Analysis of security criteria for block ciphers
Blok şifreler için güvenlik ölçütlerinin çözümlenmesi
- Tez No: 82488
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK D. YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Blok şifreler, kriptografi, kriptanaliz IV, Block ciphers, cryptography, cryptanalysis m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz BLOK ŞİFRELER İÇİN GÜVENLİK ÖLÇÜTLERİNİN ÇÖZÜMLENMESİ Araş, Ekrem Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Melek D. Yücel Eylül 1999, 89 sayfa Bu tezde, günümüzde açık literatürdeki en popüler simetrik (tek-anahtarlı) blok şifre algoritmalarından bazıları, DES, PES, IDEA ve SAFER K-64, üzerinde çalışılmıştır. Kriptografik açıdan güvenli olan simetrik blok şifreleyicilerinin dayandığı temel ilkelerin ölçütleri incelenmiştir. Şifre hakkında hızlıca fikir veren yeni bir test yöntemi önerilmiştir. Daha önce açık literatürde önerilmiş bulunan bazı test ölçütleri de geliştirilerek bir“Kriptanaliz Araç Takımı”oluşturulmuştur. İncelenen blok şifreleyiciler bu kriptanaliz araç takımı vasıtasıyla çözümlenmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF SECURITY CRITERIA FOR BLOCK CIPHERS Araş, Ekrem M. S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Melek D. Yücel September 1999, 89 pages In this thesis, some of the symmetric (one-key) block cipher algorithms, DES, PES, IDEA and SAFER K-64, selected among the most popular ones in the open literature nowadays, are studied. The measures of the basic principles, on which cryptographically secure symmetric block ciphers are based, are investigated. A novel test criterion, which gives a quick idea about the cipher, is proposed. Some of the test criteria available in the open literature are also improved and thus, a“Cryptanalysis Tool Kit”is created. By means of the cryptanalysis tool kit, the studied block ciphers are analyzed.