A Theoretical approach to the electrophilic aromatic substitution reactions and hamiltonicity of cyclophanes
Elektrofilik aromatik substutisyon reaksiyonlarına ve siklofenlerin hamiltonsitisine teorik yaklaşım
- Tez No: 82505
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN TARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Yan ampirik metodlar, Elektrofilik Aromatik Substutisyon, Siklofen, Hamiltonsiti, Sınır Orbitaller, Proton Affinite VI, Semiempirical Methods, Electrophilic Aromatic Substitution, Cyclophanes, Hamiltonicity, Frontier Orbitals, Proton Affinity IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
öz ELEKTROFİLİK AROMATİK SUBSTUTISYON REAKSİYONLARINA VE SİKLOFENLERİN HAMİLTONSİTİSİNE TEORİK YAKLAŞIM Azizoğlu, Akın Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Okan Tarhan Ortak Tez Töneticisi: Prof. Dr. Lemi Türker Eylül 1999, 136 sayfa AMI, PM3, MNDO ve MTNDO/3 çeşit yan ampirik moleküler orbital yaklaşımları, 1-fenilpirazol, 3-hidroksi-5-metil-l-fenilpirazol, 3-methoksi-5-metil-l- fenilpirazol, 2,5-dimetil-l-fenilpirazol-3-on, 5-metil-3-fenilisoksazole, 3-metil-5- fenilisoksazole ve bunların serbest baz ve konjuge asit formlarına muhtemel birinci ve ikinci nitrolanma pozisyonlarının bulunması için uygulanmıştır. MOP AC 7.0 programı içerisindeki, yukarıda bahsedilen dört metod ile çalışılan moleküllerin termodinamik datalan, oluşma ısısı, entropisi ve gibbs serbest enerjisi, ve yük yoğunlukları hesaplanmıştır. Serbest baz ve konjuge asit formlarında, termodinamik datalar ile yapılan muhtemel birinci ve ikinci nitrolanma pozisyonu tahminleri deneysel verilerle güzel uyum içindedir. Oysa ki, çalışılan moleküllerin konjuge asit formunda, yük yoğunluklarına bağlı olarak yapılan bu tahminler deneysel veriler ileuyum içinde değildir. Termodinamik verilerle nitrolanma pozisyonunun tahmin edilmesi için en iyi metod AMl'dir. Deneysel olarak elde edilmiş Moodie-Schofield eğimleri ile hesaplanmış serbest enerjiler arasında korelasyon saptanmıştır. Yine deneysel olarak elde edilmiş Moodie-Schofield eğimlerine karşı hesaplanmış proton affinite değerleri ve HOMO enerjileri arasında korelasyon saptanmıştır. AMI, PM3, MNDO ve MINDO/3 çeşit yan ampirik moleküler orbital yaklaşımları, değişik siklofenlerin [23] çeşitleri ve onların pirazol fonksiyonel grubuna sahip türevleri üzerinde de uygulanmıştır. Bulunan şudur ki; isomerik setler içerisinde en çok ve en az endotermik olanlar sırasıyla Hamilton olmayanlar ve Hamilton olanlardır. Oysa, en dar yada en geniş HOMO-LUMO enerji aralığı bileşiğin Hamilton olmama yada Hamilton olmasına bağlı olarak gerçekleşir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A THEORETICAL APPROACH TO THE ELECTROPHILIC AROMATIC SUBSTITUTION REACTIONS AND HAMILTONICITY OF CYCLOPHANES Azizoğlu, Akın M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Okan Tarhan Co-Supervisor: Prof. Dr. Lemi Tiirker September 1999, 136 pages AMI, PM3, MNDO and MINDO/1-type semiempirical molecular orbital treatment has been employed for the investigation of the preferred first and second nitration sites of 1-phenylpyrazole, 3-hydroxy-5-methyl-l-phenylpyrazole, 3- methoxy-5-methyl- 1 -phenylpyrazole, 2,5-dimethyl- 1 -phenylpyrazolin-3-one, 5- methyl-3-phenylisoxazole, 3-methyl-5-phenylisoxazole and their free base and conjugate acid forms. The thermodynamic data, heats of formation, entropies, free energies, and the charge densities of the studied molecules are calculated by the above mentioned methods in the MOP AC 7.0 program. The predictions of the preferred first and second nitration sites by the theoretical thermodynamic data are in good agreement with the experimental data for the studied molecules, in free base 111and conjugate acid forms. Whereas, those predicted sites of nitration based on the charge densities are not in agreement in conjugate acid form of the studied molecules. AMI is the best method for the prediction of nitration site by thermodynamic data. A correlation between the experimentally obtained Moodie- Schofield slopes and the calculated free energies was detected. Again a correlation was detected between the experimentally obtained Moodie-Schofield slopes versus the calculated proton affinities and HOMO energies. AMI, PM3, MNDO and MINDO/3-type semiempirical molecular orbital treatment has been also performed on various [23]-types of cyclophanes and their derivatives having pyrazole functional group. It has been found that within the isomeric set of structures the most and the least endothermic ones are non- Hamiltonian and Hamiltonian cyclophanes, respectively. Whereas, the smallest or largest interfrontier energy gap happens depending on non-Hamiltonian or Hamiltonian nature of the compound.
Benzer Tezler
- Atomistic simulations of the amine acetylation reaction and the covalent inhibition of the enzyme phosphoinositide 3-kinase (pi3k)
Amin asetillenme reaksiyonunun ve fosfoinositid-3-kinaz (pı3k) enziminin kovalent inhibisyonunun atomistik simülasyonları
VOLKAN FINDIK
- Bazı yeni morfolin bazlı heterosiklik mannich bazlarının sentezi, deneysel ve teorik özelliklerinin incelenmesi
Synthesis, experimental and theoretical investigation of some new morpholine-based heterocyclic mannich bases
HÜSEYİN MOR
- Geç Modern Dönemde cemaat olgusuna teorik bir yaklaşım (Cemaat sosyolojisi)
A Theoretical approach to the fact of community in the late modern era (community sociology)
RAMAZAN YELKEN
- Kentsel mekan oluşum sürecine kuramsal bir bakış: C. Alexander'ın örüntü dilleri
A theoretical approach to the formation process of urban space: C. Alexander's pattern languages
SELCEN MOLLAYAKUPOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
MimarlıkKaradeniz Teknik ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. YELDA AYDIN TÜRK
- Biyografi türüne kuramsal bir yaklaşım ve Türk edebiyatında biyografi
A theoretical approach to the genre of biography and biography in Turkish literature
ÖMER FARUK ATEŞ
Doktora
Türkçe
2022
Türk Dili ve EdebiyatıKastamonu ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ŞAHMURAT ARIK