Başkurt milli yazarı Ramazan Ömötbayev'in 'Atlı Başkort' adlı eseri üzerinde dil incelemesi (Giriş-inceleme-metin-dizin)
A grammatical study of Bashkir language on Bashkir national writer Ramazan Umitbayev book entitled 'Atlı Başkhort' (Introduction-texts-index)
  1. Tez No: 825063
  2. Yazar: DENİZ ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YASİN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Başkurtça, Ramazan Ömötbayev, Atlı Başḳort, Başkurt Adı, Başkurt Tarihi, Başkurtlar, Bashkir, Ramazan Omötbayev, Atlı Başḳort, Bashkir Name, Bashkir History, Bashkirs
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 490
Özet
Bu tez çalışması, Başkurt edebiyatında önem arz eden Ramazan Ömötbayev'in 2004 yılında basılmış olan Atlı Başḳort adlı eseri üzerine yapılmış bir dil incelemesidir. Üzerinde çalışmış olduğumuz eser, Başkurt halkının Japon Savaşları'nda vermiş olduğu mücadeleler ve milliyetçi tutumları dolayısıyla oldukça önemlidir. Çalışma giriş, inceleme, metin, dizin ve sonuç olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde ilk olarak Başkurt adının ortaya çıkışı, Başkurt coğrafyası ve edebiyatı hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonra yazarımız tanıtılmıştır. İnceleme bölümünde, Şekil Bilgisi başlığı altında kısa bir metin bağlamlı Başkurtça grameri oluşturulmaya çalışılıp metinden örneklerle desteklenmiştir. Metin bölümünde, Başkurtça metin transkribe edilip Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Dizin bölümünde, gramatikal bir dizin oluşturulup, sonuç bölümünde ise tüm bu çalışmalar sonucunda elde ettiğimiz bilgiler maddeler hâlinde ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis is a grammatical analysis conducted on the work titled“Atlı Başkort”authored by Ramazan Umitbayev, which holds significant importance in Bashkir literature and was published in 2004. The work we have studied is very important because of the struggles and nationalist attitudes of the Bashkir people in the Japanese Wars. The study consists of five sections: introduction, review,text, index and conclusion. In the introduction section, firstly, information about the origin of the term“Bashkir, Bashkir geography and literatüre is provided. Subsequently, the author is introduced. In the review section, under the heading ”Grammatical Information" an attempt has been made to create a brief overview of Bashkir grammar,supported by examples from the text. In the text section, a grammatical index is created. In the conclusion section, all the findings obtained from these analyses are presented in bullet points.