Görüntüsü kısıtlanmış dönüşüm yarıgrupları
Transformation semigroups with restricted range
- Tez No: 824802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA BUGAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Dönüşüm yarıgrupları, Green-denklik bağıntıları, doğuray kümesi, rank, Transformation semigroups, Green's equivalences, generating set, rank
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
∅≠X herhangi bir küme olsun. Y, X kümesinin boş olmayan bir altkümesi olmak üzere T(X,Y)={α∈T_X ∶Xα⊆Y} şeklinde tanımlanan T(X,Y) kümesi dönüşümlerin bileşkesi işlemi ile X kümesi üzerindeki dönüşümler yarıgrubu T_X in bir alt yarıgrubudur. Bu yarıgrubun elemanlarına görüntüsü kısıtlamış dönüşümler denir. Benzer şekilde, T_((X,Y))={α∈T_X∶Y_α=Y} kümesi de T_X yarıgrubunun bir alt yarıgrubudur. Özel olarak sonlu X kümelerini dolayısıyla da sonlu ∅≠Y⊆X kümelerini ele alırsak, genelliği bozmaksızın |X|=n, |Y|=m (n,m∈Z^+ ) iken X=X_n={1,…,n} ve Y=X_m={1,…,m} alabiliriz. Bu durumda da T_((X,Y) ) yerine T_((n,m)) yazacağız. Bu tezde T(X,Y) yarıgrubunun bazı önemli cebirsel sonuçlarının elde edildiği bazı çalışmaları derleyeceğiz. Daha sonra da T_((n,m)) yarıgrubunun doğuray kümeleri ve rankı ile ilgili elde edilen önemli sonuçları içeren bazı çalışmaları derleyerek araştırmacıların bilgisine sunacağız.
Özet (Çeviri)
Let ∅≠X be any set. Then, the semigroup T(X,Y) defined as T(X,Y)={α∈T_X ∶Xα⊆Y}, where Y is a nonempty subset of X, is a subsemigroup of T_X, the semigroup of transformations on set X with the composition of transformations. The elements of this semigroup are called transformations with restricted range. Similarly, the set T_((X,Y))={α∈T_X∶Y_α=Y} is also a subsemigroup of T_X. If we specifically consider the finite sets of X, hence the finite sets ∅≠Y⊆X, without loss of generality, when |X|=n,|Y|=m (n,m∈Z^+ ) we can take X=X_n={1,…,n } and Y=X_m={1,…,m}. In this case, we will write T_((n,m) ) instead of T_((X,Y) ). In this thesis, we will compile some studies that have obtained some important algebraic results of T(X,Y). Afterwards, we will compile some studies that contain important results related to the generating set and rank of T_((n,m) ) and present them to the information of the researchers.