Reproduction et reconstruction des rapports sociaux de sexe et de 'race' après le 11 septembre 2001: Le cas des films hollywoodiens (2001-2011)
11 Eylül 2001 Sonrası Toplumsal Cinsiyet ve Irk İlişkilerinin Yeniden İnşası: Hollywood Filmleri Örneği (2001-2011)
  1. Tez No: 823632
  2. Yazar: ASLI TELSEREN ÖMEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZADEH KIAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: toplumsal cinsiyet, ırk, sınıf, neo/oryantalizm, 11 Eylül, teröre karşı savaş”, Hollywood, ötekileştirme, gender, race, class, neo/orientalism, 9/11, war on terror”, Hollywood, othering
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Université de Paris-Sorbonne
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 367
Özet
Bu çalışma, 11 Eylül sonrası dönemde toplumsal cinsiyet ve“ırk”ilişkilerinin yeniden üretimi ve inşasını Hollywood aksiyon filmlerindeki Müslüman ve Ortadoğulu kadın imgeleri üzerinden analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu konuyu incelemek için söz konusu sinematografik temsiller ile neo/oryantalist ideolojik bağlamdaki“teröre karşı savaş”retorikleri arasında bir analoji kurulmuştur. Bu dönemde kadın hakları, Amerikalı siyasi aktörler tarafından“teröre karşı savaş ”ı meşrulaştırmak için kullanılmıştır. İdeolojik bir araç olarak, özellikle ele alınan dönemden bu yana, Hollywood filmleri toplumsal cinsiyet ve“ırk”ilişkilerini Müslüman kadınlara atfedilen“ezilen”ancak“tehlikeli”kadın imgesi üzerinden aktarmıştır. Bunun sonucunda, bu kadınlara dair çeşitli imgeler zaman ve mekân içinde yeniden üretilir ve inşa edilir hale gelmiştir. Bu tez, Hollywood filmlerinin Müslüman olduğu varsayılan Doğulu kadınların eski imajlarını nasıl yansıttığını ve yeni imajlarını nasıl inşa ettiğini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Ardından, bu imgeler aracılığıyla bu filmlerin toplumsal cinsiyet ve“ırk”ilişkilerinin yeniden üretimine ve inşasına nasıl katıldığı sorusunu ele almaktadır. Bu soruları yanıtlamak için, neo/oryantalizm kavramı bu çalışmada hem neokolonyalizmin (yeni sömürgeciliğin) bir ideolojisi hem de klasik oryantalizmle kimi zaman süreklilik halinde kimi zaman da kopuş içinde yeni ötekilik biçimleri yaratan bir temsil şekli olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract This study aims to analyze the reproduction and reconstruction of gender and“race”relations in post 9/11 era, via the images of Muslim and Middle Eastern women in Hollywood action movies. To examine this subject an analogy is drawn between cinematographic representations in question and“war on terror”rhetorics in a neo/orientalist ideological context. In the meanwhile, the same process concealed the will to gain economic and political hegemony over the Middle East. During this period, women's rights were used by American political actors in order to justify the“war on terror.”As an ideological instrument, especially since the period addressed, Hollywood movies have been conveying gender and“race”relations through the“oppressed”but“dangerous”female image attributed to Muslim women. Consequently, various images of these women have come to be reproduced and reconstructed in space and time. Considering the specific position given to Muslim women, this dissertation aims, first, to discover how Hollywood films reflect the old and construct the new images of these women. Then, it addresses the question of how, via these images, such films participate in the reproduction and reconstruction of gender and“race”relations. To answer these questions, the concept of“neo/orientalism”is utilized, both as an ideology of neocolonialism and as a representation mode that creates new tropes of otherness, at times in continuity and at times in rupture with what is known as classical orientalism.