A Study on geometric dimensioning and tolerancing
  1. Tez No: 82440
  2. Yazar: MACİT KARABAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN KAFTANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Teknik Resim, GD & T, Geometrik Ölçülendirme ve Toleranslama, Doğrulama, Ölçme, Mastarlama. iv, Engineering Drawing, GD & T, Geometric Dimensioning and Tolerancing, Verification, Measurement, Gaging. m
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
oz GEOMETRİK ÖLÇULENDIRME VE TOLERANSLAMA ÜZERİNDE BİR ÇALIŞMA Macit KARABAY Doktora, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgin KAFTANOĞLU Haziran 1999, 275 sayfa Mekaniksel parça üretiminde teknik resimler, tasarım verilerinin iletişiminde temel araç olarak önemini korumaktadır. Ancak, geleneksel uygulamada tasarım, tasarım çözümlemesi, üretim ve süreç düzenlemesi, üretim yönetimi ve ölçümlemelerde birçok ek bilgilere gereksinim duyulmaktadır. Teknik resimlerdeki kullanımı giderek artan geometrik ölçülendirme ve toleranslama üzerinde eleştirici bir çözümleme ve değerlendirme yapılarak, belirsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik yeni simgeler önerilmiştir. Deneysel sonuçlarla, geometrik ölçülendirme ve toleranslamanın bugünkü uygulamasında, gereksinimlere karşın boşluklar bulunduğu, bu noksanlıkların giderilmesi için yeni bir bakış açısı gerektiği ortaya konmuştur. Özetle; geometrik ölçülendirme ve toleranslama standartlarının ve uygulamasının, bu tezle doğrulandığı gibi, geliştirilmesi öngörülmektedir. Ayrıca, yürürlükte bulunan teknik resimlerdeki uygulamasının, düzenlenmiş olan ve önerilen bir çizelge kullanılarak; belirsizliklerin giderilmesi amaçlanarak kalite ve ölçümleme bakış açısı ile yeniden değerlendirilmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON GEOMETRIC DIMENSIONING AND TOLERANCING Macit KARABAY Ph.D., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bilgin KAFTANO?LU June 1999, 275 pages Mechanical production depends on engineering drawings as the primary means of communicating designs. However, the conventional practice lacks much needed information for design, design analysis, production and process planning, manufacture and inspection. A critical analysis and appraisal of the application of geometric dimensioning and tolerancing on the drawings is presented; and new symbols to eliminate ambiguity are proposed. It is shown by experimentation that the application of (GD & T) falls short of the requirements and new outlook is needed to meet the shortcomings. In conclusion: (GD & T) standards and their practices have to be improved as is proposed and experimentally verified in the thesis. Furthermore, the existing (GD & T) implementation on the current drawings are to be reevaluated from view point of quality and verification by aiming at the elimination of ambiguities, for which a table is prepared and recommended.