Finite element analysis of long fiber reinforced composite spur gears
Uzun fiber takviyeli kompozit düz dişlilerin sonlu elemanlar yöntemiyle analizi
  1. Tez No: 82477
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ ALAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER G. BİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Spur Gears, Composite Gears, Mesh Generation, Fiber Reinforced Gears, Finite Element Analysis of Gears
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
oz UZUN FİBER TAKVİYELİ KOMPOZIT DÜZ DİŞLİLERİN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİYLE ANALİZİ Alagöz, Çağdaş Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ömer Gündüz Bilir Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. M. A. Sahir Ankan Ortak Tez Yöneticisi : Assoc. Prof. Dr. Levent Parnas Eylül 1999, 170 sayfa Bu çalışmada, diş profili boyunca uzun fiberlerle takviye edilmiş kompozit düz dişlilerin sonlu elemanlar metoduyla analizini gerçekleştirmek için bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Çeşitli malzemelerden yapılmış ve çeşitli şekillerde fiberle takviye edilmiş kompozit düz dişlilerin dayanıklılıkları incelenmiştir. Ayrıca, komşu dişlerin diş dibi gerilmelerine etkisini anlamak için üç tip model denenmiştir. Bilgisayar programı Borland Delphi Pascal programlama dilinde yazılmış olup ve sonlu elemanlar analizi için gerekli olan bilgileri bir sonlu eleman analiz programı olan ABAQUS programının girdi kütüğü olarak hazırlamaktadır. Sonlu elemanlar analizi için gerekli olan model bilgilerim, malzeme tanımlamalarını, sınırlama bilgilerini, yük tanımlamalarını ve diğer bilgileri aldıktan sonra, program otomatik olarak sonlu elemanlar ağım üç boyutta oluştur ve ağ bilgilerini ve diğer tanımlamaları ABAQUS programının gerektirdiği formatta girdi kütüğü olarak hazırlar. Program ayrıca ABAQUS programının çıktı kütüklerini kırılma analizi için işler ve emniyet factorlerini hatlar halinde dişli dişi üzerinde gösterir. Anahtar Kelimeler : Alın Dişliler, Kompozit Dişliler, Ağ Yaratımı, Fiber Takviyeli Dişliler, Dişlilerin Sonlu Eleman Analizi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINITE ELEMENT ANALYSIS OF LONG FIBER REINFORCED COMPOSITE SPUR GEARS Alagöz, Çağdaş M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ömer Gündüz Bilir Co-Supervisor : Prof. Dr. M.A. Sahir Ankan Co-Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Levent Parnas September 1999, 170 pages In this work, a computer program is developed for the 3-D finite element analysis of long fiber reinforced composite spur gears in which long fiber arrangements is located along the gear tooth profiles. The strength of composite spur gears made of various materials and composed of various fiber arrangements is investigated. In addition, to investigate the effect of the adjacent teeth on the root stresses, three types of tooth model are examined. The computer program is written in Borland Delphi Pascal 3.0 and prepares all analysis information as the input file of finite element software ABAQUS. After taking the necessary parameters, which are the model information, material definitions, constraints, load definition and other features, the program automatically generates the finite element mesh in 3-D and writes mesh information and other definitions into a file in the format required by the finite element program ABAQUS. It also processes the output file of ABAQUS for failure analysis and draws the contour lines of the safety factors on the gear tooth.