Pilot scale purification of wheat starch milk using hydrocyclones
Buğday nişastası sütünün hidrosiklonlar kullanılarak safsızlıklarından arındırılması
- Tez No: 82474
- Danışmanlar: PROF. DR. N. SUZAN KINCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Buğday Nişastası Sütü, Hidrosiklon Ayırması. VI
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
öz BUĞDAY NİŞASTASI SÜTÜNÜN HİDROSÎKLONLAR KULLANILARAK SAFSIZLIKLARINDAN ARINDIRILMASI Aksoy, Kürşat Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. N. Suzan Kıncal Ortak Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Füsun. Yöndem-Makascıoğlu Ocak 1999, 108 sayfa Buğday ununun ıslak ayırma prosesine tabi tutulmasıyla elde edilen buğday nişastası sütünün safsızlıklannın arındırılmasında hidrosiklonlar kullanıldı. Hidrosiklon çapının (10-21mm), besleme hızının (2.2-4.2 litre/dak.) ve besleme sıcaklığının etkisi (7-34°C) incelendi. Küçük hidrosiklon boyutlarının ve yüksek besleme hızlarının alt ve üst çıkış akımlanndaki kuru madde konsantrasyonları ve miktarları arasındaki farklılığı arttırdığı görüldü. Besleme sıcaklığındaki artışta ayrılmayı olumlu yönde etkiledi. lOmm çapındaki hidrosiklonun kullanımı, 34°C besleme sıcaklığı ve 4.2 litre/dak. besleme debisinin en uygun proses değişkenlerisetini oluşturduğu ve bu koşullar altında beslenen akımdaki kuru maddenin %83'ünün alt çıkış akımında elde edildiği saptandı. Kurutulmuş örnekler üzerinde yapılan protein analizinde alt akımdan alman nişastanın proteindende arıtılmış olduğu görüldü. Elde edilen alt akımın aynı proses koşullarında tekrar hidrosiklona beslenmesiyle, daha derişik ikincil alt akımlar elde edildi. Üst akımların aynı şekilde işlenmesiyle de, daha seyreltik ikincil üst akımlar elde edildi. Tanecik boyutlarının nicel olarakta değerlendirilmesi yoluna gidildi. Beslenen nişasta sütü ve elde edilen alt ve üst akımlara parçacık boyutu analizi yapıldı. Analiz sonucunda hidrosiklon ayırmasının aynı zamanda büyük ve küçük parçacıkların da birbirinden ayrılmasını, sağladığı; büyük parçacıkların esas itibariyle alt akımdan, küçük parçacıkların ise çoğunlukla üst akımdan alındığı saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PILOT SCALE PURIFICATION OF WHEAT STARCH MILK USING HYDROCYCLONES Aksoy, Kürşat M. Sc, Department of Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. N. Suzan Kincal Co-Supervisor : Asst. Prof. Dr. Füsun Yöndem-Makascıoğlu January 1999, 108 pages Hydrocyclones were studied as a means for continuous purification of wheat starch milk obtained by a wet separation process applied to wheat flour. The effect of hydrocyclone diameter (10-2 lmm), feed flowrate (2.2-4.2 liter/min.) and feed temperature (7-34°C) were investigated. It was found that smaller cyclone sizes and higher flowrates resulted in a wider difference of dry matter concentrations and contents in the overflow and underflow streams. Increase in feed temperature was also found to improve separation. 10mm hydrocyclone diameter, 34°C feed temperature and in4.2 liter/min. feed flowrate were determined to be the best set of process variables at which %83 of solids in feed was recovered in the underflow. Protein analyses on the dried samples showed that the starch recovered in the underflow stream was also purified from protein. Further treatment of the underflow stream by feeding it to hydrocyclone under the same set of process variables resulted in a higher dry solids concentration in the secondary underflow. Similar further treatment of the overflow stream resulted in a more dilute secondary overflow. A quantitative determination of particles sizes was also attempted. Particle size analyses on feed, underflow and overflow streams were carried out. It was observed that the hydrocyclone operation also resulted in the separation of larger particles from the smaller ones: larger particles appearing in the underflow, and smaller particles appearing in the overflow. Key words : Wheat Starch Milk, Hydrocyclone Separation. rv