Kadına yönelik şiddet konusundaki görüşlerin ve şiddet türlerine ilişkin farkındalığın sosyolojik analizi: Niğde ili örneği
Sociological analysis of opinions on violence against women and awareness on types of violence: The case of Nigde
- Tez No: 824374
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF NAGİHAN TÜRKÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, kadına yönelik şiddet, şiddet türleri, şiddeti algılama, şiddetin normalleştirilmesi, Violence, violence against women, types of violence, perception of violence, normalization of violence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Şiddet ciddi bir problemdir ve kadına yönelik şiddet tüm dünyada gözlemlenen evrensel bir sorundur. Şiddet insanları sindirmek, korkutmak amaçlı yapılan her türlü olumsuz davranıştır. Şiddet; zamana ve topluma göre değişen, hak ve özgürlükleri engelleyen bir olgudur. Şiddetin temelindeki saldırganlık dürtüsü toplumsallaşma süreci içinde öğrenilebilmektedir. Kadına yönelik şiddet ise, erkeğin iktidarının bir göstergesi olarak kadının aleyhine bir hiyerarşi sağlamak için çocukluktan itibaren kültür, medya, kalıp yargılar gibi faktörler sonucu ortaya çıkan bir mekanizma olarak adlandırılabilir. Bu çalışma kadına yönelik şiddeti ele alarak, bu probleme yönelik toplumda farklı niteliklere sahip bireylerin düşüncelerini öğrenmeyi amaç edinmiştir. Bu amaç doğrultusunda örneklem grubu; yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey gibi unsurlar yönünden çeşitlilik gösteren kişilerden oluşturulmuştur. Çalışmada ayrıca, toplumu oluşturan bireylerin, kadına yönelik şiddete ilişkin bakış açılarını anlayabilmek ve farkındalıklarını görebilmek hedeflenmektedir. Aynı zamanda çalışmada şiddetin, türlerine bağlı olarak nasıl anlamlandırıldığı, onun normalleştirilip normalleştirilmediği, hangi faktörlerin şiddete ilişkin bakış açılarını şekillendirdiğini görmek de amaçlanmıştır. Ayrıca çalışmada şiddetin normalleştirilmesinde etkili olan kaynaklar da irdelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde araştırmanın problemine, araştırmanın amacına, araştırmanın önemine, konuyla ilgili çeşitli tanımlara ve araştırmanın sınırlılıklarına değinilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümde ise kavramsal ve kuramsal çerçeveye değinilmiştir. Bu kısımda şiddet kavramının tanımı yapılmış, şiddetin nedenleri sekiz alt başlıkta incelenmiş ardından şiddet döngüsü kavramına değinilmiştir. Sonra konu daraltılarak kadına yönelik şiddetin tanımı yapılmış, kadına yönelik şiddet türlerine değinilmiş, kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet etkileşimine odaklanılmış, medyanın şiddeti nasıl yansıttığı ve beslediğine değinilmiş ve kadına yönelik şiddetin ortaya çıkardığı sonuçlardan bahsedilmiş ve konu ile ilgili sekiz kuram da bu bölümde verilmiştir. Üçüncü bölüme gelindiğinde ise araştırmanın yöntemi; araştırma modeli, evren ve örneklem, veri toplama araçları, görüşme formu, araştırmanın güvenilirlik ve geçerliliği, verilerin çözümlenmesi ve yorumlanması anlatılmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde bulgular ve tartışma kısmı yer almıştır. Çalışmanın son bölümünde ise konu genel bir şekilde ele alınmış ve bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Violence is a severe problem and violence against women is a universal problem observed all over the world. Violent is any negative behavior intended to intimidate and intimidate people. Violence; Its duration over time and years is a phenomenon that hinders rights and freedoms. Violent attacks of aggression can be learned during the socialization process. Violence against women can be called a mechanism that emerges from adulthood, such as culture, media, stereotypes, etc., to provide a science against women as an indicator of men's power. This study aims to address violence against women and learn the opinions of individuals with different qualifications in society regarding this problem. For this purpose, the sample group; It is composed of people who vary in terms of factors such as age, gender, socio-economic level. The study also aims to understand the perspectives of individuals forming the society regarding violence against women and to see their awareness. At the same time, the study also aims to see how violence is interpreted depending on its types, whether it is normalized or not, and what factors shape perspectives on violence. In addition, the study tried to examine the sources that are effective in normalizing violence. In the first part of the study, the problem of the research, the purpose of the research, the importance of the research, various definitions on the subject and the limitations of the research are mentioned. In the second part of our study, the conceptual and theoretical framework is mentioned. In this section, the concept of violence is defined, the causes of violence are examined under eight subheadings, and then the concept of the cycle of violence is mentioned. Then, the subject was narrowed down and the definition of violence against women was made, the types of violence against women were mentioned, the focus was on violence against women and gender interaction, how the media reflects and feeds violence was mentioned, the consequences of violence against women were mentioned, and eight theories on the subject were given in this section. When it comes to the third part, the method of the research; The research model, population and sample, data collection tools, interview form, reliability and validity of the research, analysis and interpretation of data are explained. The fourth part of the study includes the findings and discussion section. In the last part of the study, the subject is discussed in general and some suggestions are presented.