A Simple approach to seismic design of low-rise buildings
Yüksek olmayan yapıların dinamik analizi için yaklaşık bir yöntem
- Tez No: 82487
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN ATIMTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eşdeğer Deprem Yükü, Kayma Rijitliği, Burulma Rijitliği, Kayma Kirişi, Periyot. vı, Equivalent Lateral Static Load, Shear Rigidity, Torsional Rigidity, Shear Beam, Period. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz YÜKSEK OLMAYAN YAPILARIN DİNAMİK ANALİZİ İÇİN YAKLAŞIK BİR YÖNTEM Amil, M. Emin Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ergin Atımtay Nisan 1999, 105 sayfa 1997 yılında yayınlanan Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik-97 (AY-97)'de, eski yönetmelikte olmayan bazı yeni konseptler belirtilmiştir. Yeni yönetmelikteki (AY-97) bu görüşlerin uygulanması için, öncelikle anlaşılması ve yorumlanması önem kazanmaktadır, Bu tezdeki amaç, bu yeni görüşlerin bir kısmının depreme maruz kalmış yapının davranışındaki önemini vurgulamak ve daha basit metodlarla anlaşılmasını sağlamaktır.Çerçeveli bir yapının periyodunun bulunması için analitik bir formül öngörülmüştür. Binaya uygulanan yatay kuvvetlerle yatay kaymalar arasındaki ilişkiler diferansiyel denklem yaklaşımı kullanılarak gerşekleştirilmiştir. Burulma deplasmanları, binanın burulma rijitliği ile ilişkilendirilmiş ve Smith Metod'undaki gibi“Düğüm Katsayıları Konsepti”kullanılmıştır. AY-97'de, pek çok durumda döşemelerin sonsuz rijit davranıp davranmadığının ispatlanması istenmiştir. Döşemelerin sonsuz rijit kabulünün rolü tartışılmıştır. Elastik temellere oturan kiriş teorisi kullanılarak bir diferansiyel denklem verilmiş ve döşemenin kendi düzlemi içinde sonsuz rijit davranması için gerekli kalınlık hesaplanmıştır. Analitik olarak bulunan sonuçlar SAP90 ile karşılaştırılmıştır. Sonuçların kabul edilebilir sınırlar içinde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SIMPLE APPROACH TO SEISMIC DESIGN OF LOW-RISE BUILDINGS Amil, M. Emin M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ergin Atımtay April 1999, 105 pages In the new Turkish Earthquake Code published in 1997 (Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik-97, AY-97) some new concepts are introduced, that did not exist in the old code. In order to be able to apply the new Code, understanding and implementation of these concepts are essential. This thesis attempts to identify some of these new concepts, bring out their importance in the overall behaviour of the structure subject to mearthquake and develop simple and straight forward procedures to implement them. An analytical formula is derived to 'determine the fundamental period of framed buildings. The differential equation approach is used to develop relationships between the applied lateral loads and the sway of the framed structure. The torsional rotation is calculated by a new relationship which gives the torsional rigidity of the total structure by making use of the“Joint Coefficient Concept”as used in the Smith Method. In several occasions, the new Code requires the design engineer to prove that the infinitely stiff floor diaphragm assumption is valid. The role of the infinitely stiff floor diaphragm is discussed. A differential equation is given by using the Beams on Elastic Foundation Analogy. The typical floor thicknesses are calculated which enable the floor slabs to act as infinitely stiff in their own planes. The analytically calculated values are checked by SAP90, to asses the validity of the developed relationships. The agreement is within acceptable limits of the design practice.