Bilinear space /spatial-frequency representations for particle-location analysis of in-line fresnel holograms
İkili doğrusal konum frekans gösterimleri yoluyla tek ışınlı fresnel hologramların cisim konumu analizi
  1. Tez No: 82429
  2. Yazar: MEHMET TANKUT ÖZGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KEMAL LEBLEBİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman- Frekans Gösterimleri, Konum-Frekans Gösterimleri, Wigner Dağılımı, Belirsizlik Fonksiyonu, Cohen Ikili-Doğrusal Sınıfı, Radon Dö nüşümü, Ters Radon Dönüşümü, Tek-Işmlı Fresnel Hologramları, Tanecik Alanı Analizi. vı, Time-Frequency Representations, Space/ Spatial-Frequency Repre sentations, Wigner Distribution, Ambiguity Function, Cohen's Bilinear Class, Radon Transform, Inverse Radon Transform, In-Line Fresnel Holograms, Particle Field Analysis. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz İKİLİ-DOĞRUSAL KONUM-FREKANS GÖSTERİMLERİ YOLUYLA TEK-IŞINLI FRESNEL HOLOGRAMLARININ CİSİM KONUMU ANALİZİ Özgen, Mehmet Tankut Doktora, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kemal Leblebicioğlu Nisan 1999, 126 sayfa Cohen ikili-doğrusal sınıfına ait kaymaya göre değişmez konum-frekans gösterim lerinin kullanımı, tek-ışınlı Fresnel hologramlarında kodlanmış cisimlerin üç bo yutlu uzaydaki konumlarının elde edilmesi için, optik çözümleme ve odaklama yöntemlerini gereksiz kılan otomatik bir yöntem sağlar. Bu çalışmada; iki boyutlu hologramların cisim konumu analizi için, kullanılan iki boyutlu konum-frekans gösteriminin sıfır frekansı dilimi ve sıfırdan farklı bir frekans diliminin birlikte incelenmesine dayanan bir yöntem geliştirilmiştir. Birden fazla cisim içeren ho logramların analizinde çapraz terim bastırımı ve asıl terim çözünürlüğünün ko runması arasındaki denge, kullanılan gösterimin özfonksiyon parametrelerininincelenen hologramdan görsel olarak saptanan en küçük düzlemsel cisimlerara- sı uzaklığa bağlı olarak seçilmesiyle sağlanmıştır. Aradaki ilişkiler, bu tür ho logramların belirsizlik fonksiyonu alanında yapılan bir analizinden türetilmiştir. Kullanılan sabit-özfonksiyon gösterimlerini tanımlayan, belirsizlik fonksiyonu a- lanmdaki iki boyutlu özfonksiyonlar, işlemsel uygunluk açısından, bir boyutlu bileşenlerine ayrılabilir biçimde seçilmiştir. Ayrıca; birden fazla cisim içeren bir boyutlu hologramlar için de, bir boyutlu Cohen sınıfı üyeleri bütün konum-frekans düzleminde hesaplanmış ve elde edilen görüntülerde cisim konumu bilgisi ve çapraz terim bastırımı gösterilmiştir. Son olarak, parametre seçimi sorununu ortadan kaldırarak incelenen holog rama kendiliğinden uyarlanabilen Cohen sınıfına ait bir gösterim elde etmek amacıyla, Radon dönüşümünün kullanımına dayanan, otomatik bir özfonksiyon tasarım algoritması geliştirilmiştir. Bu algoritma hem iki boyutlu hem de bir boyutlu hologramların cisim konumu analizlerinde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BILINEAR SPACE/ SPATIAL-FREQUENCY REPRESENTATIONS FOR PARTICLE-LOCATION ANALYSIS OF IN-LINE FRESNEL HOLOGRAMS Özgen, Mehmet Tankut Ph.D., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu April 1999, 126 pages The Cohen's bilinear class of shift-invariant space-frequency representations pro vides an automated means for extracting three-dimensional particle locations from in-line Fresnel holograms without any reconstruction or focusing. In this thesis, a fixed-frequency slice technique is proposed for particle-location analy sis of two-dimensional (2-D) holograms, based on examining, concurrently, the zero-frequency slice and a nonzero-frequency slice of the 2-D representation used. The trade-off between auto-term sharpness and cross-term suppression for a multiple-particle hologram is achieved by relating kernel parameters of the rep resentation to the smallest planar inter-particle distance determined from the inhologram by visual inspection, via simple rules resulting from an ambiguity func tion (AF) domain analysis. 2-D AF domain kernels characterizing fixed-kernel representations are chosen to have separable forms for analytical convenience. In addition, one-dimensional (1-D) Cohen's class representations are used to obtain complete space-frequency patterns displaying object-location information and illustrating the cross-term suppression, for multiple-object 1-D holograms. Then, a Radon transform based, automatic kernel design procedure is pro posed for the Cohen's class in order to eliminate the parameter selection task alto gether and obtain a signal adaptive representation that matches to the particular hologram analyzed. This procedure is used in the fixed-frequency slice technique proposed for 2-D holograms, and also in computing complete space-frequency patterns for 1-D holograms, for particle-location analysis of them.