Neovasküler glokom tedavisinde bevacizumab tedavisi
Bevacizumab treatment in manegament of neovascular glaucoma
  1. Tez No: 824660
  2. Yazar: SÜLEYMAN ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KAAN ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Neovasküler glokom, intravitral bevacizumab tedavisi, Neovascular Glaucoma, Intravitreal Bevacizumab (IVB)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
maç: İntravitral bevacizumab (IVB; Atuzan®) ile tedavi edilmiş olguları değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Neovasküler glokom ve semptomatik yüksek GİB olan 15 hastaya IVB (1.25 mg/0.05 ml) uygulandı. Lens kesafeti ya da korneal ödem olmayan hastalara PRP yoksa periferik retinal kryoterapi uygulandı. PRP ve medikal tedaviye rağmen GİB kontrol altına alınamayan hastalara trabekülektomi+ MMC uygulandı. Bulgular: Tedaviden 24-48 saat sonra ön segment neovaskülarizasyonunda belirgin rahatlama gözlendi. IVB ve PRP tedavisi tamamlanan hastalarda GİB kontrolü PAS miktarına bağlıydı. Trabekülektomi+MMC herhangi bir yan etki gelişmeden başarıldı. Sonuç: IVB iris ve açı neovaskülarizasyonunda hızlı bir gerileme sağlamaktadır. IVB tedavisi PRP'ye adjuvan tedavi için en iyi seçenektir ve yüksek GİB nedeniyle korneal ödem gelişen hastalarda bir zaman aralığı sağlamaktadır. Trabekülektomi yapılacak NVG hastalarında cerrahi öncesi adjuvan tedavi için en iyi seçenektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To describe a case series of neovascular glaucoma (NVG) that was treated with intravitreal bevacizumab (IVB; Atuzan®). Methods: fifteen consecutive patients with NVG and a refractory, symptomatic elevation of intraocular pressure (IOP) received IVB (1.25 mg/0.05 ml). Panretinal photocoagulation applied as soon as possible if lens opacities and corneal edema permit fundus vizualization otherwise periferal retinal krioterapy was applied. Trabeculectomy with mitomycin c was carried out if pressure was controlled insufficiently by topical medication and despite treatment with panretinal photocoagulation. Results: IVB resulted in a marked regression of anterior segment neovascularization and relief of symptoms within 24–48 hours. After accomplish of IVB and PRP control of IOP was related to amount of PAS. Trabeculectomy with mitomycin c was accomplished without any adversity. Conclusion: IVB leads to a rapid regression of iris and angle neovascularization. IVB is a best choice for adjunctive therapy with panretinal photocoagulation and IVB gives time-interval to appease corneal edema caused by high intraocular pressure. IVB is a best choice adjuvant before trabeculectomy for NVG.