Algılanan çevresel belirsizliğin kurum içi girişimcilik performansı üzerindeki etkisi: Konya OSB'de bir araştırma.
The effect of perceived environmental uncertainty on the corporate entrepreneurship performance: A research in the Konya organized industrial zone
  1. Tez No: 823718
  2. Yazar: MUSTAFA TAHİR DEMİRSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kurum lçi Girişimcilik, Belirsizlik, Algılanan Çevresel Belirsizlik, Sanayi Bölgesi, Entrepreneurship, Corporate Entrepreneurship, Uncertainty, Perceived Environmental Uncertainty, Industrial Zone
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Günümüzde yaşanan hızlı değişim ve gelişmeler, örgütlere sundukları firsat ve olanakların yanında, belirsizliğe bağlı olarak bir takım tehlike ve güçlüklerin de kaynağı olabilmektedir. Olası belirsizliklere karşı gerekli önlemleri alabilmek ve oluşan firsatlardan yararlanabilmek için örgütler iş çevrelerinde meydana gelen gelişmeleri izlemeli ve oluşabilecek farklı durumlar için esnek yapı ve stratejiler geliştirmelidirler. Algılanan çevresel belirsizlik, örgüt çevresinde meydana gelen karmaşıklık, dinamizm ve tahmin edilemezliğin sonucu olarak yöneticilerde gelişen bir çevre algısı şeklinde tanımlanmaktadır. Karmaşık, hızla değişen ve öngörülmesi güç olarak algılanan bir çevre, örgüt dışında oluşan durumlara karşı uygun tepkiler geliştirebilme bağlamında yüksek düzeyde bir belirsizlik yaratacaktır. Belirsiz ve karmaşık bir çevrede yoğun rekabet koşulları içerisinde faaliyet gösteren örgütler, kurum içi girişimcilik yeteneklerini geliştirerek başarılı olabilirler. Kurum içi girişimcilik, içerisinde yenilikçilik, yeni iş yaratma, kendini yenileme, risk alma ve öngörücü olma gibi pek çok unsur içeren bir süreçtir. Başarılı kurum içi girişimcilik, sürdürülebilir bir rekabet avantajı kazanmada, örgütü yenilemede ve çevreye uyum sağlanmada oldukça önemli katkıları olan kritik bir faktördür. Bu bağlamda, çalışmada, algılanan çevresel belirsizliğin kurumsal girişimcilik performansı üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Araştırma, Türkiye' nin önemli sanayi bölgelerinden biri olan Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde (KOS) faaliyet gösteren 222 sanayi işletmesinin yöneticileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, algılanan çevresel belirsizlikle kurum içi girişimcilik faaliyetleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Rapid changes and developments today, besides the opportunities and facilities they offer to the organization, may also be a source of danger and difficulties due to the uncertainty. In order to take advantage of opportunities and to take the necessary measures against possible uncertainties, organizations must always follow the changes and developments that occur in the business environment and develop flexible structures and strategies for the alternative cases. Perceived environmental uncertainty is an outcome of managers' perceptions of the combined complexity, instability and unpredictability in the organizational environment. An environment that is perceived to be complex, changing rapidly, and difficult to predict creates high levels of uncertainty about the appropriate organizational responses to external circumstances. In an uncertain and complex environment, organizations experiencing cutthroat competition may be successful by developing their corporate entrepreneurial ability. Corporate entrepreneurship is a process that includes many elements such as innovation, creating new business, renewal, risk-taking and being predictive. Successful corporate entrepreneurship is a critical factor which has a significant contribution to gain a sustainable competitive advantage, to renew the organization and to adapt the environment. In this context, the objective of this study is to investigate the effect of perceived environmental uncertainty of managers on corporate entrepreneurship performance. The research was conducted on 222 business executives in one of the major industrial zones of Turkey, Konya Organized Industrial Zone (KOS). According to the results, it has been observed that there is a positive statistically significant relationship between perceived environmental uncertainty and corporate entrepreneurial activities.