İbrahim bin Hızır es-Sirozî'nin 'Alâ'imü'n-nübüvve'si (İnceleme-metin)
İbrahim bin Hızır es-Sirozî's 'Alâ'imü'n-nübüvve (Review-text)
  1. Tez No: 824907
  2. Yazar: GÜRDAL SEMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Muhammed, İbrâhim bin Hızır es-Sirozî, Abdurrahmân-ı Câmî, Şevâhidü'n-nübüvve, Delâ'ilü'n-nübüvve, Siyer, Mucize, Tercüme, Hz. Muhammad, İbrâhim bin Hızır es-Sirozî, Abdurrahmân-ı Jâmî, Sevâhidü'n-nübüvve, Delâ'ilü'n-nübüvve, Prophetic Biography, Miracle, Translation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 575
Özet
Abdurrahmân bin Nizâmüddîn Ahmed bin Muhammed el-Câmî'nin Farsça yazdığı Şevâhidü'n-nübüvve'nin bilinen dört Türkçe çevirisi bulunmaktadır. Eserin tercümelerinden bir tanesi de İbrahim bin Hızır es-Sirozî'nin yazdığı 'Alâ'imü'n- nübüvve'dir. Bu tercümede Hz. Muhammed'in peygamberlik alâmetleri ve mucizeleri esas eserden alınan kaynaklar ile müellif tarafından eklenen farklı türdeki eserler, âyetler, hadisler ve manzum parçalarla anlatılmıştır. Eserin iki nüshası tespit edilmiştir. Tercüme metni, diğer nüshaya göre daha sağlam olan Süleymaniye Kütüphanesi Hüsrev Paşa (H) nüshası üzerinden oluşturulmuştur. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerde eserin ait olduğu tür, müellifin hayatı, Şevâhidü'n-nübüvve ve tercümeleri, 'Alâ'imü'n- nübüvve'nin esas eser ve diğer tercümelerle mukayesesi, eserin dil ve üslup özellikleri anlatılmıştır. Daha sonra incelemeye kaynakça, dizin, sözlük eklenip araştırma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
There are four known Turkish translations of Sevâhidü'n-nübüvve, written in Persian by Abdurrahmân bin Nizâmüddîn Ahmed bin Muhammed el-Jâmî. One of the translations of the work is 'Alâ'imü'n-nübüvve written by İbrahim bin Hızır es- Sirozî. In this translations, the prophetic signs and miracles of Prophet Muhammad's are explained with sources taken from the main work and diffrent types of works, verses, hadiths and verse pieces added by the aouthor. Two copies of the work have been identified. The translation text is based on the Hüsrev Pasha (H) copy of the Süleymaniye Library, which is more robust than the other copy. The research consist of five parts. In these sections, the genre of the work, the life of the author, Şevâhidü'n-nübüvve and its translations, the comparison of 'Alâ'imü'n-nübüvve with the main work and other translations, the language and stylistic features of the work are explained. Afterwards, a bibliography, index and dictionary were added to the study and the research was concluded.