Ferec Ba'de'ş- Şidde'nin Budapeşte nüshası (1b-49a) dil incelemesi-metin–sözlük-dizin
Ferec Ba'de'ş- Şidde Budapeste copy (1b-49a) language study-text- dictionary-index
  1. Tez No: 824198
  2. Yazar: NOURHAN MAMDOUH MOHAMED ELMAHDY ELNAGAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ferec Ba'de'ş Şidde, Eski Anadolu Türkçesi, Dil incelemesi, El Ferec Budapeşte Nüshası, Söz varlıġı, Ferec Ba'de'ş-Şidde, Old Anatolian Turkish, Language analysis, Budapest manuscript of Ferec Ba'de'ş-Şidde, Lexicon
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
Üzerinde çalışma yaptıġımız Ferec Ba'de'ş-Şidde, Budapeşte nüshası, 1451 yılında istinsah edilmiştir ve Macaristan'ın Budapeşte Bilimler Akademisi Türk bölümünde, numara 71 olarak kayıtlıdır. Bu çalışma,“Ferec Ba'de'ş-Şidde (Ein frühosmanisches Geschichtenbuch)”adlı kitaba dayanarak 2006 yılında Berlin'de György Hazai-Andreas Tietze tarafından yayınlanmıştır. Çalışma, Giriş, Dil İncelemesi, Metin, Sözlük ve Dizin olmak üzere beş ayrı bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Ferec Ba'de'ş-Şidde hakkında genel bilgiler verilmiş, eserin konusu, nüshaları, dili ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümde Türkçe Ferec Ba'de'ş-Şidde nüsharları üzerine yapılan çalışmaları tanıtılmıştır. İnceleme bölümünde metnin imla özellikleri, ses ve şekil özellikleri ayrıntılı olarak incelenmiş, Metin bölümünde Ferec Ba'de'ş-Şidde Budapeşte nüshasının (1b- 49a) transkripsiyonu eklenmiş, Sözlük bölümünde ise metinde geçen kelimelerin anlamları verilmiş ve geçtikleri yerler gösterilmiştir..
Özet (Çeviri)
The manuscript we are working on, Ferec Ba'de'ş-Şidde, is the Budapest copy, transcribed in 1451 and registered as number 71 in the Turkish section of the Hungarian Academy of Sciences in Budapest. This study is based on the book“Ferec Ba'de'ş-Şidde (Ein frühosmanisches Geschichtenbuch)”published by György Hazai-Andreas Tietze in Berlin in 2006. The study consists of Introduction, Language Analysis, Text, and Glossary sections. The Introduction provides general information about Ferec Ba'de'ş-Şidde, discussing its subject matter, manuscripts, and language. Additionally, this section introduces previous research conducted on Turkish copies of Ferec Ba'de'ş-Şidde. The Language Analysis section examines the spelling, phonetic, and morphological features of the text in detail. The Text section includes the transcription of the Budapest copy of Ferec Ba'de'ş-Şidde (1b-49a), while the Glossary section provides the meanings of the words used in the text along with their occurrences.