Elektrı̇k gı̇tar tüp amplı̇fı̇katörlerı̇nı̇n, profı̇l oluşturma, donanım modelleme ve vst eklentı̇lerı̇ ı̇le karşılaştırmalı analı̇zı̇
Comparative analysis of electric guitar tube amplifiers with profiling, hardware modeling and vst plugins
  1. Tez No: 823730
  2. Yazar: ÖZER YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN DELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Amplifikatör Modelleme, Gitar amplifikatörleri, Profil oluşturma, Tüp amplifikatör, VST modelleme, Amplifier Modeling, Guitar Amplifiers, Profiling, Tube Amplifier, VST Modeling
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: ANKARA MÜZİK VE GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Müzik, insanların duygusal aktarımının önemli bir unsuru olarak tarih boyunca büyük bir rol oynamıştır. Gitar, bu ifade araçlarının en popüler ve yaygın olanlarından birisidir. Gitarın etkileyici ses karakterinin orkestra içinde kullanılma isteği, ses yüksekliği ile ilgili sınırlarının olması ve orkestralar büyüdükçe, içinde kaybolması zamanla aşılması gereken bir soruna dönüşmüştür. Elektrik gitarın icadı, teknolojinin gelişimi ile doğrudan ilişkilidir. Bu ilişki, gitara olan talebin ve ilginin artmasına katkıda bulunmuş ve müzik dünyasında yeni yollar açarak devrim yaratmıştır. Gitar ile birlikte amplifikatör teknolojilerinin de geliştiği aşikardır. Tüp amlifikatörlerin zamanla katı hal, modelleme ve DSP'lerin de güçlenmesiyle VST eklenti türevlerine evrildiği görülmektedir. Tüm bu teknolojilerin birbirine alternatif olacak şekilde günümüzde hala aktif olarak kullanılıyor olması, sound kalitesi, işlevleri, geçerlilikleri, avantaj ve dezavantajları, sektörle ilgili kişiler arasında merak konusu olmaktadır. Araştırmamızda günümüzde en çok tercih edilen gitar amplifikatörü teknolojilerden donanım amplifikatör, profilleme, donanım modelleme ve VST modellemeler arasındaki farklılıkların incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda elde edilen verilerin, ses mühendislerine, stüdyoculara, gitaristlere, yeni başlayanlara ve müzik teknolojileri alanına hizmet eden bireylere kaynak sağlaması açısından önem arz ettiği düşünülmektedir. Bu doğrultuda belirlenen elektrik gitar donanım amplifikatörü, profilleme, donanım modelleme ve VST modellemelerden elde edilen seslerden,“Voxengo Span”yazılımı ile spektrum analiz ve THD verilerine ulaşılmıştır. Daha sonra belirli bir ezgi ile arpej ve aranje hazırlanıp donanım amplifikatör, profilleme, donanım modelleme ve VST modellemele ile yeniden amplifikasyon yöntemi ile kaydedilmiştir. Araştırmacılar tarafından hazırlanan ve üç uzman onayından geçen yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla 30 ses mühendisi ve 30 gitarist olmak üzere toplamda 60 kişiye sunulmuştur. Yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilen verilere içerik analizi uygulanılarak bulgulara ulaşılmıştır. Özetle, Bassman ve Twin Reverb tüp amplifikatörlerine THD verileri bakımından en yakın olan teknolojinin donanım modelleme olduğu, spektrum analiz verileri bakımından en yakın olan teknolojinin ise profilleme olduğu, araştırmamıza katılan ses mühendisleri ve gitaristlerin büyük bir çoğunluğunun kayıt esnasında VST eklentilerini tercih ettikleri, donanım aplifikatörlerle ilgili dezavantaj olarak; taşıma, yüksek maliyet ve ağırlık problemlerini, avantajlar ve tercih sebepleri ile ilgili ise frekans dengesi, dolgun/hacimli ton ve saturasyon/sıcaklık seçtikleri gibi sonuçlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Music has played a huge role throughout history as an important element of people's emotional transmission. The guitar is one of the most popular and common of these expressive instruments. The desire to use the impressive sound character of the guitar in the orchestra, the limitations of the loudness, and the loss of it as the orchestras grow have turned into a problem that needs to be solved over time. The invention of the electric guitar is directly related to the development of technology. This relationship contributed to the increase in demand and interest in the guitar and revolutionized the music world by opening new paths. It is obvious that amplifier technologies have developed along with the guitar. Tube amplifiers seem to evolve into VST plug-in derivatives over time, with solid-state modeling and DSPs getting stronger. The fact that all these technologies are still actively used as alternatives to each other, sound quality, functions, validity, advantages and disadvantages are a matter of curiosity among the people in the sector. In our research, it is aimed to examine the differences between hardware amplifier, profiling, hardware modeling and VST modeling, which are the most preferred guitar amplifier technologies today. It is thought that the data obtained for this purpose is important in terms of providing resources to sound engineers, studio players, guitarists, beginners and individuals who serve in the field of music technologies. Spectrum analysis and THD data were obtained with the“Voxengo Span”software from the sounds obtained from the electric guitar hardware amplifier, profiling, hardware modeling and VST modeling determined in this direction. Then, arpeggio and arrangement were prepared with a certain melody and recorded with hardware amplifier, profiling, hardware modeling and VST modeling and re-amplification method. It was presented to a total of 60 people, including 30 sound engineers and 30 guitarists, through a semi-structured interview form prepared by the researchers and approved by three experts. Findings were obtained by applying content analysis to the data obtained through the semi-structured interview form. In summary, the closest technology to Bassman and Twin Reverb tube amplifiers in terms of THD data is hardware modeling, the closest technology in terms of spectrum analysis data is profiling, the majority of sound engineers and guitarists participating in our research prefer VST plug-ins during recording, with hardware amplifiers. As a related disadvantage; the problems such as transportation, high cost and weight problems, and the advantages and reasons for preference, such as frequency balance, full/bulky tone and saturation/temperature are included.