Karşılaştırmalı hukukta elektronik haberleşme sektöründe kişisel verilerin korunması ve veri güvenliği
Personal data protection and data security in comparative law in the electonic telecommunication sector
  1. Tez No: 825072
  2. Yazar: ÖMER FATİH SAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYNET SELDAĞ GÜNEŞ PESCHKE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Verilerin Korunması, Elektronik Haberleşme, Kişisel Veri, Gizlilik, Veri Güvenliği, Personal Data Protection, Electronic Telecommunication, Personal Data, Privacy, Data Security
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
İçinde bulunduğumuz yüzyılda bilgi ve iletişim teknolojileri her geçen gün hızlı bir şekilde gelişmekte ve bu hızlı gelişim klasik düşünme, çalışma, alışveriş yöntemlerinde insanların alışkanlıklarını da değiştirmektedir. Artık siber alan ve fiziksel alanın yüksek seviyede entegre olduğu“süper akıllı toplum”olan Toplum 5.0'ın getirdiği değişimler konuşulmaktadır. Küresel boyutta 2025 yılına kadar internete bağlı cihaz sayısının 30 milyarı aşacağı, dünya telekomünikasyon pazarının 4,5 trilyon ABD Doları büyüklüğe ulaşacağı öngörüsü, bu alanın önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Gelişen teknolojilerle birlikte veri üretimi devasa boyutlara ulaşmıştır. Veri artık çağımızın petrolü durumuna gelmiştir. Teknolojinin hızına yetişilemeyen gelişimi ile elektronik haberleşme sektörü her geçen gün büyüyen ve gelişmekte olan, ayrıca teknolojik gelişmeler ile birlikte daima yeniliklere açık bir biçimde değişimini sürdürmektedir. Bu gelişmeler, haberleşme özgürlüğü, haberleşmenin gizliliği, kişisel verilerilerin işlenmesi ve korunmasıyla ilgili düzenlemelerin önem derecesini de göstermektedir. Bu çalışmada öncelikle elektronik haberleşme kavramının tanımı ve temel unsurlarına yer verilecek, akabinde elektronik haberleşme hizmetlerinin sunulmasında gözetilmesi gereken ilkeler açıklanacaktır. Bu ilkelerden, haberleşmenin gizliliği ilkesi ve kişisel verilerin korunması ilkesine vurgu yapılarak, veri ve büyük veri kavramları, büyük verinin unsurları ve kullanım alanları hakkında bilgiler sunulacaktır. Çalışmanın ana temasını oluşturan kişisel verileri korunmasında veri güvenliği ile ilgili olarak; kişisel verinin korunmasına olan ihtiyaç, veri güvenliği ve veri güvenliğinin sağlanmasında uygulanan yöntemler detaylı olarak irdelenecektir. Elektronik haberleşme sektörüne özgü veriler başta olmak üzere, bu sektörde kişisel verilerin korunması ve güvenliğinin sağlanması incelenecek, şebeke ve bilgi güvenliği standartları, uygulanan teknik yöntemler, riskler, veri açıklarının tespiti ve tedbirler konusunda detaylı analizlere yer verilecektir. Elektronik haberleşme sektörüne özgü düzenlemeler ve kurallar hakkında bilgiler verilerek, teknik yöntemler, süreçler ve kapasite inşaası başta olmak üzere, özellikle şebeke ve bilgi güvenliği ile ilgili hususlarda detaylı değerlendirmeler yapılacaktır. Siber güvenlik ii alanında yaşanan gelişmeler ve Türkiye'de siber güvenlik alanında yapılan önemli çalışmalara yer verilecektir. Kişisel verilerin korunması konusunda uluslararası kuruluşların düzenlemeleri ve yaşanan gelişmeler detaylı olarak incelenecek, unutulma hakkı, veri taşınabilirliği gibi nispeten yeni kavramların üzerinde durulacaktır. Türkiye'de kişisel verilerin korunması konusunda mevzuat hakkında detaylı bilgiler verilerek Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü ile kıyaslamalı değerlendirmeler yapılacaktır. Ayrıca, Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan gibi farklı coğrafyalarda seçilen bazı ülkelerin düzenleme ve uygulamaları incelenecek, bu ülkelerin düzenlemeleri ile Türkiye'deki düzenlemeler arasında kıyas yapılmak suretiyle konuların detaylı olarak incelenmesi sağlanacaktır. Çalışmada ayrıca elektronik haberleşme özelinde verilerin güvenliğinin sağlanmasının tüketiciler, devlet ve özel sektör arasında nasıl bir ekosistem ile dengeli olarak gerekli korumanın sağlanabileceğine yönelik görüşler ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
In the current century, information and communication technologies are developing rapidly every day and this rapid development is changing the classical ways of thinking, working, shopping and people's habits. The changes brought about by Society 5.0, the“Super smart society”where cyberspace and physical space are highly integrated, are now being discussed. Global in scale, the prediction that the number of internet-connected devices will exceed 30 billion by 2025 and that the world telecommunications market will reach a size of 4,5 trilyon US Dollars once again reveals the importance of this field. With developing technologies, data production has reached gigantic dimensions. Data has become the fuel of our age. With the rapid development of technology, the electronic communication sector continues to change in a way that grows and develops day by day and is always open to innovations with technological developments. These developments also show the importance of regulations on freedom of communication, confidentiality of communication, processing and protection of personal data. In our study, firstly, the definition and basic elements of the concept of electronic communication will be given, and then the principles that should be observed in the provision of electronic communication services will be explained. Among these principles, the principle of confidentiality of communication and the principle of protection of personal data will be emphasised, and information on the concepts of data and big data, the elements and usage areas of big data will be presented. Regarding data security in the protection of personal data, which constitutes the main theme of our study; the need for the protection of personal data, data security and the methods applied in ensuring data security will be examined in detail. The protection and security of personal data in the electronic communications sector, in particular data specific to the electronic communications sector, will be examined, and detailed analyses will be provided on network and information security standards, technical methods applied, risks, detection of data vulnerabilities and measures. Information on regulations and rules specific to the electronic communications sector will be provided, and detailed assessments will be made on technical methods, processes and capacity building, especially on issues related to network and iv information security. Developments in the field of cyber security and important studies in the field of cyber security in Türkiye will be included. The regulations of international organisations and developments in the protection of personal data will be examined in detail, and relatively new concepts such as the right to be forgotten and data portability will be emphasised. Detailed information about the legislation on the protection of personal data in Türkiye will be given and comparative evaluations will be made with the European Union General Data Protection Regulation. In addition, the regulations and practices of some selected countries in different geographies such as European Union countries, the United States of America and India will be examined, and the issues will be examined in detail by comparing the regulations of these countries with the regulations in Türkiye. The study will also put forward views on how the necessary protection can be provided in a balanced ecosystem between consumers, the state and the private sector to ensure the security of data in electronic communications.