Roma dönemi dini ritüelleri
Roman religious rituals
- Tez No: 823952
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Augustus, din, Hristiyanlık, ritüel, Roma dönemi, Augustus, religion, Christianity, ritual, Roman period
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Roma İmparatorluğu tarihte uzun dönemler ayakta kalmış bir imparatorluk olarak belirtilmektedir. Dolayısıyla da birçok alanda hem kendisine hem de çevresine etkili olmuştur. Roma İmparatorluğunun kuruluşu zamanın koşullarına bağlı olarak bazı rivayetlere dayanmaktadır. Bu rivayetlere, yönetimin başına gelen kişilere ve imparatorluğun hâkim olduğu alanlara bağlı olarak çok farklı durumların söz konusu olduğu belirtilmektedir. Bu önemli durumlardan birisi de Roma'nın Doğu Roma ve Batı Roma olarak ayrılması durumu olarak belirtilmektedir. Bu durumun sebebi olarak; İmparatorluğun hâkim olduğu alanın çok geniş olması dolayısıyla yönetimin zor hale gelmesi olarak belirtilmektedir. Roma İmparatorluğu'nu şekillendiren ve bu yerlerin fethedilmesinde ve yönetilmesinde etkili olan birçok yönetici bulunmaktadır. Bu yöneticilerin halk için önem verdikleri bazı konulardan söz edilmektedir. Buna bağlı olarak da yönetimin etkilendiği söz konusu olabilmektedir. Yapılan çalışmanın asıl konusu olarak dini ritüeller de halkı önemli ölçüde etkileyen olaylardan birisi olarak belirtilmektedir. Bazı yöneticiler halkın sosyal yaşam, kültür ve sanat ile olan ilişkilerine de önem vermekte ve bu konulara yönelik olarak da çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmaların yanı sıra Roma İmparatorluğunda önemle söz edilen bir konu da din olarak belirtilmektedir. Çalışma dahilinde gizem dinleri, gnostisizm, imparator kültü ve yeni platonculuk olarak dini konulara yer verilmektedir. Dönemi bu anlamda şekillendiren bir diğer din ise Hristiyanlık'tır. Hz. İsa'nın o dönemdeki yaşadığı olaylara da çalışma dahilinde yer verilmektedir. Bu dinler ile birlikte insanların inanç şekillerini etkileyen ya da destekleyen tapınakların, büyücülüklerin ve kehanetlerin varlığından da söz edilmektedir. Çalışma kapsamında bu etkenlere de yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Roman Empire has survived for long periods in the history. It was influential both to itself and to its environment. The foundation of the Roman Empire is based on some rumors depending on the conditions of its time. According to these rumors, it has been stated that there are very different situations depending on the people who head the administration and the areas where the empire dominates. One of these important situations is mentioned as the situation of the separation of Romans into Eastern Roman and Western Roman. The reason for this situation has been determined as the fact that the administration has become difficult due to the fact that the area dominated by the Empire is very large. There are many methods that shaped the Roman Empire and were effective in conquering these places. The decisions of these administrations of importance for the people are mentioned in some issues. Depending on this, the impact of management may also be in question. As the main subject of the study, religious rituals have also been mentioned as one of the important and influential events of the people. Some administrations also give preference to the social life of the people, their relations with culture and art, and carry out studies on these issues. In addition to these studies, a topic that was mentioned with importance in the Roman empire was also mentioned as religion. Within the scope of the study, religious topics such as mystery religions, gnosticism, imperial culture and neo-platonism are included. Another religion that shapes the era at this moment is Christianity. The events of that period of Isa are also included in the work. Along with these religions, it is also mentioned that there are bands, magnitudes and prophecies that influence or support people's forms of faith. These factors are also included in the scope of the study.