Antenna diversity and beamforming for CDMA mobile systems
CDMA sistemleri için anten çeşitlemesi ve ışın demeti oluşturulması
- Tez No: 82427
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anten Dizilimleri, Işın Demeti Oluşturulması, Uzam Çeşitlemesi, Girişim Bastırma, Çok Yollu Sönüm, CDMA vı, Antenna Arrays, Beamforming, Space Diversity, Interference Suppression, Multipath Fading, CDMA IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
CDMA GEZGİN SİSTEMLERİ İÇİN ANTEN ÇEŞİTLEMESİ VE IŞIN DEMETİ OLUŞTURULMASI Özyıldırım, Alime Yanartaş Doktora, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın Tanık Eylül 1999, 137 sayfa Işın demeti oluşturulması ve uzam çeşitlemesi ile anten dizilimleri, aynı kanalı kul lanan girişimleri bastırırak ve çok yollu sönümü azaltarak gezgin haberleşme sistem lerinin başarımlarını arttırır. Ama bu başarım, antenler arasındaki ilinti nedeniyle azalır. Eğer, antenler arasındaki uzaklık dalga boyunun yarısından oldukça büyükse, ilintisiz sönüme ulaşılır. Bu yerleşimin sonucunda, düzgün doğrusal dizilimlerin anten ışıma örüntüsünde istenmeyen loblar oluşur. Bu nedenle, düzgün doğrusal dizilimler bu amaca uygun değildir. Bu tezde, düzgün yerleşimli olmayan doğrusal dizilimler umut verici bir çözüm olarak önerilmiştir. Düzgün yerleşimli olmayan dizilimlerin anten uzaklıkları önceden belirlenen bir kritere göre rastgele olarak üretilmiştir. CDMA sisteminde, düzgün yerleşimli olmayan anten dizilimlerinin başarımları, hem yakın (LOS) hem de uzak kullanıcılar (çok yollu sönümün var olduğu durumlar) için araştırılmıştır. Düzgün yerleşimli olmayan dizi limler için Rayleigh ilintili bir kanal modeli türetilmiştir. İlintilerin sistem başarımı üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak için ayrıntılı bir araştırma yapılmıştır. Benzetim sonuçları, ortalama anten uzaklığı yarım dalga boyundan büyük olduğunda, düzgün yerleşimli olmayan dizilimlerin, aynı anten sayısına sahip olan düzgün dizilimlere göre daha iyi sistem başarımı sağladığım göstermiştir. Benzetim çözümlemeleri hesaplama açısından oldukça yoğun olduklarından, anali-tik çalışmalar çoklu-olasılıksal değişken ortamında yapılmıştır. Matris değişkenli hiper geometrik fonksiyonun hesaplanması ile SIR'ın koşullu olasılık yoğunluk işlevi (pdf) ve eşik olasılığı için tam ifadeler elde edilmiştir. Analizleri basitleştiren bir yaklaşım kullanılarak, koşulsuz pdf ve eşik olasılığı türetilmiştir. Analitik sonuçlar benzetimler aracılığı ile doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANTENNA DIVERSITY AND BEAMFORMING FOR CDMA MOBILE SYSTEMS Ozyildirim, Alime Yanartaş Ph.D., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçın Tanık September 1999, 137 pages Antenna arrays with beamforming and space diversity improve the performance of mobile communication systems by suppressing cochannel interference and mitigating multipath fading. However, this improvement is reduced by correlation between the antennas. Uncorrected fading can be achieved if the spacing between the antennas is much greater than half wavelength. The result of this placement is undesired grating lobes in the beam patterns of uniform linear arrays. Therefore, the uniform arrays can not be suitable for this aim. In this thesis, the use of the nonuniform linear array is proposed as a promising solution. The spacings of nonuniform arrays are generated randomly according to the prede termined criterion. The performance of the nonuniform arrays is investigated for near (LOS) and far users (i.e., multipath exists) in a CDMA system. A Rayleigh correlated channel model is derived for the case of nonuniform array. In order to expose the impacts of correlation on the system performance, a detailed investigation is carried out. Simulation results show that the nonuniform arrays provide better overall system performance than that of the uniform arrays with the same number of antennas, when the average spacing is greater than half wavelength. Since simulations are computationally very intensive, analytical studies are per formed in multivariate framework. Exact expressions for the conditional probability density function (pdf ) of SIR and outage probability are accomplished by computing a hypergeometric function with matrix arguments. By exploiting a simplifying assump- iiition, the unconditional pdf and outage probability are derived. The analytical results are confirmed by simulations.