ÇOCUKLARDAKİ EKSTREMİTE DERİN VEN TROMBOZLARINA AİT ÖZELLİKLERİN POST-TROMBOTİK SENDROM GELİŞMESİ İLE İLİŞKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN THE CHARACTERISTICS OF EXTREMITY DEEP VEIN THROMBOSIS AND THE DEVELOPMENT OF POST-THROMBOTIC SYNDROME IN CHILDREN.
- Tez No: 824997
- Danışmanlar: PROF. DR. TUBA HİLKAY KARAPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Derin ven trombozu, çocuklarda post-trombotik sendrom, antikoagulan, Deep vein thrombosis, post-thrombotic syndrome in children, anticoagulant
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Post-trombotik sendrom; derin ven trombozunun önemli bir komplikasyonudur. Ancak pediatrik yaş grubunda post-trombotik sendrom gelişimi ile ilişkili risk faktörlerinin anlaşılması, büyük risk altındaki hastaların erken tanınması ve riske göre sınıflandırılmış müdahalelerin geliştirilmesinde bir boşluk bulunmaktadır. Bu araştırmada çocuklarda ekstremite derin ven trombozları sonrasında post-trombotik sendrom gelişen ve gelişmeyen hastaları klinik, laboratuvar özellikleri ve uygulanan tedavi şeması açısından karşılaştırmak, post-trombotik sendromun öngörücülerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışmaya İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesinde 2010-2021 yılları arasında ekstremite derin ven trombozu tanısıyla izlenen dahil olma kriterlerini sağlayan 60 çocuk hasta dahil edilmiştir. Bu hastalar geçmişe dönük araştırılıp hastaların klinik, laboratuvar özellikleri ve uygulanan tedavi şemasının post-trombotik sendrom gelişmesini öngörmede etkili olup olmadığı araştırılmıştır. İstatistiksel analizler, Windows için SPSS 21.0 yazılım programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dahil olma kriterlerini karşılayan 60 hasta dahil edildi. Bu hastaların %20'sinde post-trombotik sendrom gelişirken; %80'inde post-trombotik sendrom gelişmediği görüldü. Post-trombotik sendrom gelişen olgularda bulgular çoğunlukla 12-24 ay sonra görüldü. Hasta yaşı, obezite, trombozun derecesi, trombozun tedaviyle tam düzelmemesi, tromboz tekrarı, ailede tromboz öyküsü, uzun süreli antikoagülan kullanım ihtiyacının ise post-trombotik sendrom gelişmesi için risk faktörü olabileceği saptandı. Cinsiyet, santral venöz kateter kullanımı, hastane yatış süresi, enfeksiyon ve tromboz düzelme süresinin post-trombotik sendrom gelişme riskini arttırmadığı saptandı. Sonuç: Post-trombotik sendrom, derin ven trombozunun önemli bir komplikasyonudur. Yaşam beklentisi erişkine göre daha yüksek olan çocuk hastalarda önemli bir morbidite nedenidir. Aynı zamanda yaşam kalitesini düşürdüğü de bilinen bir gerçektir. Ve bizim çocukluk çağında post-trombotik sendromun tanısı, tedavisi ve risk faktörleri açısından bilgilerimiz sınırlıdır. Post-trombotik sendroma yönelik çalışmalarımızın sürdürülmesi; önlenebilir risk faktörlerinin belirlenmesi ve morbiditenin azaltılması açısından ileride bize yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Post-thrombotic syndrome; It is an important complication of deep vein thrombosis (1). However, there is a gap in understanding the risk factors associated with the development of post-thrombotic syndrome in the pediatric age group, early recognition of patients at great risk, and development of risk-stratified interventions (1). This study aimed to compare patients who developed and did not develop post-thrombotic syndrome after extremity deep vein thrombosis in children in terms of clinical, laboratory features and treatment schedule, and to evaluate the predictors of post-thrombotic syndrome. Methods and Materials: In this retrospective, single-center study, 60 pediatric patients who were followed up with the diagnosis of extremity deep vein thrombosis in Izmir Dr. Behçet Uz Pediatrics and Surgery Training and Research Hospital between 2010-2021 and fulfilling the inclusion criteria were included. These patients were investigated retrospectively and it was investigated whether the clinical and laboratory characteristics of the patients and the treatment scheme were effective in predicting the development of post-thrombotic syndrome. Statistical analyzes were performed using the SPSS 21.0 software program for Windows. Results: Sixty patients who met the inclusion criteria were included in our study. While 20% of these patients developed post-thrombotic syndrome, 80% did not develop post-thrombotic syndrome. In cases that developed post-thrombotic syndrome, the findings were mostly seen after 12-24 months. It was determined that patient age, obesity, degree of thrombosis, incomplete recovery of thrombosis with treatment, recurrence of thrombosis, family history of thrombosis, and the need for long-term anticoagulant use may be risk factors for the development of post-thrombotic syndrome. It was determined that gender, central venous catheter use, hospital stay, infection and thrombosis recovery time did not increase the risk of developing post-thrombotic syndrome. Conclusion: Post-thrombotic syndrome is an important complication of deep vein thrombosis. It is an important cause of morbidity in pediatric patients with a higher life expectancy than adults. It is also a known fact that it reduces the quality of life. And our knowledge is limited in terms of diagnosis, treatment and risk factors of post-thrombotic syndrome in childhood. Continuing our studies on post-thrombotic syndrome; It will help us in the future in terms of identifying preventable risk factors and reducing morbidity.