Son takipleri yapılan 182 hastanın 115'i kadın, 67'si erkektir. Cerrahi sırasında ortalama hasta yaşı 66±9.3 yıl son kontrollerde ortalama hasta yaşı 72.1±9.3 yıldır. Çalışmaya alınan hastaların ortalama takip süresi 6±2.5 yıldır. Hastaların %91.7 sinde Garden tip 3-4, %8.3 ünde Garden tip 1-2 kırık tespit edilmiştir. 170 hastaya postereolateral, 12 hastaya anterolateral yaklaşımla protez uygulanmıştır. 151 hastaya metal-polietilen, 31 hastaya da seramik-seramik yüzey tercih edilmiştir. Hastaların ortalama asetabuler inklinasyon değeri 44.9±9.0° hesaplanmıştır. Son takiplerde Harris kalça skoru ortalaması 85.6±12.7, ağrı skoru 41.2±4.2, fonksiyonel skor 35.3±9.9 olarak bulunmuştur. %3.3 oranında peroperatif, %24.7 oranında postoperatif komplikasyon görülmüştür. Dislokasyon oranımız %16.4 tür. 34 hasta reoperasyon geçirmiş olup 24 tanesine revizyon cerrahisi yapılmıştır. Mortalite oranımız %19.8 postoperatif 1.yıl mortalite oranımız %3 tür. Ortalama yaşam süresi bu hastalarda 2.4±1.9 yıl olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Femur boyun kırıkları her geçen gün sıklığı artan önemli bir travma ve sağlık problemidir. Total kalça artroplastisi bu kırıklarda çok iyi klinik ve radyolojik sonuçlar vermektedir. Klinik sonuçlarımız, komplikasyon oranlarımız ve radyolojik sonuçlarımız literatürle uyumlu bulunmuştur. Deplase kırıklarda genç ve aktif beklentisi yüksek yaşlı hastalarda diğer tedavi yöntemlerine göre klinik sonuçları daha iyi ve sekonder cerrahi oranları daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate and share clinical and radiological results of patients who underwent total hip arthroplasty with femur neck fracture diagnosis in Istanbul Training and Research Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic between 2005-2016. Material and Method: Patient recordings and radiological evaluations were retrospectively performed from the hospital file and radiology archive. The shortest follow-up period was decided as 1 year and the longest follow-up time was decided as 11 years. Included were 182 patients who underwent final check-ups and 45 patients who were found to have died. 55 patients could not be reached. Patients were diagnosed with a direct X-ray and if necessary advanced imaging techniques. Garden classification system was used for fracture classification of patients. Cementless total hip arthroplasty was applied to all patients and the patients were classified according to the differences of the surface types used. Postoperative radiographs of the components were evaluated. The complications were analyzed. Clinical scoring was done with Harris hip scoring system in the final follow-up of the patients. Radiological evaluations were performed on final direct graphs. Results: Of the 182 patients who were followed up recently, 115 were female and 67 were male. The mean patient age at the time of surgery was 66±9.3 years and the mean age at the last follow-up was 72.1±9.3 years. The mean follow-up period of the patients studied is 6±2.5 years. Garden type 3-4 fractures were detected in 91.7% of patients and Garden type 1-2 were detected in 8.3% of cases. 170 patients underwent prosthesis posterior approach and 12 patients underwent prosthesis with anterolateral approach. 151 metal on polyethylen, 31 ceramic on ceramic surfaces were preferred. The mean acetabular inclusion was 44.9±9.0°. The mean Harris hip score at the last follow-up was 85.6±12.7, the mean pain score was 41.2±4.2, and the mean functional score was 35.3±9.9. Peroperative complication rate was 3.3%, postoperative complication rate was 24.7%. Our rate of dislocation is 16.4%. 34 patients underwent reoperations and 24 of them underwent revision surgery. Our mortality rate was 19.8% and postoperative 1 year mortality rate was 3%. The mean duration of life was 2.4±1.9 years in these patients. Conclusion: Femur neck fractures are an important trauma and health problem that increases in frequency every passing day. Total hip arthroplasty provides excellent clinical and radiological results in these fractures. Our clinical outcomes, complication rates and radiological results were consistent with the literature. Younger patients and active older patients with displaced fractures have better clinical outcomes and lower rates of secondary surgery than other treatment modalities.