Romantik ilişkilerde kıskançlığın klinik spektrumda kişilik eğilimleri, ruminasyon ve psikodinamik kişilik organizasyonları ile ilişkisi
The relationship of jealousy in romantic relationships with personality tendincies on the clinical spectrum, rumination and psychodynamic personality organizations
- Tez No: 824208
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KUMOVA AYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Romantik kıskançlık, psikodinamik kişilik organizasyonu, kişilik bozukluğu eğilimleri, ruminasyon, Romantic jealousy, psychodynamic personality organization, personality disorder, rumination
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı romantik kıskançlığın, klinik spektrumda kişilik bozukluğu eğilimleri, ruminasyon ve psikodinamik kişilik organizasyonları ile ilişkisinin incelenmesidir. Çalışmaya 18-76 yaş arası, 521'i kadın (% 66,1), 267'si erkek (%33,9) toplam 788 kişi katılmıştır. Veriler, katılımcılardan Kişisel Bilgi Formu, Çok Boyutlu Kıskançlık Ölçeği, Coolidge Axis II Envanteri– Plus Türkçe Kısa Fomu, Ruminatif Düşünce Biçimi Ölçeği ve Kişilik Organizasyonları Envanteri aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma bulguları Korelasyon, Çoklu Doğrusal Regresyon, İki Yönlü ANOVA ve Bağımsız Örneklem t-Testi analizleri kullanılarak incelenmiştir. Gerçekleştirilen analizler, romantik kıskançlığın sınır durum kişilik organizasyonu, ruminasyon eğilimi, Paranoid, Antisosyal, Narsisistik, Histriyonik ve Bağımlı KB eğilimleri ile pozitif yönde ilişkili olduğunu ve romantik kıskançlığın, Paranoid, Antisosyal, Bağımlı KB eğilimleri ile primitif savunmalar tarafından yordandığını göstermiştir. Sosyo-demografik değişkenlerden ilişki süresinin romantik kıskançlık düzeyinde farklılık yaratabildiği de elde edilen bulgular arasındadır. Elde edilen sonuçlar alanyazın bulguları ışığında tartışılmış ve gelecekteki olası araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to explore the relationship of romantic jealousy with personality tendencies on the clinical spectrum, rumination, and psychodynamic personality organizations. A total of 788 individuals, 521 (66.1%) female and 267 (33.9%) male, aged 18-76, participated in the study. The data were collected via the Personal Information Form, Multidimensional Jealousy Scale, Coolidge Axis II Inventory- Turkish Short Form, Ruminative Thought Style Scale and Personality Organizations Inventory. Research findings were analyzed using Correlation Analysis, Multiple Linear Regression, Two-Way ANOVA, and Independent Samples t-Test. The results revealed that romantic jealousy was positively associated with borderline personality organization, rumination tendency, Paranoid, Antisocial, Narcissistic, Histrionic, and Dependent personality disorder tendencies. Futhermore, the results yielded romantic jealousy was predicted by Paranoid, Antisocial, and Dependent personality disorder tendencies and primitive defenses. Moreover, it was found out that among the socio-demographic variables, the duration of the relationship created variations in romantic jealousy. The implications of the present study were discussed in light of the literature findings, and suggestions were made for future possible research.