Puberte prekoks nedeniyle GnRH analog tedavisi uygulanan kız çocuklarda tedaviye bağlı istenmeyen etkilerin araştırılması
Investigation of undesirable effects related to treatment in girls who are applied with GnRH analogue therapy due to puberty precox
- Tez No: 872670
- Danışmanlar: PROF. DR. HEVES KIRMIZIBEKMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Puberte prekoks, GnRH analogları, yan etkiler, Precocious puberty, GnRH analogs, side effects
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş ve Amaç: Gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) analogları, santral puberte prekoks tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır. Tedavide kullanılan GnRH analog preparatlarının vücut kitle indeksini (VKİ) artırdığına dair endişeler vardır. İlacın prospektüs bilgilerine göre bugüne kadar bildirilmiş yan etkiler arasında vajinal kanama, ateş basması, baş ağrısı, kusma ve femur epifizi kayması bildirilmiştir. Son yıllarda klinisyenler arasında tedavi altındaki kızlarda artmış deri çatlakları gözlendiği paylaşılmaya başlandı. Çalışmamızda tedavi ilişkili yan etkilerin değerlendirilmesi amaçlanmış olmakla birlikte özellikle de yeterli bilgi bulunmadığından deri bulguları daha detaylı incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye EAH Çocuk Endokrinoloji Polikliniğinde, Ocak 2021- Ocak 2024 tarihleri arasında Puberte Prekoks tanısı alan kız hastalar dahil edilmiştir. Hastaların puberte evresi boy, ağırlık, vücut ktle indeksi, kemik yaşı ve uterus uzun çapı, over volümleri ve sistemik fizik muayene bulguları dosyalarından kaydedilmiştir. Takipten çıkmış hastalar ise hastane kayıt sistemindeki numaralarından aranarak yan etkiler, lokal komplikasyonlar açısından sorgulanmış, deri bulgularından yakınanlar ve çalışmaya katılmayı kabul edenler hastaneye muayeneye çağrılmıştır. Veriler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 77 kız hasta dahil edilmiştir. Hastaların puberte başlama yaşları ortalama 7,5±0,87 yıl; tedavi başlama yaşları ortalama 8,05±0,8 yıl; toplam tedavi altındaki süre 6 ay-4 yıl arası (21,2±8,7 ay); toplam kümülatif doz ortalama 80,5±32,9 mg idi. Tedavi altındaki izlemde hastaların 36'sında (%46,8) boy SDS değerinde azalma, 44'ünde (%57) VKİ SDS değerinde artma olup değişikliklerde klinik ve istatistiksel anlamlılık saptanmadı. Bu çalışmada, enjeksiyon bölgesinde ağrı ve/veya kızarıklık ve/veya şişlik olarak tanımlanan lokal komplikasyonlar en sık görülen yan etkilerdi. Hastaların tedavi altındaki izlemde kümülatif ilaç dozu ≤80 mg olan ve >80 mg olanlar ve toplam tedavi süresi ≤24 ay ve >24 ay olanlar arasında antropometrik değişiklikler ve lokal komplikasyon oluşumu açısından anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Hasta grubumuzda hiçbir hastada tedavi sürecinde kalıcı deri değişikliği bulgusu saptanmamıştır. Tartışma: Çalışmamızın sonuçlarına göre, ortalama iki yıl kadar takibi olan hasta grubumuzda tedavi altındaki izlemde maruz kalınan toplam dozu yüksek olan ve olmayanlar; toplam tedavi süresi uzun olan ve olmayanlar;löprolid veya triptorelin kullananlar arasında boy SDS ve VKİ SDS değerleri açısından anlamlı fark tespit edilmemiştir. GnRH analogları her ne kadar genel olarak güvenli ilaçlar olsalar da tedavi sürecinde ilacın cinsinden, süreden ve dozdan bağımsız şekilde lokal komplikasyonlar gelişebilecektir. Bu yaş grubunda aile ile birlikte tedavi başlama veya tedaviye devam etme kararı verirken mutlaka dikkate alınması gereken bir durumdur.
Özet (Çeviri)
Introduction: Gonadotropin-releasing hormone (GnRH) analogs have long been used in the treatment of central precocious puberty. There are concerns that GnRH analog preparations used in treatment increase body mass index (BMI). According to the package insert, adverse events reported to date include vaginal bleeding, hot flushes, headache, vomiting, and slipped femoral epiphysis. In recent years, clinicians have begun to observe an increased incidence of stretch marks in girls under treatment. Although our study aimed to evaluate treatment-related side effects, skin manifestations were examined in more detail, especially because of the lack of sufficient information. Materials and Methods: Female patients diagnosed with precocious puberty between January 2021 and January 2024 in the Pediatric Endocrinology Outpatient Clinic of Health Sciences University Ümraniye EAH were included in the study. The following variables were recorded from the patients' files: puberty stage, height, weight, body mass index, bone age, uterine long diameter, ovarian volume, and systemic physical examination findings. Patients who were lost to follow-up were contacted via telephone to ascertain whether they had experienced any adverse effects or local complications. Those who reported skin findings and consented to participate in the study were invited to the hospital for examination. The data were analyzed using the SPSS 22.0 package program. Results: The study included 77 female patients. The mean age at the onset of puberty was 7.5 ± 0.87 years, while the mean age at the initiation of treatment was 8.05 ± 0.8 years. The total duration under treatment ranged from 6 months to 4 years (21.2 ± 8.7 months), with a total cumulative dose of 80.5 ± 32.9 mg. During the follow- up period, 36 (46.8%) of the patients exhibited a decrease in their height standard deviation score (SDS) value, while 44 (57%) demonstrated an increase in their body mass index (BMI) SDS value. However, no clinical or statistical significance was observed. In this study, local complications, defined as pain, redness, and/or swelling at the injection site, were the most common side effects. There were no significant differences in anthropometric changes and the occurrence of local complications between patients with a cumulative drug dose of ≤80 mg and >80 mg, or between patients with a total treatment duration of ≤24 months and >24 months. Furthermore, no patient in our study group exhibited any evidence of permanent skin changes during the treatment period. Discussion: The results of our study indicated that there was no significant difference in height SDS and BMI SDS values between patients with high and low total dose, long and low total duration of treatment, and leuprolide or triptorelin users in our study group with an average follow-up of two years. While GnRH analogs are generally considered safe drugs, local complications may develop during the treatment process regardless of the type of drug, duration, and dose. In this age group, it is a situation that should be taken into consideration when deciding to initiate or continue treatment with the family.