Non-linear flight dynamics of unguided missiles
Güdümsüz mermilerin doğrusal olmayan uçuş dinamiği
  1. Tez No: 82426
  2. Yazar: ÖMER TANRIKULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÖZGÖREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Füze, Roket, Mermi, Aerodinamik, Uçuş Dinamiği, Doğrusal Olmayan Dinamik, Aerobalistik, Kaos. vı, Missile, Projectile, Aerodynamics, Flight Dynamics, Non-Linear Dynamics, Aeroballistics, Chaos. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 390
Özet
oz GÜDÜMSÜZ MERMİLERİN DOĞRUSAL OLMAYAN UÇUŞ DİNAMİĞİ Tannkulu, Ömer Doktora, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kemal Özgören Eylül 1999, 390 sayfa Bu tez çalışması kapsamında dört düz ya da dört sarmal kanatçıklı, bakışımlı, katı ve güdümsüz mermilerin doğrusal olmayan uçuş dinamiği incelenmiştir. Birinci adımda düzlemsel yer üzerinde kısa süreli üç boyutlu serbest uçuş için genel skaler hareket denklemleri türetilmiştir. İkinci adımda aerodinamik kuvvet ve momentler yer değiştirme ve dönme hız bileşenlerinin polinom işlevleri olarak modellenmiştir. Üçüncü adımda ölçekli ve boyutsuz hareket denklemleri durum uzayı formatında türetilmiştir. Dördüncü adımda düz ve sarmal kanatçıklı güdümsüz mermilerin doğrusal uçuş dinamiği incelenmiştir. Beşinci adımda düz ve sarmal kanatçıklı mermilerin doğrusal ve doğrusal olmayan uçuş dinamiği ile ilgili kaynakların detaylı tarama sonuçlan sunulmuştur. Altıncı adımda doğrusal olmayan dinamiğin temelleri özellikle karmaşık davranışlar üzerinde durularak özetlenmiştir. Son olarak standard bir güdümsüz merminin (Basic Finner) doğrusal olmayan aerodinamiği ve uçuş dinamiği çeşitli örnek çalışmalar aracılığıyla incelenmiştir. Aerodinamik kuvvet vemomentlerin özellikle sesüstü akış hızlarında düşük hücum açılarında dahi doğrusal olmadığı belirlendi. Ayna bakışımı olmayan sarmal kanatlı güdümsüz mermilerin düz kanatlı olanlara göre çok daha karmaşık aerodinamik özellikleri olduğu belirlendi. Sarmal kanatlı mermilerin düz kanatlı olanlara göre doğrusal ve doğrusal olmayan kararlılık açısından sırasıyla daha çok ve daha az sorunlu olduğu saptandı. Uçuş benzetimlerinde denge, çevrimli, yan çevrimli ve çevrimsiz davranışlar gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NON-LINEAR FLIGHT DYNAMICS OF UNGUIDED MISSILES Tannkulu, Ömer Ph. D., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Kemal Özgören September 1999, 390 pages This thesis examines non-linear flight dynamics of symmetric, rigid and unguided missiles with four planar or four wrap-around fins. First, general scalar equations of motion are derived for three dimensional free flight with short duration over flat Earth. Second, aerodynamic forces and moments are modeled as polynomial functions of translational and rotational velocity components. Third, scaled and non- dimensional equations of motion are derived in state space form. Fourth, linear flight dynamics of planar finned and wrap-around finned unguided missiles is examined. Fifth, a detailed survey of the literature on linear and non-linear flight dynamics of planar finned and wrap-around finned unguided missiles is presented. Sixth, fundamentals of non-linear dynamics is summarized with special emphasis given to chaotic phenomena. Finally, non-linear aerodynamics and flight dynamics of a standard unguided missile configuration (Basic Finner) is examined through several case studies. Aerodynamic forces and moments were determined to be highly non- iiilinear even at low angle of attack especially at supersonic flight speeds. Unguided missiles with wrap-around fins were determined to have complicated aerodynamics when compared to ones with equivalent planar fins due to lack of mirror symmetry. Configurations with wrap-around fins were found out to be more and less problematic respectively in terms of linear and non-linear stability when compared to configurations with planar fins. Equilibrium, periodic, quasi-periodic and a-periodic behavior were observed in flight dynamics simulations.