Compatibilization of poly (2,6-dibromo 1,4- phenylene oxide) with sulfonated polystyrene ionomers
Poli (2,6-dibromo 1,4-fenilen oksit) polimerinin sülfonlanmış polistiren iyonomerleri ile uyumluluk çalışması
  1. Tez No: 82479
  2. Yazar: CEMİL ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Poly(2, 6-dibromol, 4-phenylene oxide), sulfonated polystyrene, zinc, mangan, and sodium neutralized sulfonated polystyrene, polymer blends, compatibility in polymer blends. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
öz POLİ(2,6-DİBROM01,4-FENİLEN OKSİT) POLİMERİNİN SÜLFONLANMIŞ POLİSTİREN İONOMERİ İLE UYUMLULUK ÇALIŞMASI Alkan, Cemil Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Leyla Araş Haziran 1999, 72 sayfa Halojenlenmiş polifenilen oksit polimerleri elyaf özelliği gösteren yanmaya karşı dayanıklı polimerlerdir. Ancak lineer ve yüksek molekül ağırlığında sentezlenmelerinin çok zor olması nedeni ile sahip oldukları yüksek modül ve kırılgan yapı endüstride kullanılmalarını zorlaştırmaktadır. Literatür araştırmalarından poli(fenilen oksit) ve polistirenin karışabilirliği ön bilgisinden yararlanılarak bu çalışma başlatılmıştır. Bu çalışma poli(fenilen oksit)' in sert ve kırılgan özelliklerini modifiye etmek amacı ile poli(2,6-dibromol,4-fenilen oksit) (PDBrPO) polimerinin 4.8 yüzde oranında sülfonlanmış polistiren (4.8SPS), sodyum ile nötürlenmiş sulfonlanmış polistiren (Nal.7SPS), mangan ile nötürlenmiş 3.8 yüzde oranında sulfonlanmış polistiren (Mn3.8SPS) ve çinko ile nötürlenmiş 3.8 yüzde oranında sulfonlanmış polistiren (Zn3.8SPS) iyonomerleri ile uyumluluklarını tayin etmek amacı ile başlatıldı. PDBrPO polimeri, Bis(piridin)bis(2,4,6-tribromofenokso) bakır (II) (Cu(py)2(TBP)2) kompleksinden çözelti polimerleşmesi ile 80°C de 8 saatte elde edildi ve hazırlanan vpolimerler FTIR spektrofotometresi ile belirlendi. SPS, Na-SPS, Mn-SPS, Zn-SPS iyonomerleri saf polistirenden sülfonlama yolu ile ve uygun katyonlar ile istenen yüzdelerde nötürleştirilerek sentezlendi ve sülfonlanma yüzdesi metanolik NaOH titrasyonu ile bulundu. Polimer karışımları çözücü uçurma tekniği ile hazırlandı. Karışabilirlik değerleri, DSC ve seyreltik çözelti viskometresi ile tayin edildi. Viskozite ölçümleri 25°C'de 1,4-Dioksan ve THF içersinde gerçekleştirildi. Optik mikroskop ve Taramalı Elektron mikroskobu (SEM) analizlerinin viskozite ölçümü ve DSC ile elde edilen Ab, uvea parametrelerini ve Tg değerlerinin göstermiş olduğu karışabilirlik sonuçlarım destekledikleri görüldü. Anahtar sözcükler : Poli(2,6-dibromol,4-fenilen oksit), sülfonlanmış polistiren iyonomeri, çinko, mangan ve sodyumla nötürlenmiş sülfonlanmış polistiren, polimer karışımları, polimer karışımlarının uyumluluğu. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPATIBILIZATION OF POLY(2,6-DIBROM01,4-PHENYLENE OXIDE) WITH SULFONATED POLYSTYRENE IONOMERS Alkan, Cemil M.Sc, Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Leyla Aras June 1999, 72 pages Halogenated poly(phenylene oxide)s are polymers with some outstanding properties like fiber character, and flame retardancy. In fact they are impossible to be processed because of their high modulus, brittleness and difficulty to be prepared as linear and high molecular weight. Poly(phenylene oxide)s are compatible with some polymers especially with polystyrene based ionomers in a very broad range of compositions according to literature. Therefore, this research was started to modify the properties of poly(2,6-dibromol,4-phenylene oxide) by mixing with polystyrene ionomers like 4.8% sulfonated polystyrene (4.8SPS), sodium neutralized 1.7% sulfonated polystyrene (Nal.7SPS), manganese neutralized 3.8% sulfonated polystyrene (Mn3.8SPS), zinc neutralized 3.8% sulfonated polystyrene (Zn3.8SPS). Poly(2,6-dibromol,4-phenylene oxide) is prepared by solution polymerization of bis(pyridine)bis(2,4,6-tribromophenoxo) copper (II) complex at 80°C for 8 hours and is characterized by FTIR spectrophotometry, 4.8SPS, Mn3,8SPS, and Zn3.8SPS ionomers were prepared by sulfonating polystyrene with acetyl sulfonate and the degree of sulfonation was determined by methanolic sodium hydroxide titration, and characterized by FTIR Spectrophotometry (Nal.7SPS ionomer was purchased fromExxon laboratories and used without further purification). Polymer blends were prepared by solution casting. Miscibility were investigated by Differential Scanning Calorimetry (DSC), and Dilute Solution Viscometry (DSV). Viscometry measurements are performed by using 1,4-dioxane and tetrahydrofüran (THF) as solvents at 25°C. Optical microscopy, and Scanning electron microscopy (SEM) analysis showed that these methods are consistent with DSV and DSC measurements and they are convenient for miscibility measurements to some extend.