Duvar sanatında artırılmış gerçeklik deneyimi
Augmented reality experience in wall art
  1. Tez No: 823375
  2. Yazar: CEMİLE ALADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. SERKAN VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, Mural, Duvar Resmi, Graffiti, Artırılmış Gerçeklik, Unity SDK, Semiotics, Mural, Wall Art, Graffiti, Augmented Reality, Unity SDK
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Duvar resimleri, kentin kimliğini oluşturan toplumsal gelişim ve değişim süreçlerini yansıtan açık ya da kapalı alanlara uygulanan bir sanat formudur. İllegal olarak yapılan bu sanat, yakın zamanda legal olarak yapılmaya başlanmış ve sokak sanatının en bilindik eserleri olarak duvar sanatının üst basamaklarındaki yerini almıştır. Kamusal alanlara yapılan bu eserler, zamanla görünürlüğünü yitirerek farkındalığın azalmasına neden olmuştur. Kuşkusuz sanatın varlığını ve önemini tam anlamıyla anlatmak mümkün olmasa da dünyamızın içerisinde bulunan gri duvarlar renklenirken aynı zamanda hareketlenirse toplumun pozitif bakış açısını geliştirerek yeni medya ile olan bağları sanat alanında kullanmış olacaktır. Duvar sanatında artırılmış gerçeklik uygulaması ile izin verilen süre içerisinde tasarımların interaktifliği devam etmekte, toplum ile etkileşim kurarak turizm alanında iletişimi artırmaktadır. Artırılmış gerçeklik yeni bir teknoloji olup sanat alanında sıkça eser verememektedir. Bu tezde; sokak sanatı, grafiti ve duvar sanatının dünyada ve Türkiye'de tarihsel gelişim süreçlerine değinilmiş ve betimsel tarama yöntemiyle doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Çevresel grafik tasarım ve duvar sanatı bağlamında geliştirilen eserlere değinilerek gösterge bilimsel anlamda çözümleme yöntemi ile okura daha objektif bir açıklama sunulmuştur. Bu çalışmada, çevre sanatı ve duvar sanatını kapsayan uygulamaların artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılarak bilgi aktarımı ve yapılan uygulama ile deneyim süreci incelenmiştir. Açık hava sergileme tasarımı ile ilgili bilgiler tez içerisinde verilmiş olup bu tasarımlar örnek resimlerle betimlenmiştir. Çevresel grafik tasarımı sürecinde işlenen duvar sanatı uygulamalarının artırılmış gerçeklik teknolojisi bağlantısı, çevresel grafik tasarım sürecinde hangi başlıkların ele alındığı, duvar sanatı ve artırılmış gerçekliğin tarihsel gelişimi ve içeriğinde verilen mesajlar ve mesajların görsel algı ve göstergebilim açısından incelenmesi, toplum üzerindeki etkisinin görülebilmesi için önemli bir çalışma olmuştur.
Özet (Çeviri)
Mural paintings represent a form of artistic expression applied to either public or private spaces, reflecting the social development and transformation processes that contribute to a city's identity. Although previously regarded as an illegal form of art, this practice has gained legal recognition and has established itself as a prominent category of wall art, including some of the most recognized works of street art. Nevertheless, the visibility of these art pieces in public spaces has gradually decreased over time, leading to a diminished level of public awareness. While it is challenging to fully communicate the essence and significance of art, the use of colour and movement in enhancing the dullness of urban environments can foster a positive outlook on society. Augmented reality technology implemented in wall art allows for an ongoing interactive experience, increasing public engagement, and promoting tourism. Augmented reality is a novel technology that is not commonly utilized in the realm of art. This thesis employs the descriptive scanning method of document analysis to scrutinize the historical developmental processes of street art, graffiti, and wall art both globally and within Türkiye. The works produced in the context of environmental graphic design and wall art are elucidated, and a more objective explanation is presented to the reader through the semiotic analysis method. Augmented reality technology is utilized to investigate the information transfer and experience process of applications encompassing environmental and wall art. The thesis provides information on outdoor exhibition design, and these designs are illustrated through sample images. The interrelation between wall art applications processed within the environmental graphic design procedure and augmented reality technology, the topics tackled within the environmental graphic design process, the historical progress of wall art and augmented reality, and the analysis of messages, their visual perception, and semiotics in wall art and augmented reality content are crucial works for exploring their impact on society.