Küçük ve orta ölçekli işletmelerde örgütsel performansın etik iklim ve etik liderlik ile ilişkisi: Konya ilinde bir araştırma
The relationship between organizational performance and ethical climate and ethical leadership in small and medium-sized enterprises: A study in Konya
  1. Tez No: 823433
  2. Yazar: İZEL YILDIZ AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ SERDAR ÖĞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Performans. Etik İklim, Etik Liderlik, KOBİ, Organizational Performance, Ethical Climate, Ethical Leadership, SME
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amaçları dahilinde, örgütsel performans ile etik iklim, örgütsel performans ile etik liderlik ve etik iklim ve etik liderlik arasındaki ilişki araştırılmış, aralarında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda, demografik özelliklerin örgütsel performans, etik iklim ve etik liderlik algısında anlamlı fark ortaya koyup koymadığının araştırıldığı bu çalışmada; her kavram için bazı özelliklerde anlamlı farklılık bulunurken, bazılarında bulunamamıştır. Günümüzde değişip gelişen koşullarla birlikte örgütlerin diğerleriyle rekabet edebilmeleri oldukça güç hale gelmiştir. Teknolojik yeniliklerden ve gelişmelerden uzak olan örgütler sürdürülebilirliklerini koruma ve rekabet edebilme avantajlarını kaybetmektedirler. Dinamik ve rekabetçi ortamda ayakta kalmak isteyen örgütler, örgütsel performanslarını geliştirerek etkinliklerini korumak zorundadırlar. Bu araştırmada kullanılan anket formu dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde etik iklim, ikinci bölümde etik liderlik ve üçüncü bölümde örgütsel performansa ilişkin ifadeler, dördüncü bölümde ise demografik değişkenler (cinsiyet, medeni durum, yaş ve eğitim durumu) ile ilgili sorular yer almıştır. Bu araştırma kapsamında elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 26.0 programıyla analiz edilmiştir. Bu çalışmanın ve yapılan literatür taramasının sonucu olarak, örgütsel performans, etik iklim ve etik liderlik kavramlarının birbirleriyle ilişkisi olduğu söylenebilmektedir. Örgütsel performansın yükselmesi ve korunması, etik bir iklimin varlığıyla örgütte pozitif yönde etkilenmektedir. Etik iklime sahip örgütlerde işgörenlerin performansının arttığı ve ahlak değerlerine uygun bir ortamın oluştuğunu söylemek mümkündür. Ayrıca örgütlerde etik iklimin oluşturulması, etik bir liderin varlığıyla desteklenmelidir. Etik liderin sahip olduğu nitelikler etik iklim oluşumunu destekleyerek işgörenlerin kabullenme algısını güçlendirmektedir. Bu araştırmanın bundan sonra gerçekleştirilecek olan farklı araştırmalara ve KOBİ'lere kazandıracağı faydalar hakkında fikir kazandıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
For the purposes of this study, the relationship between organizational performance and ethical climate, organizational performance and ethical leadership, and ethical climate and ethical leadership were investigated, and it was determined that there was a positive and significant relationship between them. At the same time, in this study, in which demographic characteristics reveal a significant difference in organizational performance, ethical climate and ethical leadership perception; While there was a significant difference in some features for each concept, it was not found in others. Today, with the changing and developing conditions, it has become very difficult for organizations to compete with others. Organizations that are far from technological innovations and developments lose their competitive advantage and maintain their sustainability. Organizations that want to survive in a dynamic and competitive environment have to maintain their effectiveness by improving their organizational performance. The questionnaire form used in this research consists of four parts. In the first part, ethical climate, in the second part, ethical leadership and in the third part, statements about organizational performance, and in the fourth part, questions about demographic variables (gender, marital status, age and education level) were included. The data obtained within the scope of this research were analyzed with the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 26.0 program. As a result of this study and the literature review, it can be said that the concepts of organizational performance, ethical climate and ethical leadership are related to each other. Increasing and maintaining organizational performance is positively affected by the existence of an ethical climate in the organization. It is possible to say that in organizations with an ethical climate, the performance of employees increases and an environment suitable for moral values is formed. In addition, the creation of an ethical climate in organizations should be supported by the presence of an ethical leader. The qualifications of the ethical leader strengthen the perception of acceptance of the employees by supporting the formation of an ethical climate. It is thought that this research will give an idea about the benefits it will bring to different researches and SMEs to be carried out from now on.