Adsorption studies for alcohols, iso-olefins and corresponding ethers (Etbe, tame) on amberlyst-15
Alkoller, izo-olefinler ve eterlerin (etbe, tame) amberlik-15 üzerindeki adsorpsiyon çalışmaları
  1. Tez No: 82503
  2. Yazar: EBRU AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR DOĞU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Amberlyst-15, ETBE, TAME IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz ALKOLLER, IZO-OLEFINLER VE ETERLERİN (ETBE, TAME) AMBERLİT-15 ÜZERİNDEKİ ADSORPSİYON ÇALIŞMALARI AYDIN, Ebru Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Timur DOĞU, Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kırali MÜRTEZAOĞLU Eylül 1999, 125 sayfa Bu çalışmada, alkollerin, izo-olefinlerin ve bunlara karşılık gelen eterlerin yüzeye tutunmaları, yapılan kesikli adsorpsiyon sisteminde ve DRIFT deneyleri ile incelenmiştir. Çalışmanın teorik kısmında, kesikli ve sürekli adsorpsiyon sistemlerinde, tersinir, denge ve tersinmez adsorpsiyonlar için modelleme yapılmış ve derişim azalması eğrileri için moment denklemleri çıkarılmıştır. Sıvı fazda, kesikli adsorpsiyon sisteminde deneyler yapılmış ve türetilen moment denklemleri kullanılarak, etanol, metanol ve 2M2B için, Amberlit-15 üzerindeki adsorpsiyon denge sabitleri, adsorpsiyon ısıları ve etkin difüzyon katsayıları, 24-74°C arasındaki çeşitli sıcaklıklarda bulunmuştur. Sıcaklık arttıkça 2M2B'in adsorpsiyonunun azaldığı, etanol ve metanolün adsorpsiyonunun ise arttığı bulunmuş, bu durum katalizörün polar ortamlarda şişmesi ve alkollerin kuvvetli kimyasal adsorpsiyonu ile açıklanmıştır.Etanol, metanol ve 2M2B'in mikro parçacık difüzyon sabitleri, lxlO“12 cm2/s mertebesinde bulunmuştur ve beklenildiği gibi, sıcaklığın artmasıyla bu değerlerin arttıkarı gözlenmiştir. Adsorpsiyon ve reaksiyon sırasında, Amberlit-15'in yüzeyini incelemek için, etanol, 2M2B, izo-büten, ETBE ve TAME ile 40-90°C arasındaki sıcaklıklarda, DRIFT deneyleri yapılmıştır.Elde edilen sonuçlar tüm maddelerin katalizör yüzeyinde tutunduğunu göstermiştir. Elde edilen sonuçlardan alkollerin katalizör yüzeyindeki SO2OH gruplarına tutunduğu belirlenmiştir. Adsorplanan maddelerin yapıları hakkında elde edilen bilgiler değerlendirilerek alkollerin olefinler ve eterlerin yüzeye tutunmaları ve yüzey reaksiyonları ile ilgili mekanizmalar önerilmiştir. Amberlit-15'in SEM fotoğraflarından katalizörün iki dağılımlı bir yapıya sahip olduğu ve yapı içinde mikro taneciklerin 8.6xl0”8m çapında olduğu belirlenmiştir. NaCl ve FeCİ3 çözeltileriyle işleme tabi tutulan numunelerin fotoğraflarından katalizör mikrotaneciklerinin polar ortamda 15% mertebesinde şiştiği bulunmuştur. Anahtar kelimeler; Amberlit-15, ETBE, TAME VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ADSORPTION STUDIES FOR ALCOHOLS, ISO-OLEFTNS AND CORRESPONDING ETHERS (ETBE, TAME) ON AMBERLYST-15 AYDIN, Ebru M.Sc, Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Timur DO?U, Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kırali MÜRTEZAO?LU September 1999, 125 pages In this study, adsorption studies were made for alcohols, iso-olefins and corresponding ethers on Amberylst-15 catalyst in a batch adsorber and also some DRIFT experiments were performed. In the theoretical part of the study, modeling of batch and slurry adsorbers were made for reversible, equilibrium and irreversible adsorption and moment expressions were derived for concentration decay curves. Batch adsorption experiments were made in liquid phase and the derived moment expressions were used to find out the adsorption equilibrium constants, heat of adsorption values and effective diffusivity constants of ethanol, methanol and 2M2B on Amberlyst-15, at varying temperatures between 24 and 74°C. It was found that the adsorption of 2M2B decreased, but the adsorption of ethanol and methanol increased with increasing temperature, which was explained by the swelling of the catalyst in polar media and the strong chemisorption of alcohols.The microgram diffusivities of ethanol, methanol and 2M2B were found in the order of magnitude of lxl0“12cm2/s, and they all increased with increasing temperature, as expected. DRIFT Experiments were made for ethanol, 2M2B, isobutylene, ETBE and TAME in a temperature range of 40-90°C to investigate the surface of Amberlyst-15 during adsorption and reaction. The spectra collected showed that all tracers were adsorbed. Alcohols were found to be adsorbed on the SO2OH groups of the catalyst. Basing on the mechanism about the adsorbed species, mechanisms were proposed for adsorption of alcohols, olefins and ethers on Amberlyst-15. SEM photographs of Amberlyst-15 showed that the catalyst had a bidispersed structure with micrograms of 8.6xl0”8m in diameter. SEM photographs of NaCl and FeCk solution treated samples indicated 15% swelling of micrograms in the polar media.