Hemşirelik bölümü öğrencilerinin kadına yönelik şiddete ilişkin algılarının değerlendirilmesi: Bir metafor analizi
The evaluation of nursing students perceptions of violence against women: A metaphor analysis
- Tez No: 833804
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL BAHADIR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Violence Against Women, Metaphor Ananlysis, Conception of Violence, Types of Violence Against Women, Causes of Violence Against Wome
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı; hemşirelik bölümü öğrencilerinin kadına yönelik şiddet algılarının metafor analizi yoluyla incelenmesidir. Kadına yönelik şiddet konusunda hemşirelik bölümü öğrencilerinin zihinsel imajlarına dair daha kapsamlı veriler elde etmek ve üretilen metaforları ortaya çıkarmak çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Türkiye'de şiddet konusunda yapılan araştırmalar daha çok kadınların görüşlerini yansıtır niteliktedir. Bu araştırmada örneklem olarak erkek öğrenciler de ele alınarak; kadına yönelik şiddettin önlenmesi için belirleyicilerin tespit edilmesi adına erkeklerin de kadına yönelik şiddeti algılama/tanımlama biçimlerinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmada metafor analizi yöntemi kullanılmaktadır. Araştırmanın evrenini; 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Giresun ili Piraziz ilçesinde bulunan Giresun Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi hemşirelik bölümünde okuyan 31 kadın, 33 erkek; toplam 64 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak sosyodemografik bilgi formu ile araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılmaktadır. Sosyodemografik Bilgi Formu; yaş, cinsiyet, medeni durum, gelir durumu, aile yapısı, yaşadığı yer, kadına yönelik şiddete aile içinde tanıklık edip etmediği ve aile içi şiddete maruz kalıp kalmadığına ilişkin sorulardan oluşmaktadır. Yarı-yapılandırılmış görüşme formu tamamlanması gereken iki cümleden ve açık uçlu bir sorudan oluşmaktadır ve katılımcıların cümlede boş bırakılan yerleri doldurması istenmektedir: 1.“Kadına yönelik şiddet ………………… ya benzer. Çünkü……………………………..”2.“ Kadına yönelik şiddet sorununu çözmek ………………………….. ya benzer. Çünkü …………………………………… ”3.“ Kadına yönelik şiddete ilişkin düşüncelerinizi açıklar mısınız?”Çalışmaya katılan kadın öğrencilerin metaforlarından elde edilen temalar;“şiddet yıkıcıdır, öldürür”,“şiddet kadını yaşamdan koparır”,“şiddet uygulayan kişi acizdir, güçsüzdür”,“şiddet toplumu yok eder”olarak öne çıkmaktadır. Erkek katılımcıların metaforlarından elde edilen temalar ise şunlardır;“şiddet kadını yaralar”,“şiddet uygulayan kişi insan değildir”,“şiddet toplumun geleceğini tehdit eder”,“şiddet çözümlenmelidir”. Çalışma sonucunda erkek ve kadın katılımcıların verdiği cevapların sınıflandırıldığı temalar karşılaştırıldığında hem erkekler hem de kadınlar şiddetin kadını yaşamdan koparması ya da yaralaması şeklinde bir tema öne çıktığı görülmektedir. Bunun yanında şiddetin topluma etkisi de iki katılımcı grubun verdiği cevaplar da ortaya çıkan temalardan birini oluşturmuştur. Şiddetin toplumun geleceğini tehdit ettiği ve yok edeceğini dikkat çekilen temalar erkek ve kadın katılımcıların cevaplarının temalarından birini oluşturmuştur. Şiddeti uygulayan kişiye yönelik olarak“acizlik, güçsüzlük, insan değildir”nitelemeleriyle katılımcı gruplar benzer temada buluşmuştur. Her iki cinsiyetin metaforları, şiddetin ciddiyetini ve zararını vurgulamaktadır. Ancak şiddetin önlenmesi konusunda katılımcıların metafor üretmekte zorlandıkları gözlemlenmektedir. Katılımcıların şiddeti önleme konusunda metafor üretememesi, toplumun kadına yönelik şiddet sorununu çözebilmesi için daha fazla bilinç ve eğitim ihtiyacı olduğunu göstermektedir. Katılımcıların benzer metaforlar üretmelerinin yanı sıra şiddete farklı bakış açıları geliştirdikleri de yadsınamaz. Bu farklı algıların ve metaforların, şiddetle mücadele konusundaki genel farkındalığın artırılması amacıyla kullanılabileceğini değerlendirilmektedir. Anahtar Kelime: Kadına Yönelik Şiddet, Metafor Analizi, Şiddet Algısı, Kadına Yönelik Şiddetin Çeşitleri, Kadına Yönelik Şiddetin Nedenleri.
Özet (Çeviri)
The purpose of this paper is examining perceptions of violence against women through metaphor analysis of nursing department students. Obtaining more comprehensive data about nursing department students' mental images related to violence against women and uncovering the generated metaphors are the main aim of this study. Researches conducted on violence in Turkey mostly reflects the views of women. In this paper, male students are also included as a sample in order to determine the perceptions/definitions of violence against women by men, with the purpose of determinant identifying to prevent violence against women. The study employs the method of metaphor analysis. The population of the research consists of a total of 64 students, including 31 females and 33 males, who are studying in the nursing department of Giresun University Faculty of Health Sciences in the 2022-2023 academic year, located in the Piraziz district of Giresun province, Turkey. In the research, data collection is conducted using a sociodemographic information form and a semi-structured interview form prepared by the researchers. The Sociodemographic Information Form consists of questions about age, gender, marital status, income status, family structure, place of residence, and whether the participant has witnessed domestic violence against women within the family or has been subjected to domestic violence. The semi-structured interview form consists of two sentences that need to be completed and an open-ended question, and participants are asked to fill in the blanks in the sentences. 1.“Violence against women is like ………………… . Because……………………………..”2.“Solving violence against women is like…………………………. . Because…………………………………… ”3.“ Can you express your opinions on violence against women?'' The themes that emerged from the metaphors of the female students who participated in the study are as follows: ”Violence is destructive, it kills“, ”Violence separates women from life“, ”The perpetrator of violence is incapable, powerless“, ”Violence destroys society“. The themes that emerged from the male participants' metaphors are as follows: ”Violence hurts women“, ”The perpetrator of violence is not human“, ”Violence threatens the future of society“, ”Violence must be solved“. As a result of the study, when comparing the themes into which the responses of female and male participants are classified, both men and women see violence as cutting women off from life or hurting them. In addition, the impact of violence on society was also a theme in the responses given by both groups of participants. The groups of participants found similar themes in the characterizations of ”helplessness, powerlessness, inhumanity" toward the perpetrator of violence. The metaphors of both genders emphasize the seriousness and harm of violence. However, participants have difficulty producing metaphors about the prevention of violence. The fact that the participants did not produce metaphors about the prevention of violence indicates that society needs more awareness and education to solve the problem of violence against women. In addition to producing similar metaphors, it is undeniable that the participants bring different perspectives to violence. It evaluates the use of these different perceptions and metaphors to increase the general awareness on combating violence.