Aile ve öğretmenden algılanan destek ile temel psikolojik ihtiyaçların performans kaygısıyla ilişkisi
The relationship between perceived support from family and teacher and basic psychological needs and performance anxiety
  1. Tez No: 824261
  2. Yazar: PINAR ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ ERDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Kaygısı, Aile, Öğretmen, Temel Psikolojik İhtiyaçlar, Performance Anxiety, Family, Teacher, Basic Psychological Needs
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırmada aile ve öğretmenden algılanan desteğin sahne kaygısıyla ilişkisinde temel psikolojik ihtiyaçların etkileri incelenmiştir. Aileden ve öğretmenden algılanan desteğin müzik performans kaygısına etki düzeylerini belirlemek, aralarındaki ilişkinin ne türlü ilişkiler olduğunu sorgulamak ve cinsiyet, üniversite, sınıf, ailenin eğitim durumu gibi değişkenler ile ilişkilerini ortaya koymaktır. Bu amaçla araştırmaya müzik eğitimi alan 99'u kadın (%49.7) , 100'ü erkek (%50.3) toplamda 199 gönüllü müzik öğrencisi katılmıştır. Katılımcıların genel yaş ortalaması 24.72 (S = 4.31, ranj = 18-37) olarak saptanmıştır. Araştırmada aile ve öğretmenden algılanan desteğin sahne kaygısını incelemek için sırasıyla Demografik Bilgi Formu, Müzik Öğrencileri için Performans Kaygısı Ölçeği ayrıca araştırma amacına yönelik Öğrenme İklimi Ölçeği, Özerk İrade Ölçeği, Psikolojik Kontrol Ölçeği ve Temel İhtiyaçların Tatmini Ölçekleri uygulanmış istatiksel olarak incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda öğrencilerin yaşadığı müzik performans kaygısıyla aile ve öğretmenden algılanan desteğin arasında anlamlı bir ilişki olduğu, performans kaygısının ailenin ve öğretmenin tutumuna göre, öğrencilerin sınıf düzeyi ve cinsiyete göre de farklılık gösterdiği bulgularına ulaşılmıştır. En genel değerlendirme de kadınların erkeklere göre daha fazla sahne kaygısı yasadığı ancak anne babadan algılanan psikolojik kontrol arttıkça erkeklerin sahne korkusunun daha çok arttığı anlaşılmaktadır. Diğer tüm bulgular alan yazım çerçevesinde tartışılmış ve birkaç öneride bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the study, the effects of basic psychological needs on the relationship between perceived support from family and teacher and stage anxiety were examined. The aim of this study is to determine the effect levels of perceived support from family and teachers on music performance anxiety, to question what kind of relationships exist between them and to reveal their relationship with variables such as gender, university, class, and family's educational status. For this purpose, a total of 199 volunteer music students, 99 women (49.7%) and 100 men (50.3%), participated in the research. The mean age of the participants was 24.72 (S = 4.31, range = 18-37). In the study, Demographic Information Form, Performance Anxiety Scale for Music Students, Learning Climate Scale, Autonomous Will Scale, Psychological Control Scale and Basic Needs Satisfaction Scales were applied respectively in order to examine the stage anxiety of the perceived support from the family and the teacher and statistically examined. As a result of the findings obtained from the research, it was found that there is a significant relationship between the music performance anxiety experienced by the students and the perceived support from the family and the teacher, and that the performance anxiety differs according to the attitudes of the family and the teacher, and according to the class level and gender of the students. In the most general evaluation, it is understood that women experience more stage anxiety than men, but as the support of the psychological control perceived from the parents increases, the stage fright of men increases more. All other findings were discussed within the framework of the field writing and a few suggestions were made.