Socio-morphological transformations of urban space after the 1980 : A study of İstanbul city core in a comparative perspective
- Tez No: 82430
- Danışmanlar: PROF.DR. SEVGİ AKTÜRE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: büyüme motoru teorisi, gelişme koalisyonları, küreselleşme, fınansal deregülasyon, yabancı sermaye yatırımları, merkezi yönetim-yerel yönetimin yeniden yapılanması, kentsel gelişme kuruluşları, yerel yönetim-özel sektör işbirlikleri. vi, growth machine theory, development coalitions, globalisation, financial deregulation, foreign direct investments, restructuring of central-local government relations, urban development corporations, local government-private sector partnerships. iv
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
öz KENTSEL MEKANIN 1980'LERDEN SONRAKİ SOSYO-MORFOLOJİK DÖNÜŞÜMLERİ: İSTANBUL MERKEZİ İŞ ALANI ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA özdemir, Ayşe Dilek Doktora, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sevgi Aktüre Ağustos 1999, 263 sayfa Kentsel gelişmenin dönüşümlerini tanımlamak için bilim adamları tarafından çeşitli teoriler ortaya atılmıştır.“Büyüme motoru teorisi”, 1976 yılında Harvey Molotch'un“Büyüme motoru olarak Kent: Yerin Ekonomi Politiğine Doğru”isimli çalışması ile literatüre girmiştir. Aradan geçen 20 yıllık süre içinde, büyüme motoru teorisini ve Avrupa'daki örneklerini incelemek için bir çok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaların büyük çoğunluğunda, Avrupa'da görülen kamu sektörü-özel sektör işbirliklerinin Amerika'daki büyüme motoru koalisyonlarından farklı olduğuna değinilmiştir. Dolayısı ile, Amerika bağlamında bir büyüme motoru teorisinden bahsetmek yerine 1993 yılında Keating tarafından ortaya atılan yerel yönetim özel sektör ve çeşitli alt ölçekli idari kuruluşların işbirliğinden oluşan "gelişme koalisyonlarından söz etmek daha uygundur.1980'lerden sonra küreselleşmenin yeni dinamikleri ulusal ve yerel düzeylerde etkilerini göstermeye başlamışlardır. Ulus-devletlerin bu dinamiklere uyum sağlama çabaları neoliberal ekonomik politikalarda kendini göstermiştir. Diğer yandan, 1980'lerden sonra ulus-devletlerin yeniden-yapılanma politikaları planlama hukukunda yeni düzenlemeler yaparak, yerel yöneticilere yeni yetkiler vererek onları büyümeden kaynaklanan sorunlarla başa çıkabilir hale getirmeyi hedeflemiştir. Bu bağlamda, Fransa, İngiltere ve Türkiye arasında, küresel ilişkilere eklemlenirken etkin olmuş gelişme koalisyonları, yeniden yapılanma politikaları ve planlama pratiği çerçevesinde karşılaştırmalı olarak incelenecektir. Ancak bu çalışmanın ana amacı, istanbul'da merkezi yönetimin 1980'lerden sonraki ekonomik politikaları; merkezi yönetim-yerel yönetim yeniden yapılanması çerçevesinde oluşan gelişme koalisyonlarını irdelemektir. Bu bağlamda İstanbul'un MİA'sındaki gelişmelerde bu koalisyonların rolü de incelenecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOCIO-MORPHOLOGICAL TRANSFORMATIONS OF URBAN SPACE AFTER THE 1980s: A STUDY OF İSTANBUL CITY CORE IN A COMPARATIVE PERSPECTIVE özdemir, Ayşe Dilek Ph.D., Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Sevgi Aktüre August 1999, 263 pages In order to identify the transformations behind the urban development various theories have been developed by scholars. The“Growth Machine Theory”entered into the field by Harvey Molotch's essay titled as 'The City as a Growth Machine: toward a Political Economy of Place“, in 1976. In the following two decades, various works have been conducted by scholars to testify the growth machine theory and its versions in the European context. In the majority of these studies, it has commonly been agreed that the European examples of public- private sector partnerships are different from the growth machine coalitions in the United States. So, instead of dealing with ”machine politics“ in the American context, it is more appropriate to suggest Keating's (1993) concept of iii”development coalitions" that has operated through collaborations established between various subnational administrative organizations, local government and private sector. Since the 1980s, the impacts of the new dynamics of globalization have started to be experienced at both national and local levels. The reflections of these dynamics have appeared in neoliberal economic policies of the nation-states in order to adapt themselves to these trends. After the 1980s, nation-states' restructuring strategies were mainly focused on new regulations in planning legislation and mayors were were provided with newpowers to make them cope with the problems of growth. In this context, a comparative analysis will be made between France, the United Kingdom, and Turkey by looking at the restructuring of central-local government relations, planning practices, and the characteristics of development coalitions which have been established in the articulation of global dynamics. However, the primary aim of this work is to identify the nature of development coalitions established in Istanbul after the 1980s by analysing the central government's economic policies and their outcomes, and the restructuring of central-local government relations and its impacts on the metropolitan government in istanbul. In this context, the role of development coalitions in the transformation of the city core will also be analysed.