Aşırı aktif mesane semptomları olan hastalarda D vitamini eksikliğinin sıklığı, bu hastalarda D vitamini desteğinin tedavideki etkinliğinin değerlendirilmesi
The frequency of vitamin D deficiency in patients with overactive bladder symptoms, evaluation of the efficacy of vitamin D supplementation in these patients
- Tez No: 848278
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL ERŞEKERCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Aşırı Aktif Mesane, D vitamini, Premenopozal, Tolterodin, OAB-V8, I-QOL, Mesane hastalıkları, Vitamin D eksikliği, Overactive Bladder, Vitamin D, Premenopausal, Tolterodine, OAB-V8, I-QOL, Urinary bladder diseases, Vitamin D deficiency
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Aşırı Aktif Mesane (AAM) semptomları olan hastalarda D vitamini eksikliği sıklığını tespit ederek bu grup hastalara D vitamini desteği sonrasında AAM semptomlarındaki düzelme oranlarında artış olup olmadığını araştırmak. Gereç ve Yöntem: Kırşehir Eğitim ve Araştırma hastanesi üroloji polikliniğine AAM semptomları ile ilk kez başvuran premenopozal kadın hastalar incelendi. Bu hastalara AAM sorgulama formu (OAB-V8) ve üriner inkontinans yaşam kalitesi ölçeği (I-QOL) formları dolduruldu. Çalışmaya OAB-V8 skoru ≥ 8 olan hastalar dahil edildi. Bu hastalara uygun şekilde antikolinerjik tedavi başlandı. Ayrıca bu hastaların D vitamini seviyesine bakıldı. Ölçülen 25-OH D <30 ng/ml olan hastalara D vitamini tedavisi verildi. D vitamini 8 hafta boyunca 50.000 ünite/hafta olarak verildi. 8. hafta sonunda hastaların tekrar D vitamini seviyelerine bakıldı ve OAB-V8 ile I-QOL formları dolduruldu. Hastaların D vitamini seviyelerindeki yükselme ve bu formlardan elde edilen semptomlarındaki iyileşmeler karşılaştırıldı. Bulgular: Yapılan istatistiksel analiz sonucunda AAM semptomları gösteren hastalarda D vitamini yetersizliğinin daha sık (%86,7) görüldüğü bulunmuştur. D vitamini yetersizliği olup D vitamini takviyesi verilen grup 8. haftanın sonunda OAB-V8 ile I-QOL sorgulama formlarından elde edilen sonuçlara göre D vitamini takviyesi almayan gruptan daha fazla iyileşme göstermiştir. Bu iki grup istatistiksel olarak karşılaştırıldığında ise anlamlı bir sonuç elde edilememiştir (p=0,640 ve p=0,421). Sonuç: D vitamini yetersizliği AAM semptomu gösteren kadın hastalarda çok sık görüldüğü bulunmuştur. D vitamini, özellikle D vitamini eksikliği olan kadınlarda, antimuskarinik ajanlarla birlikte kullanıldığında semptomları azaltabilir. Düşük D vitamini seviyeleri olan AAM hastalarının asıl tedavi yanında D vitamini takviyesi de alması gerekebileceği ve bu yönde daha çok çalışmanın literatüre kazandırılması gerektiğine inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the frequency of vitamin D deficiency in patients with overactive bladder (OAB) symptoms and to investigate whether there is an increase in the rate of improvement in OAB symptoms after vitamin D supplementation in this group of patients. Materials and Methods: Premenopausal female patients who applied to the urology outpatient clinic of Kırşehir Training and Research Hospital for the first time with symptoms of OAB were investigated. OAB questionnaire (OAB-V8) and urinary incontinence quality of life scale (I-QOL) forms were filled in these patients. Patients with an OAB-V8 score ≥ 8 were included in the study. Anticholinergic treatment was started appropriately for these patients. In addition, the vitamin D levels of these patients were checked. Patients with measured 25-OH D <30 ng/ml were given vitamin D treatment. Vitamin D was given at 50,000 units/week for 8 weeks. At the end of eighth week, the patients' vitamin D levels were checked again and OAB-V8 and I-QOL forms were filled. The elevation of patients' vitamin D levels and the improvement in their symptoms obtained from the OAB-V8 and I-QOL forms were compared. Results: As a result of the statistical analysis, it was found that vitamin D deficiency was more common (86.7%) in patients with symptoms of OAB. According to the results of OAB-V8 and I-QOL forms, it showed more improvement than the group that did not take vitamin D supplements. When these two groups were compared statistically, no significant result was obtained (p=0.640 and p=0.421). Conclusion: Vitamin D deficiency was found to be very common in female patients with OAB symptoms. Vitamin D may reduce symptoms when used with antimuscarinic agents, especially in vitamin D deficient women. We believe that OAB patients with low vitamin D levels may need to take vitamin D supplements in addition to the main treatment, and more studies in this direction should be brought to the literature.