İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin öz düzenleyici öğrenme stratejileri ile öğrenci-öğretmen ilişkisi ve ebeveyn tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between self-regulatory learning strategies of 4th grade elementary school students and student-teacher relationship and parental attitudes
- Tez No: 823943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL SÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn davranış özellikleri, Öğrenci-öğretmen ilişkisi, Öz düzenleyici öğrenme stratejileri (öz düzenleme becerileri), Parent behavior characteristics, Self-regulatory learning strategies(Self-Regulation Skills), Student-teacher relationship
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim düzeyindeki dördüncü sınıf öğrencilerinin öz düzenleyici öğrenme stratejileri ile öğrenci-öğretmen ilişkisi ve ebeveyn tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek hedeflenmiştir. Araştırma, ilişkisel tarama modeli adı verilen bir nicel araştırma yöntemi kullanılarak tasarlanmıştır. Araştırmanın evrenini, ilkokulda eğitim gören 377 çocuk ve bu çocukların öğretmenleri (N: 19) ile ebeveynleri (N: 377) oluşturmaktadır. Araştırmada, katılımcıların demografik bilgileri“Kişisel Bilgi Formu”aracılığıyla elde edilmiştir. Ek olarak, öğrencilerin öz düzenleyici öğrenme stratejilerini (öz düzenleme becerileri) ölçmek için“Öz Düzenleme Ölçeği”, ebeveyn davranışlarını ölçmek için“Ebeveyn Davranışları Ölçeği”ve öğretmenlerin öğrencileriyle ilişkilerini ölçmek amacıyla“Öğrenci-Öğretmen İlişki Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin işlenmesi ve yorumlanması için SPSS 25 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılmıştır. İlişkisel bir model kullanıldığından, öz düzenleyici öğrenme stratejileri, ebeveyn davranışları ve öğrenci-öğretmen ilişkisi arasındaki ilişkiyi saptamak için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon tekniği kullanılmıştır. Öz düzenleyici öğrenme stratejileri, ebeveyn davranışları ve öğrenci-öğretmen ilişkisi düzeylerinde demografik değişkenlere bağlı olarak aralarındaki ilişkileri belirleyebilmek amacıyla t testi ve tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin öz düzenleyici öğrenme stratejilerinin hedef belirleme ve plan yapma alt boyutları cinsiyetlerine göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Ancak, öğrencilerin öğrenme stratejisi, çaba harcama ve öz değerlendirme alt boyutları cinsiyete bağlı olarak anlamlı bir farklılık göstermiştir. Öğrencilerin öz düzenleme becerilerinin alt boyutları, okul türüne ve yerleşim yerine göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Velilerin ebeveyn davranışları ölçeği alt boyutlarından sadece olumlu ebeveynlik ve dayakla cezalandırma özellikleri cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Okul türü ve ekonomik durum gibi faktörlere bağlı olarak velilerin ebeveyn davranışları ölçeği alt boyutlarında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Ancak, çocukla ilgilenme özelliği alt boyutu yerleşim yerine bağlı olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir. Eğitim durumu ise yalnızca dayakla cezalandırma özelliği alt boyutunda anlamlı bir farklılık göstermektedir. Öğretmenlerin öğrenci-öğretmen ilişki ölçeği alt boyutlarından çatışma ve yakınlık özellikleri cinsiyet ve okul türüne bağlı olarak anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Yakınlık özellikleri ise yerleşim yerine bağlı olarak anlamlı bir farklılık gösterirken, çatışma özellikleri bakımından anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Öğretmenlerin öğrenci-öğretmen ilişki ölçeği alt boyutlarından çatışma ve yakınlık özellikleri, öğretmenlerin statüsü, kıdem yılları ve yaşlarına bağlı olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir. Ancak, okul türü ve cinsiyete bağlı olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Araştırmada, öğretmenlerin öğrenci-öğretmen ilişki ölçeği alt boyutlarından çatışma ve yakınlık özellikleri, cinsiyet ve okul türüne göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Ancak, yakınlık özellikleri yerleşim yerine bağlı olarak anlamlı bir farklılık gösterirken, çatışma özellikleri açısından anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Öğretmenlerin öğrenci- öğretmen ilişki ölçeği alt boyutlarından çatışma ve yakınlık özellikleri, öğretmenlerin statüsü, kıdem yılları ve yaşlarına bağlı olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir. Ancak, okul türü ve cinsiyete bağlı olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Öz düzenleyici öğrenme stratejileri (öz düzenleme becerileri), ebeveyn davranışları ve öğrenci-öğretmen ilişkisi arasındaki