Trıton ve deepstream ortamlarında gerçekleştirilen çoklu kameralar ile tasarlanmış derin öğrenme tabanlı nesne tespiti yapılarının canlı ortam sunucularındaki performansı
Performance of deep learning based object detection structures on production servers designed with multiple cameras in triton and deepstream environments
- Tez No: 824406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSOY KELEBEKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme algoritmaları, gerçek zamanlı çalışmalar, sunucu performansı, IP kameralar, Image processing algorithms, real-time studies, server performance, IP cameras
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Endüstrideki birçok alanda görüntü işleme uygulamaları yaygın olarak yapılmaktadır. Bu uygulama alanlarından biri de çalışan güvenliği alanında yapılan çalışmalarıdır. Olası iş kazalarını anında tespit edebilmek ve durdurabilmek, kök sebep ve risk analizi yapabilmek, sahada iş güvenliği kültürü oluşturabilmek veya anlık olarak sahaya bildirim yapabilmek için yapılan görüntü işleme algoritmalarının gerçek zamanlı olarak çalışması zorunlu bir ihtiyaçtır. Gerçek zamanlı olarak çalışan görüntü işleme algoritmalarıyla büyük veya karmaşık bir alanda uygulama yapmak istenirse çok sayıda kamerayı aynı anda çalıştırarak görüntü işleme proseslerini aynı anda uygulamak gerekir. Endüstride bu ihtiyacı karşılayabilecek çeşitli görüntü işleme algoritmaları bulunmaktadır ve bu algoritmaların performansları birbirinden farklıdır. Kamera sayısının artması durumunda, bu algoritmalardan hangisinin sunucuda daha az kaynak tüketerek çalışacağı endüstriyel bir problem olarak görülür. Ayrıca algoritmaların hangi kullanım senaryolarında daha avantajlı olacağı da denenerek bulunması gereken bir durumdur. Bu tez çalışmasıyla, görüntü işleme ile nesne tespiti algoritmalarının canlı ortam sunucusundaki çalışma performanslarını karşılaştırmak amaçlanmıştır. Bu algoritmalar Triton Inference Server ve DeepStream SDK mimarileriyle hazırlanmış görüntü işleme ile nesne tespiti algoritmalarıdır. Algoritmaların sunucudaki çalışma performansı kıyaslanarak birtakım veriler elde edilmiştir. Bu kıyaslamalar çeşitli testler ile yapılmıştır. Her iki algoritma için de ayrı ayrı 5 kamera ile başlayan testler 50 kamera adetine kadar ulaşmıştır. Testler sonucu elde edilen veriler yorumlanmıştır. Kamera sayısının arttırılması durumunda ekstra donanım yatırımı yapmadan mevcut sunucuları en verimli şekilde kullanabilecek algoritma belirlenmiştir. Performansı karşılaştırılan 2 algoritmanın avantaj ve dezavantajlarına yer verilmiştir. Proje ve teknik isterler doğrultusunda hangi algoritmanın kullanılabileceğine dair öneriler sunulmuştur. Bu tez çalışmasını inceleyen başka bir araştırmacı veya çalışan, deneysel işlemleri tekrarlamadan hangi yapıları kullanacağına karar verebilecektir.
Özet (Çeviri)
Image processing applications are widely used in many areas in the industry. One of these application areas is employee safety. It is a mandatory requirement that the image processing algorithms work in real time in order to detect and stop possible work accidents instantly, to perform root cause and risk analysis, to create an occupational safety culture in the field or to make instant notification to the field. If it is desired to apply in a large or complex area with image processing algorithms working in real time, it is necessary to run multiple cameras at the same time and apply image processing processes at the same time. There are various image processing algorithms in the industry that can meet this need, and the performances of these algorithms are different from each other. In case of an increase in the number of cameras, which of these algorithms will run with less resource consumption on the server is seen as an industrial problem. In addition, in which usage scenarios the algorithms will be more advantageous is a situation that should be tried and found. In this thesis, it is aimed to compare the working performances of object detection algorithms by image processing in the production server. These algorithms are object detection algorithms by image processing prepared with Triton Inference Server and DeepStream SDK architectures. Some data were obtained by comparing the working performance of the algorithms on the server. These comparisons were made with various tests. The tests, which started with 5 cameras for both algorithms, reached up to 50 cameras. The data obtained as a result of the tests were interpreted. In case the number of cameras is increased, the algorithm that can use the existing servers in the most efficient way without investing in hardware has been determined. The advantages and disadvantages of the two algorithms whose performance is compared are given. Suggestions on which algorithm can be used in line with the project and technical requirements are presented. Another researcher or employee examining this thesis will be able to decide which constructs to use without repeating the experimental procedures.