Allelic variation of the HLA-DQA1 and DQB1 genes in Turkish population
Türk populasyonunda HLA-DQA1 ve DQB1 genlerinin allelik dağılımı
- Tez No: 82441
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL KENCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: MHC II, HLA, DQA1 alelleri, DQB1 alelleri, Restriksiyon Enzimleri, PCR-RFLP, MHC II, HLA, DQA1 alleles, DQB1 alleles, Restriction Enzymes, PCR- RFLP
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz TURKPOPULASYONUNDAHLA-DQA1 VE -DQB1 GENLERİNİN ALELİK DAĞILIM Nalan Kantaroğlu Doktora, Biyoloji Bölümü Tez yöneticisi: Doç. Dr. Meral Kence Ocak 1999, 103 sayfa Yüz dört, kanbağı olmayan sağlıklı Türk gönüllüleriyle yapılan çalışmada, DQA1 ve DQB1 gen frekansları hasas, güvenilir ve pratik bir teknik olan PCR-RFLP tekniği kullanılarak tayin edilmiştir. DQA1 genlerinin 242-bp PCR- çoğaltılmış bölgesindeki alelik çeşitlilik, ApaL I, Hph I, BseD I, Fok I, Mbo II ve Mnl I restriksiyon enzimleri ile elde edilmiş RFLP bant bölgeleriyle ayrılmıştır. Test edilen sekiz DQA1 alelinden sekizi de tesbit edilmiştir. Ve DQA1*0501 (gen frekansı 33.49%) Türk toplumunda oldukça baskındır. En az sıklıktaki DQA1 aleli ise DQAl*0601'dir (0.97%). DQA1 genotiplerinin dağılımında, Hardy- Weinberg dengesinden sapma görülmemiştir.VI DQB1 lokusunun PCR ile çoğaltılan 241-bp bölgesindeki alelik çeşitlilik de, DQwj alellerinin çoğaltılmış alanları, Fok I, Apa I, Hae II, Hin6 I, BssH II ve Hph I restriksiyon enzimleriyle elde edilmiş RFLP bant bölgeleriyle belirlenmiştir. Benzer şekilde, Fok I, Bgl I, Sac I, Hini I ve Hpa II restriksiyon enzimleri, PCR- çoğaltımından sonra DQBİW2,3,4 alellerinin, alele özel kesiminin belirlenmesi için seçilmişlerdir. 15 yaygm DQB1 alelinin testi sonucunda, 13 ü tespit edilebilmiştir. DQB 1*0602 ve DQB 1*0603 alellerinin frekansları birlikte hesaplanmış ve DQB 1*0602=0603 olarak gösterilmiştir. Bu çalışmada, DQB 1*0301 alelinin Türk populasyonunda baskın olduğu da saptanmıştır (gen frekansı 25.97%). En düşük sıklıktaki DQB1 aleli ise 0.97% frekans ile DQBl*0304'dir. DQB1 genotiplerinin dağılımında, Hardy- Weinberg dengesinden herhangi bir sapma gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT ALLELIC VARIATION OF THE HLA-DQA1 AND -DQB1 GENES IN TURKISH POPULATION Nalan Kantaroğlu Ph. D., Department of Biology Supervisor: Associated Prof. Dr. Meral Kence January 1999, 103 pages In this study from one hundred and four healthy unrelated Turkish volunteers, DQA1 and DQB1 allele frequencies were determined by PCR-RFLP technique which is sensitive, reliable and practical. The allelic variations in the 242-bp PCR-amplified region of the DQA1 genes were discriminated by RFLP obtained by ApaL I, Hph I, BseD I, Fok I, Mbo II and Mnl I restriction endonucleases. Among the tested DQA1 alleles, eight were detected and DQA1*0501 (gene frequency 33.49%) was found highly predominant in Turkish population. The least frequent allele was DQA1*0601 with a frequency of 0.97%. the distribution of DQA1 genotypes, no deviation from Hardy- Weinberg equilibrium was observed. The allelic variations in the 241-bp PCR-amplified region of the DQB1 gene, DQwi alleles were discriminated by RFLP obtained by Fok I, Apa I, Hae II, Hin6 I,IV BssH II and Hph I restriction endonucleases. In a similar way Fok I, Bgl I, Sac I, Hinl I and Hpa II restriction endonucleases were selected to detect allele specific cleavage of the DQBlw2,3,4 alleles after PCR-amplification. Among 15 most common DQB1 alleles tested, 13 were detected with certanity, DQB 1*0602 and DQB 1*0603 allele frequencies estimated together and shown as DQB1*0602=*0603. It is shown that the DQB 1*0301 allele was highly predominant in the Turkish population (gene frequency 25.97%). The least frequent allele was DQB 1*03 04 with a frequency 0.97%. In the distribution of DQB 1 genotypes, no deviation from Hardy- Weinberg equilibrium was observed.