ilişkinin belirlenmesi için gerçekleştirilen Pearson Korelasyon analizi sonuçlarına göre, tüm özellikler ve alt boyutlar arasında düşük düzeyde pozitif veya negatif yönde ilişkiler bulunmaktadır. Ancak, öğrencilerin mükemmeliyetçi özellikleri ile kendi değerini yadsıma alt boyutu arasında pozitif doğrultuda yüksek düzeyde bir ilişki gözlenmektedir. Bu da, öğrencilerin yetersizlik duyguları arttıkça mükemmeliyetçi özelliklerinin de arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to control the screening between the self- regulatory strategies of the fourth grade students at primary education level and the student-teacher relationship and parental attitudes. The research was designed using a quantitative research method called the relational survey model. The home of the research consists of 377 children studying in primary school and their teachers (N: 19) and their parents (N: 377) in these countries. In the research, the demographic information of the data was obtained through the“Personal Information Form”. The self-regulatory strategies (Self-Regulation Scale) was used to house the children's self-regulation, the“Parental Behavior Detail Scale”for taking their parents, and the“Student-Teacher Relationship Scale”to store with the host. SPSS 25 (Statistics Package for Social Sciences) program was used to remove and interpret the data. Pearson Product-Moment Correlation technique was used to develop a relational model, to determine the relationship between self-regulation arrangements, parent-parent and student-teacher relationship. T-test and one-way ANOVA were used to determine whether self-regulation, parent-parenting, and student-teacher relationship levels were shaped depending on demographic variables. According to the results of the research, goal setting and planning sub- dimensions of students' self-regulatory strategies did not show a significant difference according to their gender. However, students' learning strategy, effort and self-evaluation sub-dimensions showed a significant difference depending on gender. The sub-dimensions of students' self-regulation skills did not show a significant difference according to school type and place of residence. Among the sub-dimensions of the parental behavior scale of the parents, only the characteristics of positive parenting and punishment by beating show a significant difference according to gender. No significant difference was observed in the sub-dimensions of the parents' parental behavior scale depending on factors such as school type and economic situation. However, the sub-dimension of caring for the child shows a significant difference depending on the place of residence. Educational status shows a significant difference only in the sub-dimension of punishment by beating. Conflict and closeness characteristics of teachers' student-teacher relationship scale sub-dimensions do not show a significant difference depending on gender and school type. While proximity characteristics showed a significant difference depending on the place of residence, no significant difference was observed in terms of conflict characteristics. Among the sub- dimensions of teachers' student-teacher relationship scale, conflict and closeness characteristics show a significant difference depending on teachers' status, years of seniority and age. However, no significant difference was observed depending on school type and gender. In the study, conflict and closeness characteristics, which are among the sub-dimensions of teachers' student-teacher relationship scale, do not show a significant difference according to gender and school type. However, while the proximity characteristics showed a significant difference depending on the place of residence, no significant difference was observed in terms of conflict characteristics. Among the sub-dimensions of teachers' student-teacher relationship scale, conflict and closeness characteristics show a significant difference depending on teachers' status, years of seniority and age. However, no significant difference was observed depending on school type and gender. According to the results of Pearson Correlation analysis carried out to determine the relationship between self-regulation, parental behaviors and student-teacher relationship, there are low positive or negative relationships between all characteristics and sub-dimensions. However, a high level of positive correlation is observed between the perfectionist characteristics of the students and the denial of self-worth sub-dimension. This shows that as students' feelings of inadequacy increase, their perfectionist characteristics also increase.