Uyku endoskopisinde uygun uyku derinliğinin bispektrometri ve eş zamanlı polisomnografi ile belirlenmesi
The determination of appropriate sleep depth in sleep endoscopy with bispektrometry and simultaneous polysomnography
  1. Tez No: 823743
  2. Yazar: ÖZNUR GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT MURAT ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Apne, endoskopi, polisomnografi, sedasyon, Uyku apne sendromu, uyku evreleri, Apnea, endoscopy, polysomnography, sedation, Sleep apnea syndrome, sleep stages
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Bu çalışmada, obstrüktif uyku apne hastalığında PAP dışı tedaviler için kullanılan ilaçla indüklenen uyku endoskopisinde vibrasyon ve obstrüksiyonun lokalizasyonu ve konfigürasyonunu değerlendirmek ve tedavi planını belirlemek için en uygun sedasyon derinliği araştırıldı. Uyku endoskopisi ile eş zamanlı olarak Bispektral endeks ve polisomnografi kayıtları birlikte değerlendirilerek horlama ve apne değerlendirilmesinde en uygun sedasyon derinliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal Metod: Araştırmada 4 kadın ve 38 erkek olmak üzere 42 hasta ile prospektif olarak yapılmıştır. Hastaların demografik verileri, polisomnografi verileri ve Epworth Uykululuk Ölçeği kaydedildi. Ameliyathane koşullarında intravenöz anestezik maddelerle uyku hali sağlandıktan sonra eş zamanlı olarak hastanın bispektrometri(BİS) ve noninvaziv yakın kızılötesi spektroskopi(NIRS) ile monitorizasyonu, fleksibl endoskop ile ilaçla indüklenmiş uyku endoskopisi ve tip 2 polisomnografi cihazı ile uyku testi yapıldı. Kaydedilen veriler değerlendirilip istatistiksel karşılaştırmalar yapıldı. Bulgular: BİS 65 altı sedasyon seviyelerinde daha fazla derin uyku, BİS 65 üzeri sedasyon derinliğinde daha fazla yüzeyel uyku olduğu saptandı. Azalan BİS değerlerinde solunum çabasında azalma ve saturasyon düşüklüğü saptanması sıklığının arttığı izlendi. Santral apnelerin BİS 65 altında görüldüğü ve sedasyon derinleştikçe arttığı, BİS 70 üzerinde tüm solunum olaylarının obstrüktif apne olduğu ve en sık retropalatal alanda obstrüksiyon olduğu belirlendi. BİS 60-70 arasında %90 üzerinde hastada vibrasyon oluştuğu görüldü. Bazal NIRS değerlerinin vücut kitle indeksi, yaş ve polisomnografide minimum oksijen satürasyonu ile ilişkili olduğu görüldü. BİS 60-75 aralığının uyku endoskopisinde vibrasyon ve obstrüksiyonları değerlendirmek için en uygun sedasyon derinliği olduğuna karar verildi. Vibrasyonun yüzeyel uykuda BİS 65-70, 70-75 ve 75-80 sedasyon seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla görüldüğü bulundu. Uyku endoskopisi öncesinde yapılan polisomnografiden elde edilen AHI değerleri yüksek olan hastalarda BİS 60-65 seviyesinde yapılan uyku endoskopisinde istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla vibrasyon olduğu tespit edildi. Sonuç: İlaçla indüklenen uyku endoskopisi obstrüktif uyku apnesi ve horlamanın değerlendirilmesinde kullanılan, uykuda değerlendirme yapıldığından değerli bir yöntemdir. Uyku endoskopinde uygun sedasyon derinliğini sağlayabilmek için Bispektral indeks kullanılması önemlidir. Çalışmamızın sonuçlarına göre sedasyon derinliği arttıkça santral apne ve satürasyon düşüklüğü görülme sıklığı artmakta ve BİS 65'ten daha yüksek değerlerde vibrasyon görülme sıklığı artmaktadır. Çalışmamızda sedasyon derinliğinin BİS 60-75 aralığının obstrüktif apne ve horlamayı değerlendirmede en uygun aralık olduğu bulunmuştur. Konuyla ilgili daha fazla çalışmanın yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to assess the localization and configuration of vibration and obstruction during drug-induced sleep endoscopy for non-PAP treatments in patients with obstructive sleep apnea and determine the most suitable sedation depth for treatment planning. Simultaneously with sleep endoscopy, Bispectral Index and polysomnography records were evaluated together to determine the optimal sedation depth for the evaluation of snoring and apnea. Materials and Methods: The study was conducted prospectively with 42 patients, consisting of 4 females and 38 males. Demographic data, polysomnography records, and Epworth Sleepiness Scale were recorded for the patients. After inducing a state of sleep with intravenous anesthetic agents under operating room conditions, the patient's monitoring was done by using bispectrometry (BIS) and non-invasive near-infrared spectroscopy (NIRS) simultaneously. Drug-induced sleep endoscopy was performed using a flexible endoscope, and sleep testing was conducted using a type 2 polysomnography device. The recorded data were evaluated and subjected to statistical comparisons. Findings: It was observed that sedation levels below BIS 65 resulted in deeper sleep, while sedation levels above BIS 65 led to more superficial sleep. It was observed that the frequency of decreased respiratory effort and low saturation increased with decreasing BIS values. Central apneas were observed below BIS 65 and increased with deeper sedation, whereas above BIS 70, all respiratory events were identified as obstructive apneas, most commonly occurring in the retropalatal area. Vibrations were observed in over 90% of patients in the BIS range of 60-70. Basal NIRS values were found to be related to body mass index, age, and minimum oxygen saturation in polysomnography. A sedation depth between BIS 60 and 75 was determined to be optimal for evaluating vibrations and obstructions during sleep endoscopy. Vibrations were statistically significantly more frequent in superficial sleep at BIS levels of 65-70, 70-75, and 75-80. Patients with higher AHI (Apnea-Hypopnea Index) values obtained from pre-sleep endoscopy polysomnography showed significantly more vibrations during sleep endoscopy at BIS levels of 60-65. Conclusion: Drug-induced sleep endoscopy is a valuable method for evaluating obstructive sleep apnea and snoring during sleep assessment. The use of Bispectral Index is important to achieve appropriate sedation depth during sleep endoscopy. According to the results of our study, an increase in sedation depth is associated with an increased frequency of central apneas and decreased oxygen saturation, while vibration frequency increases at BIS values higher than 65. Our study suggests that a sedation depth within the BIS range of 60-75 is the most suitable for evaluating obstructive apnea and snoring. Further research on this topic is needed for a more comprehensive understanding.