Huzurevinde çalışan bakım elemanlarının yaşlılara yönelik tutumlarını etkileyen faktörler: 'Darülaceze örneği'
Factors affecting the attitudes of care personnel working in nursing house towards the elderly: 'Darülaceze example'
  1. Tez No: 824306
  2. Yazar: DEFNE DEMET KOYUTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı Tutumu, Bakım Elemanı, Huzurevi, Darülaceze, Attitude of Elderly, Care Personnel, Nursing Home, Darülaceze
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma 1895 yılından bu yana yaşlı bireylere sağlık, bakım ve sosyal hizmet sunan Darülaceze'de, yaşlıların sürekli bakımlarını sağlayan bakım elemanlarının yaşlı nüfusa karşı tutumlarını etkileyen faktörlerin incelenmesi ve elde edilen sonuçlarla yaşlı bakım hizmeti sunan kurumlarda sosyal hizmetlerin planlanmasına yardımcı olmak amacıyla yapılmıştır. Nicel araştırma deseninde tasarlanan çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma evreni İstanbul ilinde yaşlı bakım merkezlerinde çalışan bakım elemanlarıdır. Olasılıklı olmayan dilim örnekleme yöntemi kullanılmış olup örneklem Şubat-Nisan 2023 tarihleri arasında Darülaceze'de çalışan bakım elemanlarından oluşmaktadır. Bu kapsamda araştırmaya katılmayı kabul eden 128 katılımcıya ulaşılmıştır. Veriler Demografik Bilgi Formu ile Kogan Yaşlılara Karşı Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Anket ve ölçek aracılığı ile elde edilen veriler IBM SPSS (Statistik Package For Social Sciences) 27.0 sürümü kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Darülaceze'de çalışan bakım elemanlarının yaşlılara yönelik tutumunun; cinsiyete, yaşa, medeni duruma, eğitime, aile tipine, yaşlı birey ile aynı evde kalma durumuna, mesleki deneyime, çalışma memnuniyetine, bakım sırasında sorun yaşanma durumuna, bakım sırasında en sık yaşanılan sorunlara (iletişim, ziyaretçi, ekip çalışması, bakım), yaşlı bakım sertifikası varlığına, sertifika harici eğitim alma durumuna, yaşlı bakım eğitimi gerekliliği düşüncesine, çalışanların yaşlılara yönelik davranışlarını etkileyen etmenlere (iş yorgunluğu, iş stresi, uygun olmayan çalışma koşulları, yaşlılıkla ilgili önyargılar, kültürel faktörler, personel sayısındaki yetersizlik, çalışanların yaşları, yaşlı bakımına ilişkin bilgi yetersizliği) ve gelecekte yaşlılara hizmet veren kuruluşta çalışma isteğine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. Bu araştırma sonucunda; Darülaceze'de çalışan bakım elemanlarının yaşlılara karşı tutumunun olumlu olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to examine the factors affecting the attitudes of the care personnel who provide continuous care to the elderly population in the Darülaceze, which has been providing health, care and social services to the elderly since 1895, and to help plan social services in institutions providing elderly care services with the results obtained. The relational survey model was used in the study, which was designed in a quantitative research desing. The research population is the care personnel working in the elderly care centers in Istanbul. The non-probabilistic chunk sampling method was used and the sample consisted of care personnel working in Darülaceze between February and April 2023. In this context, 128 participants who agreed to participate in the study were reached. The data were collected using the Demographic Information Form and the Kogan Attitudes towards the Elderly Scale. IBM SPSS (Statistik Package For Social Sciences) 27.0 statistic package program was used in the analysis of the data obtained. Attitudes of care personnel working in Darülaceze towards the elderly; gender, age, marital status, education, family type, staying at home with the elderly individual, professional experience, working satisfaction, experiencing problems during care, the most common problems during care (communication, visitor, teamwork, care), elderly The existence of a care certificate, the status of receiving training other than the certificate, the need for elderly care education, the factors affecting the behavior of the employees towards the elderly (work fatigue, work stress, inappropriate working conditions, prejudices about old age, cultural factors, insufficient number of personnel, age of employees, elderly care It has been determined that there is a statistically significant difference according to the desire to work in an institution serving the elderly in the future) and in the future. As a result of this research; It has been found that the attitude of the care personnel working in the Darülaceze towards the elderly is positive.