Bioprocessing of coal: Treatment of some Turkish lignites by streptomyces setonii 75 Vi2
  1. Tez No: 8243
  2. Yazar: İ.GÖKHAN ŞENEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNİZ GÜRÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür, Streptomyces setonii 75 Vi2, Biyolojik sıvılaştırma, biyolojik çözünme, biyolojik bozunma, Coal, Streptomyces setonii 75 Vi2 Biasolubilization, Bi ol i quef action, Biodegradation Scent i fie Code : 630 Ol Ol
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
JCOMURUN BİYOLOJİK BOZUNMASI : BAZI TURK LİNYİTLERİNİN STREPTOMYCES SETONİİ 75 Vİ 2 İLE İSLENMESİ....--- -.,. Şenel I. Gökhan Yüksek Lisans Tezi, Kimya Müh. Bölümü Orta DoJJu Teknik Üniversitesi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güniz Gürüz Tez Yardımcı Yöneticisi: Doç. Dr. Hasan Orbey 97 Sahi f e Şubat, 1990 ÖZET t Kömürün mikroplar tarafından biyolojik bir süreçte cözünürlestirilmesi standart atmosferik şartlarda oluşmasından ötürü ye söz konusu mikropların doğadan temininin sağladığı kolaylıklar nedeni ile, düşük vasıflı kömürlerin islenmesinde bir alternatif oluşturmaktadır. Bu çalışmada, bazı Türk linyitlerinin Streptomyces setonii 75 Vi2 tarafından sı viiastırılması araştırılmıştır. Kömür türünün, kömür tanecik boyutunun, üreme ortamının niteliklerinin, ve üretme ortamının pH 'inin bu çözünme sürecine etkileri incelenmiştir. Orjinal kömür örneklerinin çözünmesinin sınırlı olusu dikkate alınarak, örnekler öncelikle 8M HNO ile ön oksitlenme işlemine tabi tutulmuş ve bunu takiben VImikroplarla işleme konmuş 1 ar dır. Mikroplar, süspansiyon Saboraud sırı ortamında CSMBD,ve Maya özütü sıvı ortamında CYEB} üretilmişlerdir. SMB besi ortamında daha yaygın bir üreme görülmüş ve bunun sonucu olarak bu vasat kullanılarak yapılan çalışmalarda daha yüksek sıvı dönüşüm verimleri elde edilmiştir. Mikropların üretilmesi sürecinde başlangıç pH değerinden bağımsız olarak, bütün ortamların pH *ı mikrop aktivitesi nedeni ile 8.4 civarına gelmiştir. Bu değişimin nedeninin mikroplarca ortama salman biyokimyasal maddeler olduğu sanılmaktadır. Yüksek başlangıç pH'inin kömür islemede daha yüksek dönüşüm verilerinin elde edilmesine sebep olduğu gözlenmiştir. En yüksek lignin içeren Beypazarı Linyiti ile en yüksek sıvı verimi elde edilmiştir. Mengen Linyiti en az çözünürlük değerlerini vermis ve bu tür bir işlem için uygun olmadığı gözlenmiştir. DiQer kömürlere kıyasla orta derecede lignin ihtiva eden Eskihisar Linyiti ise bütün çalışma şartlarında orta derecede sıvı verimi elde edilmiştir. Küçük taneciklerden oluşan kömür örneklerinin, büyük. » tanecikli örneklere kıyasİ3 daha büyük dönüşüme uğradığı gor ui mus t ur. Elde edilen sıvı ürünün ve geride kalan artık kömürün tanımlanmasi için bazı testler yapılmıştır. Sıvı ürünün VIIpolar bir karısını olduğu gözlenmiştir. Birim kömür temelinde, katı artığın, orijinal kömür ısı değerinin yüzde 39.16-101.3 * unu içerdiği gözlenmiştir. Ayni bazda, verim değerleri de dikkate alınarak, sıvı ürünün orijinal kömür ısı değerinin yüzde O. 72-35. 9* unu ihtiva ettiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
BI COPROCESSING OF COAL : TREATMENT OF SOME TURKISH LIGNITES BY STREFTOMYCES SETONII 75Vİ2 I. Gökhan Şenel M.S. in Chemical Engineering Middle East Technical University Supervisor: Prof. Dr. Güniz Gürtfz Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hasan Orbey Q7 Pages ABSTRACT Coal biosol utilization seems to be an alternative process for the utilization of the low rank coals. Since microbiological treatment of coal takes place under ambient conditions and microorganisms can be obtained diractl/ from nature. In this study, the biosolubilization behaviour of some Turkish lignites by the action of Streptomyces setonii 75 Via was studied in a batch system. The effect of coal type, particle size of coal, type of. growth medium and pH of the growth medium on coal solubilization were investigated. Since the solubilization of the original coals were rather limited, coals were preoxidized with 8M HNO before microbial treatment. Microbial growth were studied in Saboraud maltose IIICSMB3 and Yeast extractC YEB3 broths in suspension cultures. More extensive growth of microorganism in SMB was resulted in higher conversion values. The pH of the media reached a constant value of about 8. 4 by microbial action regardless of the initial starting value. Some active biochemicals were thought to be responsible for this behaviour, in case of higher starting pH values, higher solubilizations were achieved. Beypazari lignite which has the highest iignin content gave the highest liquid yields. Mengen lignite exhibited the smallest extent of solubilization and appears to be unsuitable for this kind of treatment. Eskihisar lignite which has the Iignin content in between the other two coals gave medium solubilization values under all conditions employed. Smaller particle size coals are found to be solubilized more than bigger particles. Some characterization tests of the liquid product and the solid residue were attempted. The liquid product is found to be a polar mixture of dissolved components. The residue retained 59. 16-101. 3 percent of the heating value of the original coals. The liquid product, on the other hand exhibited 6.72-33.9 percent of the original heating value based on the corresponding yield values. IV