Electroinitiated polymerization of bis (pyridine) bis (trihalophenolato) Ni (II) complexes
Bis (piridin) bis (trihanofenolat) Ni (II) komplekslerinin elektrokimyasal yolla polimerizasyonu
- Tez No: 82502
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU KISAKÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poli(dihalofenilen oksit)ler, Nikel(II) kompleksleri, Elektrokimyasal polimerizasyon. rv, Poly(dihalophenylene oxide)s, Nickel(II) complexes, electroinitia- ted polymerization. m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
oz BIS(PIRIDIN) BIS(TRIHALOFENOLAT) Ni(II) KOMPLEKSLERİNİN ELEKTROKİMYASAL YOLLA POLİMERİZASYONU Aydeniz, Keziban Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Duygu Kısakürek Şubat 1999, 69 sayfa 2,4,6-trihalojenli fenollerde klor, brom ve iyodu halojen olarak, piridin de nötr amine ligand olarak kullanılıp üç değişik Ni(II) kompleksleri sentezlendi. Sentezlenen komplekslerin karekterizasyonu FTIR, UV-VIS, elemental analiz ve DSC teknikleri ile yapıldı.Elektrokimyasal polimerizasyonun mekanizması ESR spektroskopi ile çalışıldı. Ni(py)2(tbp)2.3H20 kompleksinin polimerizasyonu esnasında fenoksi radikalinin varlığı, elde edilen ESR spektrıımuyla gösterildi. Polimerizasyonun hızı elektroliz çözeltisini farklı zaman aralıklarla UV-YIS spektrumlarını kaydederek bulundu. Sabit potansiyel elektroliziyle M(py)2(tbp)2.3H20 ve M(py)(tip)2.3H20 komplekslerinin aynı başlangıç hızıyla, bozunarak polifenilen oksitlere dönüştüğü bulundu. Çözücü ve akmıın etkisi de belirlendi. Polimerlerin karakterizasyonu FTIR, DSC, ^-NMR ve 13C-NMR teknikleri ile yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTROINITIATED POLYMERIZATION OF BIS(PYRIDINE) BIS(TRIHALOPHENOLATO) NICKEL(H) COMPLEXES Aydeniz, Keziban M. Sc, Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Duygu Kısakürek Co- Supervisor: Prof. Dr. Ahmet M. Önal February 1999, 69 pages Three different Ni(II) complexes containing 2,4,6-trihalogenated phenols of chlorine, bromine and iodine halogens and pyridine as neutral ligand were synthesized. The complexes were characterized by FTIR, UV-Vis, Elemental analysis and DSC methods. Electrochemical behaviour of complexes were detected by cyclic voltammetry technique in DMF or CH2CI2 with TBAFB as electrolyte. Poly(phenylene oxide)s were synthesized from Ni(py)2(tbp)2.3H20 and Ni(py)(tip)2.3H20 complexes via electroinitiated polymerization. mThe mechanism of electrochemical polymerization was studied by ESR spectroscopy. ESR spectrum obtained during the polymerization of Ni(py)2(tbp)2.3H20 shows the presence of phenoxy radical. Rate of polymerization was monitored by recording the UV-visible spectra of the electrolysis solution at different time intervals. It was found that Ni(py)2(tbp)2.3H20 and M(py)(tip)2.3H20 complexes decompose to give poly(phenylene oxide)s during the constant potential electrolysis with the same initial rate. Effect of solvent and electrolysis current was also investigated. Polymers were characterized by FTIR, DSC, 'H-NMR and 13C-NMR techniques.