The Stability of steel frames builtup with plate girders
Dolu gövdeli çelik kirişlerle yapılmış yapıların stabilizesi
- Tez No: 82475
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KEYDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stabilite, Elastik Stabilite, Burkulma, Kritik Burkulma Yükü, Burkulma Boyu, Burkulma Boyu Katsayısı, Çelik Yapılar VI, Stability, Elastic Stability, Buckling, Critical Buckling Load, Effective Length, Effective Length Coefficient, Steel Frames IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
oz DOLU GÖVDELİ ÇELİK KİRİŞLERLE YAPILMIŞ YAPILARIN STABİLİTESİ Aksoy, Zeki Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Engin Keyder Eylül 1999, 131 sayfa Çelik yapılar betonarme yapılara göre daha narin elemanlara sahip olduklarından, stabiliteleri en önemli problemlerden biridir. Bu problem endüstriyel yapılar için daha da önem kazanmaktadır çünkü bu tip yapılarda geniş açıklıklara ihtiyaç vardır. Bu yapıların genelde bir yönde ötelenmesi ve burkulması önlenmiş iken giriş açıklık yönünde yapı serbesttir. Bundan yola çıkarak, bu çalışmada bu tip yapıların kolon ve kirişlerinin stabilite problemleri incelenmektedir. Geçmiş çalışmalarda endüstriyel yapıların yalnız kolonlarının stabilitesine önem verilmiş, onlarda da sabit kesitler ve standard sınır şartları incelenmiştir. Bu çalışmada kolon ve kirişlerin hem değişken kesitler hem de elastik mesnetkoşullan incelenmektedir. Sonda ise, dizayn açısından yararlı olabilecek kolon ve kirişlerin burkulma boyu katsayıları grafiksel olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STABILITY OF STEEL FRAMES BUILTUP WITH PLATE GIRDERS Aksoy, Zeki M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Engin Keyder September 1999, 131 pages Stability is one of the major problems for steel structures due to the slenderness of members as compared to concrete structures. This becomes more important for the industrial type of buildings since large spans are needed for wide work spaces. These buildings are adequately braced in one direction and not braced in the other. Therefore, in this thesis, the stability problem of the columns and girders of gable frames are studied. Past research in this field has concentrated on the effective length of the columns only and only the prismatic sections are considered. In the present study effective lengths of both columns and girders are studied considering the effect of variable cross sections, and different boundary conditions mincluding elastic supports. Design charts are prepared for the determination of effective lengths for these members.