Avrupa Birliği için balkanların stratejik önemi
The strategic importance of the balkans for the European Union
- Tez No: 823454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİÇİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: EU Enlargement Policy, EU Balkan Strategy, Balkan Integration into the EU
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Avrupa Birliğini oluşturma fikri 14. Yüzyıl da ortaya atıldı. Bu oluşumun öncüleri filozoflar, hukukçular ve siyasetçilerdir. Avrupa'da bir birliğin oluşturulması zaman aldığı gibi devletlerin bir araya gelmesi pek de kolay olmamıştır. Avrupa Birliği, eski adıyla Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunun (AKÇT) kurucu altı üyesi vardır. AB'nin gelişmesini ve büyümesinde sağlayan çeşitli anlaşmalar vardır. Bu topluluğun mevcut üye sayısı Hırvatistan'ın da katılımıyla 27'ye çıkarıldı. AB'ye üye olmak isteyen ülkeler uyum normları olan Maastricht ve Kopenhag Kriterleri yerine getirmek zorundadır. Küreselleşen dünyada AB'nin bölgede ekonomik ve ticari faaliyetlerin yanı sıra siyasi, sosyal, askeri ve jeopolitik alanlarda da gücünü etkin bir şekilde hissettirebilmesi için mutlak bir hâkimiyet sağlanması gerekmektedir. Balkanlar Avrupa ile ilintili bir alandır. Asya, Ortadoğu ve Avrupa arasında stratejik ve jeopolitik konumuyla önemli yer tutmaktadır. Özel ve stratejik konumu istila edilmesinde en büyük faktördür. Tarih boyunca birçok medeniyet, imparatorluk ve devlet bu alana hâkim olmak için birbiriyle savaşmıştır. Günümüzde bile küresel güçler Balkanlarda hâkimiyet kurmaya çalışmaktadır. Balkanlarda meydanda gelen savaşlar, iç çatışmalar, siyasi istikrarsızlıklar, sınır sorunları ve suç teşkil eden olaylar bölgenin imajını etkileyen önemli faktörlerdir. Yugoslavya'nın dağılmasından sonra AB bu bölgedeki etkinliğini artırmak için bölge geneline daha çok yoğunlaşır. Bölgedeki ülkelerin AB'ye katılımını desteklemek ve gerekli süreçlerin başlatılmasını sağlamak için çalışmalar gerçekleştirilmiştir. AB'nin Balkan ülkelerine sağladığı AB'ye katılım sürecinin temel amacı Avrupa'da bütünsel bir güç oluşturma arzusuydu. Öncelikle Batı Balkanlarla başlayan AB üyelik süreci Rusya faktörü sebebiyle Ukrayna, Moldovya ve Gürcistan ülkelerinin sınırlarını kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Balkan devletlerinin AB üyeliği için gerekli entegrasyon ve şartları sağlayarak yerine getirmesi için adımlarını emin atması gerekir. Anahtar Kelime: AB'nin Genişlemesi Politikası, AB'nin Balkan Stratejisi, AB Balkan Entegrasyonu,
Özet (Çeviri)
The idea of forming the European Union emerged in the 14th century. The pioneers of this formation were philosophers, jurists, and politicians. Establishing a union in Europe took time, and bringing states together was not an easy task. The European Union, formerly known as the European Coal and Steel Community (ECSC), had six founding members. There are various agreements that have contributed to the development and enlargement of the EU. The current number of members in this community has reached 27 with the accession of Croatia. Countries aspiring to become EU members must comply with the normative criteria, namely the Maastricht and Copenhagen Criteria. In the globalized world, for the EU to assert its power effectively in the region, not only economically and commercially but also politically, socially, militarily, and geopolitically, absolute dominance must be achieved. The Balkans are a region connected to Europe, occupying a significant position with its strategic and geopolitical location between Asia, the Middle East, and Europe. Its unique and strategic position has been the most crucial factor in its history of invasions. Throughout history, numerous civilizations, empires, and states have fought for dominance in this area. Even today, global powers are trying to establish their influence in the Balkans. The region's wars, internal conflicts, political instability, border issues, and criminal activities are significant factors affecting its image. After the dissolution of Yugoslavia, the EU intensified its efforts to increase its influence in the region. Efforts were made to support the accession of countries in the region to the EU and initiate the necessary processes. The primary aim of the EU's accession process for Balkan countries was the desire to create a comprehensive power in Europe. Starting with the Western Balkans, the EU membership process has been expanded to include Ukraine, Moldova, and Georgia, considering the factor of Russia. Balkan states need to take confident steps to fulfill the necessary integration and conditions for EU membership.