Kız çocuklarda santral puberte prekoks tedavisinde kullanılan tedavi seçeneklerinin karşılaştırılması
Comparison of treatment options used in central precocious puberty treatment in girls
- Tez No: 824693
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DERYA BULUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Puberte prekoks, GnRHa, etkinlik, Precocious puberty, GnRHa, effectiveness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Ülkemizde 2020 yılında 11,25 mg/12 hafta depo leuprolide asetat (DL) kullanılmaya başlandı, ancak tedavinin klinik deneyimi sınırlıydı. Bu çalışmanın amacı, santral puberte prekoks (SPP) tedavisinde DL'nin 11,25 mg/12 hafta ve 3,75 mg/4 hafta dozlarının etkinliğini karşılaştırmaktır. Çalışmada 2018-2022 yılları arasınında DL tedavisi alan hastalar retrospektif olarak 12 ay süre ile takip edilmiştir. Gereç ve Yöntem:Leuprolide asetat ile tedavi edilen CPP tanılı 74 kız çocuğunun dahil edildiği bir çalışma yürütülmüştür. 32 hasta 12 haftalık dozlama, 42 hasta ise 4 haftalık dozlama grubunda yer almıştır. Çalışmaya katılan hastaların başlangıç, 6. Ay ve 12. Aydaki poliklinik ziyaretleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Tedavi grupları arasında başlangıç değerlerinde herhangi bir farklılık saptanmadı. 6. ay ve 12. aydaki uzama hızlarında, 4 haftalık tedavi grubunda 7,0 cm/yıldan 6,0 cm/yıla, 12 haftalık tedavi grubunda ise 6,7 cm/yıldan 6,4 cm/yıla düşüş gözlenirken sadece 4 haftalık tedavi grubu anlamlı bulundu (p0,05). Tedavi grupları arasında pubertal gelişim bulgularında önemli ölçüde iyileşme gözlendi, ancak gruplar arasında etkinlik farkı bulunmadı. Takip süresi boyunca vücut kitle indeksi her iki grupta da azaldı. Sonuç: Her iki tedavi grubu da pubertal bulguları benzer etkinlikle baskılasa da çalışmamızın klinik deneyimlerine dayanarak 4 haftalık tedavi seçeneğinin bazı parametrelerdeki üstünlüğü nedeniyle ileri evre hastalar ve obez çocuklarda daha çok tercih edilmesini, 12 haftalık tedavi seçeneğinin ise daha erken evre hastalarda tercih edilmesi gerektiğini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In our country, 11.25 mg/12 weeks depot leuprolide acetate (DL) was introduced in 2020; however, the clinical experience of the treatment was limited. The aim of this study is to compare the effectiveness of DL at doses of 11.25 mg/12 weeks and 3.75 mg/4 weeks in the treatment of central precocious puberty (CPP). In the study, patients who received DL treatment between 2018 and 2022 were retrospectively followed for a period of 12 months. Materials and Methods: A study was conducted involving 74 girls diagnosed with CPP and treated with leuprolide acetate. Thirty-two patients were in the 12-week dosing group, while 42 patients were in the 4-week dosing group. The patients clinic visits at baseline, 6, and 12 months were evaluated in the study. Results: There was no difference in baseline values between the treatment groups. A significant decrease in growth rates was observed at 6 months and 12 months in the 4-week treatment group (p0.05). Both treatment groups showed significant improvement in pubertal development findings, but there was no difference in effectiveness between the groups. Body mass index decreased in both groups. Conclusion: Although both treatment groups effectively suppressed pubertal indicators, based on the clinical experiences in our study, we suggest that the 4-week treatment option be preferred in advanced-stage patients and obese children due to its superiority in certain parameters, while the 12-week treatment option should be considered for early-stage patients.