Investigation of irod and iron genes in Klebsiella pneumoniae isolated from patients with urinary tract infection
İdrar yolu enfeksiyonu olan hastalardan izole edilen Klebsiella pneumoniae'de irod ve iron genlerinin araştırılması
- Tez No: 824458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IRMAK POLAT, DOÇ. DR. ALİ HAFEDH ABBAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Klebsiella pneumoniae, PCR, iroD geni, iroN geni, DNA dizileme, Klebsiella pneumoniae, PCR, iroD gene, iroN gene, DNA sequencing
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada idrar yolu enfeksiyonu olan hastalardan izole edilen Klebsiella pneumoniae'da iroD ve iroN genlerinin varlığının araştırılması amaçlandı. Bağdat'taki Alkındy Eğitim hastanesine tedavi için başvuran hastalardan 350'den fazla idrar örneği toplandı, bu örnekler bakteri üremesi için 24 saat süreyle kültürlendi ve ViteK2 sistemi kullanılarak antibiyotik duyarlılık testi yapıldı, sadece K. pneumoniae üremesi için pozitif örnekler seçildi. Mevcut sonuçlar, katılımcıların %43.33'ünün erkek olduğunu gösterdi. Antibiyotik duyarlılık sonuçları, K. pneumoniae izolatlarının en yüksek dirençli yüzdesinin sefazolin, amoksisilin/klavulanik asit, sefuroksim, sefuroksim aksetil antibiyotiklerde (sırasıyla %88, %86, %80 ve %70) ortaya çıktığını, en düşük direncin ise yüzde gentamisin ve fosfomisin antibiyotiklerindeydi (sırasıyla %14, %14). Ayrıca sonuçlar, K. pneumoniae izolatlarının %18'inin genomlarında iroD genine sahip olduğunu gösterdi; bu oran kadınlar için %21,5 ve erkekler için %15,3 olarak dağıldı. K. pneumoniae izolatlarının %6'sının genomunda iroN geni bulunurken, kadınlardan %7,7'si izole edilirken, erkeklerde K. pneumoniae izolatlarının %4,7'sinde iroN geni pozitif bulundu. 2023, 52 sayfa
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the presence of iroD and iroN genes in Klebsiella pneumoniae isolated from patients with urinary tract infections. More than 350 urine samples were collected from patients visited Al-Kindi Teaching Hospital in Baghdad city for treatment, these samples were cultured for 24 hours for bacterial growth and antibiotics sensitivity test by using the ViteK2 system, the positive samples for K. pneumoniae growth only were selected. The present results showed that 43.33% of the participants were males. The antibiotic sensitivity results showed that the highest resistant percentage of K. pneumoniae isolates was appeared with cefazolin, amoxicillin/ clavulanic acid, cefuroxime, cefuroxime axetil antibiotics (88%, 86%, 80% and 70%, respectively), while the lowest resistant percentage was with gentamicin and fosfomycin antibiotics (14%, 14%, respectively). Also, the results showed that 18% of K. pneumoniae isolates have the iroD gene in their genome, which were distributed at 21.5% for females and 15.3 for males. While 6% of K. pneumoniae isolates have the iroN gene in their genome, and 7.7% was isolated from females, while in males, 4.7% of K. pneumoniae isolates were positive for the presence of iroN gene. 2023, 52 pages