Aşırı Aktif Mesane semptomları ile gelen hastaların hayat kalitesi, işeme günlüğü ve ürodinamik parametrelerinin değerlendirilmesi
Determination of demographic and urodynamic characteristics of the overactive bladder patients who were followed in our clinic
- Tez No: 823744
- Danışmanlar: PROF. DR. ATEŞ KARATEKE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Aşırı aktif mesane, ürodinami, demografi, idrar kaçırma, Over-active bladder, urodynamics, demographics, urinary incontinence
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Kliniğimizde Takip Edilen Aşırı Aktif Mesaneli Hastaların Semptomlarının ve Ürodinamik Özelliklerinin Belirlenmesi AMAÇ: Bu çalışmada kliniğimize Aşırı Aktif Mesane (AAM) yakınmaları ile başvuran hastaların demografik ve ürodinamik özellikleri araştırıldı. YÖNTEM: Bu çalışmada Haziran 2010 ile Haziran 2011 yılları arasında kliniğimize başvuran alt üriner sistem yakınmaları olan ve/veya idrar kaçırma sorunları olan kadın hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Sık tuvalete gitme, nokturi, ani sıkışma hissi ve sıkışma tipi(urge) idrar kaçırma yakınmalarından bir veya birkaçı olan 82 hasta çalışmaya dahil edildi. Evre 3 ve 4 pelvik organ prolapsusu (POP) olan, organik nedenli semptomları olanlar, nörojenik mesanesi olan hastalar(DM, Parkinson, multipl skleroz vs.) çalışmaya alınmadı. Hastalar değerlendirme ve tetkikler sonucunda aşırı aktif mesane(AAM) semptomları saptanan 82 hastayı idrar kaçırma yakınması olan (Grup 1) ve olmayan (Grup 2) şeklinde 2 gruba ayırıp gruplar arasında fark olup olmadığı araştırıldı. SPSS 16.0 programı ile istatistiksel analiz yapıldı. BULGULAR: Tüm hasta grubu demografik özellikler açısından incelendiğinde; ortalama yaş 48,8 yıl, ortalama vücut kitle indeksi (VKİ) 27,8 kg/m2 ve ortalama doğum sayısı 2,3 olarak saptandı. Hastaların %62,2'sinin postmenopozal dönemde olduğu belirlendi. Tüm hastalara ürodinamik inceleme yapıldı sonucunda %61 'inde aşırı aktif mesane (AAM) ve %14,6'sında ise AAM + Stres inkontinans bulgularının bir arada olduğu miks tip inkontinans saptandı. Grup 1 'in ortalama ICIQ-SF puanı Grup 2'den daha yüksek olarak kaydedildi. Ancak aradaki bu fark istatistiksel olarak anlamlı olarak değerlendirilmedi. SONUÇ: Sıkışma idrar kaçırması olanlarda nörolojik defisit ve antikolinerjik kullanım oranının daha yüksek olduğu belirlenirken, bu hastalarda hayat kalitesini diğerlerinden daha fazla etkilenmediği görüldü.
Özet (Çeviri)
Determination of demographic and urodynamic characteristics of the overactive bladder patients who were followed in our clinic PURPOSE: In this study we investigated the demographic and urodynamic results of the patients who had symptoms of overactive bladder syndrome between June 2010 and June 2011. MATERIAL AND METHODS: The results of patients were analyzed respectively. Sixteen patients who had grade 3 or more POP were excluded and 82 patients were included in the study. They were evaluated according to the demographic and urodynamic differences. Statistical analyses were made by SPSS 16.0 program. RESULTS: The average age and body mass index (BMI) of the patients were found 48,8 and 27,8 kg/m2 respectively. The average birth rate was 2,3 and 62.2% of the patients were in postmenauposal period. Fourteen percent of the patients used anticholinergic medication previously. The urodynamic investigations revealed detrusor overactivity and both in 61%, 14,6% of the patients, respectively. Average ICIQ-SF score in Group 1 was higher than group 2 however it was not statistically significant. CONCLUSION: Urodynamic detrusor overactivity was found in the patients who had symptoms of overactive bladder syndrome. However, the quality of life was not significantly different between two groups.