Kürt solunda kutsalın inşası
The construction of the holy in the kurdish left
- Tez No: 824332
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN TOKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kutsal, seküler, Kutsalın İnşası, Kürtler, Kürt Solu, Sacred, secular, construction of the sacred, Kurds, Kurdish left
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
Kürt Solunda Kutsalın İnşası temalı bu araştırmada, ana hatlarıyla Kürt Solu'nun düşünsel yapısı, dünya görüşü, ideolojisi, kutsalı telakkileri, kutsalın üretimindeki ideo-politik rolü, ritüelleri, ayinleri, kısacası gündelik yaşam ve hayat bilgisinin kutsalın üretimiyle kurulan ilişkisi üzerinde durulmaktadır. Seküler kutsiyetin inşa pratiklerinin Kürt Solu özelinde irdelendiği bu araştırma, temelde Kürt Solunda Kutsalın İnşa serüvenini ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda Kürt Solunda; bir dil, kavrayış ve haleti ruhiye olarak kutsallaştırma eğilimlerinin nasıl kurulduğu ve bu süreçlerin kimlik, toplumsal muhayyile ve siyasal pratik açısından nasıl çerçevelediği anlamlandırılmaya ve tartışılmaya çalışılmaktadır. Farklı bir sorun alanına (Kürt Solu ve Kutsal) temas etmesi hasebiyle ehemmiyet arz eden söz konusu çalışmanın, teoriden hareketle değil teoriler eşliğinde analiz edilmesi/çözümlenmesi de araştırmaya yöntemsel bir ayrıcalık kazandırmaktadır. Teorik bir zeminde tasarlanan bu çalışma, temelde nitel bir araştırma planına dâhildir. Bu doğrultuda nitel ve yorumsamacı araştırmanın metodolojisi ve teknikleri esas alınmıştır. Betimsel yönü bulunmakla birlikte daha çok keşfedici ve eleştirel bir analiz tercih edilmiştir. Diğer bir deyişle söz konusu araştırmada; keşfedici ve eleştirel yaklaşım sergilenmeye çalışılmıştır. Öte yandan araştırmaya uygun düşmesi cihetiyle yaklaşım biçimi olarak yapı-söküm ve kimi yerlerde fenomenolojik yaklaşım tercih edilmiştir. Araştırma neticesinde elde edilen veriler, bağlama uygun düşecek şekilde; metin, içerik, doküman ve söylem analizi teknikleri çerçevesinde değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Dokümanlardan sağlanan veriler ayrıca benzeri bulgularla desteklenerek yer yer eleştirel ve karşılaştırmalı analizlere de başvurulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the present paper titled“Construction of the Sacred in the Kurdish Left,”the intellectual properties of the Kurdish Left, its worldview, ideology, conceptions of the sacred, its ideo-political role in the production of the sacred, its rituals, rites, in short, the relationship between daily life and life knowledge and the production of the sacred were discussed. The study that investigated the construction of secular sanctity in the Kurdish left, basically aimed to discuss the adventure of the construction of the sacred in the Kurdish Left. Thus, the construction of the tendencies to sanctify the language as an approach and state of mind in Kurdish left, and how these processes were addressed based on identity, social imagination and political practice were scrutinized. The analysis of the above-mentioned issues based on the existing theories was a unique methodological approach in the study that is significant also a different problem (Kurdish left and sanctity). The present study, designed with a theoretical approach, is basically a qualitative research. Thus, the methodology and techniques of qualitative and hermeneutic research were employed. Although the study also adopted the descriptive approach, an exploratory and critical analysis was preferred. In other words, in the current research; exploratory and critical approaches were employed. On the other hand, deconstruction and in certain sections, phenomenological approach was preferred. The study data were analyzed with manuscript, content, document and discourse analysis techniques, consistent with the context. The data collected from the documents were also supported by similar findings, and critical and comparative analyzes were also employed in certain instances.