İris neovaskülarizasyonunda ön segment yapılarının optik koherens tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of anterior segment structures of the eye in iris neovascularization by optical coherence tomography
  1. Tez No: 829774
  2. Yazar: SİNAN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED BATUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Neovasküler glokom, iris neovaskülarizasyonu, iridokorneal açı neovaskülarizasyonu, optik koherens tomografi, iris stromal kalınlığı, schlemm's kanalı, Neovascular glaucoma, iris neovascularization, iridocorneal angle neovascularization, optical coherence tomography, iris stromal thickness, schlemm's canal
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: İris neovaskülarizasyonu (NVI) olan hastaların ve kontrol grubunun Schlemm's kanal alanı (SKA), iris stromal kalınlığı (İSK), santral kornea kalınlığı (SKK), endotel hücre yoğunluğu (EHY), ön kamara derinliği (ÖKD), lens kalınlığı (LK) ve aksiyel uzunluğu (AU) parametrelerinin değerlendirilmesini ve karşılaştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Polikliniği'ne Haziran 2022-Aralık 2022 tarihleri arasında başvuran NVİ tanısı alan 36 hastanın 50 gözü ve 47 gönüllünün 64 gözü dâhil edildi. Randomize prospektif çalışma olarak tasarlandı. Anterior segment optik koherens tomografi (AS-OKT) kullanılarak alınan görüntüler Image J programına aktarıldı. Daha sonra temporal SKA (SKAt), nazal SKA (SKAn), temporal İSK (İSKt) ve nazal İSK (İSKn) tespit edilerek manuel olarak ölçüldü. Speküler mikroskopi ile EHY, optik biyometri ile SKK, ÖKD, LK ve AU ölçümleri yapılarak karşılaştırıldı. Bulgular: NVİ'li hastaların yaş ortalaması 61,06±8,41 yıldı ve %69,44'i erkeklerden oluşuyordu. Altta yatan en sık neden diyabetik retinopati (DRP) (n=24,%66,66) iken retinal ven oklüzyonu (RVO) (n= 8, %22,22) ikinci sık nedendi. DRP'ye bağlı NVİ'li hastaların %54,20'sinde bilateral tutulum gözlendi. NVİ'li gözlerde İSKt (hasta: 344,29±93,36 µm, kontrol: 374,96±71,89 µm, p=0,05) ve İSKn (hasta: 367,85±92,85 µm, kontrol: 409,02±62,24 µm, p=0,006) kontrol grubuna göre anlamlı derecede incelmişti. SKAt (hasta:10,77±4,36 µm2, kontrol:14,49±6,20 µm2 p< 0,001), SKAn (hasta: 11,54±4,17 µm2 kontrol: 16,28±7,88 µm2 p< 0,001) ve EHY hasta grubunda anlamlı derecede azalmıştı (p= 0,049). SKK'da belirgin değişme gözlenmezken (p=0,298), ÖKD daha sığdı (p=0,033) ve LK artmıştı (p= 0,001). DRP'ye bağlı NVİ'de İSKt ve İSKn, RVO'ya bağlı NVİ'de ise SKAt ve SKAn diğer nedenlere göre daha az değişmişti. Sonuç: OKT NVİ'de ön segment yapılarını ve aköz hümör drenajının mikro yapılarını görüntülemede yararlıdır. NVİ'nin erken tanı ve tedavisinde yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we measure to evaluate and compare some parameters such as Schlemm's canal area(SCA), iris stromal thickness(IST), central corneal thickness(CCT), endothelial cell density(ECD), anterior chamber depth(ACD), lens thickness(LT), and axial length(AL) of both patients with iris neovascularization(NVI) and control group. Materials and Methods: Our study includes 50 eyes of 36 patients diagnosed with NVI and 64 eyes of 47 volunteers who applied to the Van Yüzüncü Yıl University Ophthalmology Department Polyclinic between June 2022 and December 2022. This study is designed as a randomized prospective study. We get the images using anterior segment optical coherence tomography (AS-OCT) and transfer them to the Image J program. Then we determine temporal SCA (SCAt), nasal SCA (SCAn), temporal IST(ISTt), and nasal IST(ISTn) and measure them manually. We measure ECD with specular microscopy and measure CCT, ACD, LT and AL with optical biometry, and compare the results. Results: The mean age of patients with NVI are 61.06±8.41 years, and 69.44% of them are men. The most common underlying cause is diabetic retinopathy (DRP) (n=24, 66.66%), while retinal vein occlusion (RVO) (n= 8, 22.22%) is the second common cause. Bilateral involvement is observed in 54.20% of patients with NVI due to DRP. In eyes with NVI, ISTt (patient: 344.29±93.36 µm, control: 374.96±71.89 µm, p=0.05) and ISTn (patient: 367.85±92.85 µm, control: 409.02±62.24 µm, p=0.006) is significantly thinner than the control group. SCAt (patient: 10.77±4.36 µm2, control: 14.49±6.20 µm2 p< 0.001), SCAn (patient: 11.54±4.17 µm2 control: 16.28±7.88 µm2 p< 0.001) and ECD is significantly decreased in the patient group (p= 0.049). While no significant change is observed in CCT (p=0.298), ACD is shallower (p=0.033) and LT is increased (p= 0.001). ISTt and ISTn in NVI due to DRP and SKAt and SKAn in NVI due to RVO are changed less than for other causes. Conclusion: OCT is useful in visualizing anterior segment structures and microstructures of aqueous humor drainage in NVI. It can be a guide in the early diagnosis and treatment of NVI.