A Framewor generating analytical perspectives for the inquiry into urban quality
Kentsel niteliği sorgulamaya yönelik analitik perspektifler oluşturan bir çerçeve
- Tez No: 82428
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL EVYAPAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel nitelik, kentsel mekan, toplumsal mekan. VI, Urban quality, urban space, social space. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
öz KENTSEL NİTELİĞİ SORGULAMAYA YÖNELİK ANALİTİK PERSPEKTİFLER OLUŞTURAN BİR ÇERÇEVE Öztürk, Maya Nanitchkova Doktora, Mimarlık Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Gönül A. Evyapan Mart 1999, 133 sayfa Bu çalışma, kentsel niteliğin analitik bir yaklaşımla sorgulanmasına yönelik bir çerçeve oluşturmayı, geliştirmeyi ve gerekçelendirmeyi hedeflemektedir. Özellikle toplumsal mekanı etkileyen kavranabilir oluşumları - yorumlayıcı kategorileri - irdelemektedir. Bu çerçeve kentsel niteliğin kapsamlı bir tanımını, bu kategoriler ile ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bunu yaparken de, bu kategorilerin ilgili alanlardaki vurgu ve bakış açılarım bir araya getirmektedir. Kentsel niteliğin araştırılmasında ve tanımlanmasında çeşitlilik, eksiltme ve kapsam dışı bırakılmaların yarattığı sorunlar, bu alanlardan alınmış olan analitik, yorumlayıcı ve tanımlayıcı çerçevelerin birbirleriyle ilişkilendirilmesi için bir ortam oluşturmak suretiyle aşılmıştır.“Kentsel nitelik* böyle bir konum elde etmek için, 'mekan', 'dizgeler' ve 'kullamcılann' özellikleri ve aralarındaki ilişkiler ile temsil edilmektedir. Bu kategoriler, ortak paydalar olarak belirmekte ve çeşitli çerçevelerde ortaya çıkmış olan çok yönlü ilişkiler açısından tanımlanmakta ve 'bağlantı' görevim yüklenmektedir. Böylelikle, kentsel niteliğin araştırılması, onu oluşturan kategorilerin farklı bakış açılarının, tanımların ve yorumlarının ilişkilendirilmesinden doğan potansiyeli kapsayacak şekilde oluşturulmuştur.Mekan', 'dizgeler1 ve 'kullanıcının' tanımı, bunlara ait özelliklerin, oluşum koşullarının, mekansal ve toplumsal rollerinin ilişkilendirilmesi ile yapılmıştır. Bunlar, 'yapım' ve ”barınmanın' süreçler ve kavramsal bağlamlar olarak irdelenmesi sayesinde elde edilmiştir. Bu yorumlayıcı kategorilerin yardımı ile 'kentsel nitelik', 'yüzeysel' ve alt bileşenleri birbirine bağlayan bir ilişkiler ağının parçası durumuna getirilmiştir. "Kentsel nitelik' çalışmayı süreçler anlamında desteklemek için algılanmış ve temsil edilmiştir. Bunun çalışmasına iki aktif kategori - 'dizgeler* ve 'kullanıcı' - dahil edilerek, değişimler açıklanabilir hale gelmektedir. Kategorileri ayrıştırmak ve belirlemekle bunların arasındaki ilişkilerin sorgusu için gerekli olan koşullar sağlanmış olmaktadır. Böylelikle, 'yorumlayıcı kategoriler' ve 'kentsel nitelik' 'toplumsal mekana' atfedilmiş olan temel özellikleri ilişkilendirmektedir. İlişkili kavramlarla karşılaştırıldığında,.kentsel nitelik1 geçerli eleştiriler üretmektedir. Çerçevenin fiziksel mekana uygulanışı, 'projeksiyonlar' ve gerçek koşulların işaretlendiği ve betimlendiği 'kayıtlar' sayesinde mümkün kılınmaktadır. Böylelikle kentsel nitelik, belirlenmiş bağlamlarda analitik incelemeye açık bir hale getirilmiş ve sistematik olarak irdelenmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A FRAMEWORK GENERATING ANALYTICAL PERSPECTIVES FOR THE INQUIRY INTO URBAN QUALITY Öztürk, Maya Nanitchkova Ph.D., Department of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Gönül A. Evyapan March 1999, 133 pages This study seeks to devise, develop and justify a framework for analytical inquiry into urban quality, particularly addressing the tangible formations, which condition inhabitation of 'social space' - interpretative categories. The framework is to yield a comprehensive definition of urban quality in terms of these categories, by acknowledging emphases and perspectives attributed to these categoies within related fields. Problems of diversity of examination and denotation of urban quality, of reductions and exclusions are tackled by generating a medium to coordinate analytical, interpretative and descriptive frameworks derived from these fields. To obtain such a status, 'urban quality' is represented in terms of the characteristics and interrelations of 'space', 'systems' and 'occupier*. These categories emerge as common denominators and act as 'links', simultaneously receiving denotation in terms of the multifaceted relations highlighted in the various frameworks. Hence 'urban quality' is made to hold the potential arising from the coordination of different perspectives, definitions and interpretations of these categories, and implementation for the study of actual conditions is prepared. mCharacterisation of 'space', 'systems' and 'occupier* are arrived at by correlating their inherent properties, the conditions of their 'making', and their spatial and social roles. These are attained by exploring 'making' and 'inhabitation' as processes and conceptual contexts. By the help of these interpretative categories, 'urban quality1 is made integral to a network of relations, linking 'surface' and 'underlying' determinants. "Urban quality' is conceived of, and represented so as to engender study in terms of processes. By involving two active categories in its study - 'systems' and 'occupier* - changes become accountable for. By disentangling and denoting these categories, conditions to inquire into their interrelations are attained. This way, the 'interpretative categories' and 'urban quality' coordinate the essential characteristics that are attributed to 'social space'. Brought to bear upon related concepts, 'urban quality' generates pertinent criticisms. Inscription' of the framework into physical space is facilitated by conjoining the 'projections' of the interpretative categories, and the 'mappings' through which actual conditions are registered and described. Thus urban quality is rendered as analytically accessible in the delineated terms, and its systematic study is substantiated.