Sağlık çalışanlarının pandemi döneminde zorlu deneyimleri ve bunlarla baş etme süreçlerinin yorumlayıcı fenomenolojik analiz ile incelenmesi -Özel hastane örneği
Examining the challenging experiences of healthcare workers and their coping processes during the pandemic: A phenomenological analysis -A case study of a private hospital
- Tez No: 824209
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Sağlık Çalışanı, Tıbbi Sekreter, Nitel analiz, Yorumlayıcı Fenomenolojik analiz, COVID-19, Healthcare Professional, Medical Secretary, Qualitative analysis, Interpretive Phenomenological analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Çalışmada, COVID-19 Pandemi döneminde yardımcı sağlık personeli olarak hastanede çalışan tıbbi sekreterlerin süreçte yaşadıkları zorluklar ve baş etme mekanizmalarının derinlemesine yorumlayıcı fenomenolojik analiz ile incelenmesi ve salgın döneminin etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma Pandemi döneminde özel bir hastanede yardımcı sağlık personeli kadrosunda evli ve çocuklu, en az 3 yıl hastanede çalışma deneyimli kadın tıbbi sekreter olarak görev yapan yaşları 28-35 arasında değişen, çalışmaya gönüllü olarak katılan 10 kişiden oluşmaktadır. Çalışma öncesi etik kurul onayı alınmıştır. Katılımcılarla hastanede psikolog görüşme odasında yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Katılımcılarla yapılan görüşmelerden toplanan veriler, nitel araştırma yöntemi olarak yorumlayıcı fenomenolojik analiz (YFA) yöntemi ile analiz edilmiştir. Analizlerin deşifresinde MAXQDA 2020 programı kullanılmıştır. YFA homojen bir grubun öznel deneyimlerini nasıl anlamlandırdıklarını derinlemesine inceleyen bir yöntemdir. Bulgular: Analiz sonuçlarında, tıbbi sekreterlerin zorlu pandemi süreci ve baş etmeleriyle ilgili beş ana tema ve bu temalarla bağlantılı alt temalar ortaya çıkmıştır. Anne olmanın getirmiş olduğu sorumluluk duygusu, belirsizliğin tedirginliği tetiklemesi, kendilerini damgalanmış ve dışlanmış hissetmeleri, hastalık kaygısının öfkeye dönüşmesi ve bu süreçte mevcut durumu kabullenme üst temaları belirlenmiştir. Üst temaların altında ise alt tema olarak; güçlü olma kaygısı, ailelerine karşı sorumluluk hissi, çocuklarına hastalık götürme kaygısı ile içsel çatışma olması, hastalıkla ilgili olumsuz düşünce ve duyguların ortaya çıkması, aşıya ve yetkililerin açıklamalarına olan güvensizlik, önlem almayanlara öfke duyma ve sonuçta işlerine kendilerini vererek sürece uyum sağlama çabaları bulunmuştur. Ortaya çıkan temalar literatür eşliğinde tartışılmış ve pandeminin etkileri değerlendirilmiştir. Sonuç: Çalışmanın Pandemi döneminde sağlık çalışanlarında yaşanan problemlerin tespit edilmesinde ve benzer durumlarda gerekli önlemlerin alınmasında önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışma, COVID-19'un kadın sağlık çalışanları üzerindeki etkisini anlamaya yönelik sınırlı sayıdaki nitel çalışmaya katkı sağlayacaktır. Ayrıca bu çalışmanın pandemi vb. kriz dönemlerinde sağlık çalışanları ile yapılacak çalışmalara ve sağlık çalışanlarının psikolojik sağlıklarını korumaya yönelik alınacak tedbirlere yol gösterebilmesi umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine what the medical secretaries working in the hospital during the COVID-19 Pandemic period as assistant health personnel experienced in this process. It is aimed to determine the effects of the epidemic period. This study, in which the qualitative research method was used, was carried out in a phenomenological design. The working group established for the sampling method, consisted of 10 individuals who worked as a female medical secretary, aged between 28-35 years, at least 3 years of experience in the hospital, married and have children. In addition to the personal information form, a 9-item semi-structured interview form including open-ended questions was prepared to collect the data. As a result of the analyzes, there were five upper themes, and 12 sub-themes belonging to these themes. The results of the research showed that The sense of responsibility brought by being a mother, uncertainty triggering uneasiness, feeling stigmatized and excluded, illness anxiety turning into anger and accepting the current situation in this process. It is important to determine the problems experienced in health workers during the pandemic period of the study. It will also make important contributions to take measures. This study will contribute to the limited number of qualitative studies aimed at understanding the impact of COVID-19 on female health workers. It is expected to contribute to the work to be done and the measures to be taken by health workers during periods of health problems such as pandemics.